2017-08-03

En rimligare flykting- och migrationspolitik


Den svenska flykting- och migrationsdebatten gör mig deprimerad.

Ett skäl är att debatten inte rymmer någon som helst logik eller stringens. Ett annat att vänstern inte vill se de praktiska och ekonomiska problem som följer med dagens politik. Ett tredje att vänstern brännmärker alla som försöker problematisera frågan som rasister. Ett fjärde att många som vill ha en annan politik uttrycker sig obalanserat, dumdrygt och inhumant. Ett femte att vi utvisar folk som har jobb och kan försörja sig själva medan det daltas med återvändande terrorkrigare och kriminella lycksökare som tagit sig in i landet. Ett sjätte att hela den förda politiken leder oss allt längre in i den generella välfärdsstatens återvändsgränd.

Dessutom råder begreppsförvirring. Att tycka att principen om öppna gränser är bra är inte det samma som att låta Sverige fungera som något slags ymnighetshorn eller bankomat för all världens fattiga människor.

Jag gör inte anspråk på att vara uttolkare av någon ren, sann libertariansk lära. Jag kan bara stå för hur jag ser på saken, ur mitt frihetliga perspektiv.

Här kommer, för vad det är värt, mina fem cent om flykting- och migrationspolitiken...

 • Människor skall ha rätt att bo var de vill, men inte på andras bekostnad.
 • Liksom för all annan frihet går gränsen för denna där man kränker andras frihet, rättigheter, säkerhet eller egendom.
 • Därför måste bidragsinvandringen stoppas.
 • Om vi ändå vill vara snälla, präktiga och humana (förvisso fortfarande med andra människors pengar) är det bättre att vi tar emot kvotflyktingar – som verkligen flyr undan krig och förföljelse.
 • Flyktingar och migranter som skaffar ett riktigt jobb och som kan försörja sig och de sina skall utan krångel kunna få permanent uppehållstillstånd.
 • Människor som på ett trovärdigt sätt kan visa att de fått jobb i Sverige skall få permanent uppehållstillstånd – oavsett varifrån de kommer.
 • Reglerna för EU:s fria rörlighet måste upprätthållas. Den som inte har ordnat egen försörjning inom tre månader får åka tillbaka till sitt hemland.

Detta är, som jag ser det, ett betydligt mer rättvist och rimligt system än det vi har i dag. Det är inte den perfekta, frihetliga lösningen – utan utgår från den situation vi har byggt fast oss i och befinner oss i.

I sammanhanget skall påpekas att det är den generella välfärdsstaten som är det främsta hindret för människors fria rörlighet. Den är ohållbar, orättvis och orimlig nog som den är – utan ytterligare påfrestningar.

En generell välfärdsstat och öppna gränser är två oförenliga koncept. Tyvärr har svenska folket röstat för det förra. Då får man ta konsekvenserna av detta.

Slutligen måste det fria, västerländska, sekulära, demokratiska samhällets principer upprätthållas.

Krångligare än så behöver det inte vara.

10 kommentarer:

 1. Punkt tre samt de tre sista punkterna är helt onödiga. Kan du försörja dig själv så får du bo kvar (punkt 1), kan du det inte så försörjer inte staten dig (punkt 1) och då får du svårt att bo kvar när ingen försörjer dig.

  SvaraRadera
 2. Socialdemokraterna behöver väl fler klienter för att kunna motivera sin existens.

  SvaraRadera
 3. Problemet är att demokratin gör att folk ändå alltid kommer rösta mot ett rationellt alternativ, i alla frågor och inte bara gällande invandring. Demokrati är en långsam march mot kommunism, eller iallafall totalitära stater. En expanderande stat rullas aldrig tillbaka utan kommer likt romarriket förfalla.
  När Rom föll så lämnade folk sina hårt beskattade egendomar som tillslut förföll och blev till ruiner.

  SvaraRadera
 4. Sen finns också en demografisk fråga så tillvida att folk som inte satt sig in i den västerländska demokratin mycket väl kan gilla en aspekt av det, pengar och tillhörande status men inte förstå generella principer så som att om man expanderar staten för att gynna den egna gruppen, bidrag till etniciteter, minoriteter osv så kommer skatten att bli högre. Och visst, man kan ta bort sådana specialbidrag, men eftersom vi har demokrati så kan det röstas tillbaka igen, och kommer att göra det när vi har många människo med klantänkande och rösträtt i landet.

  SvaraRadera
 5. Sista punkten är helt självreglerande. Att "försörja sig" är enligt EUR-lex att skaffa pengar på lagligt sätt utan att använda socialförsäkringssystemet. Det är helt ok att låta sig försörjas av tredje man eller sälja krimskrams på loppis. Per definition försörjer du dig i så fall. Kan du verkligen inte försörja dig kommer samhället att göra livet outhärdligt för dig och då åker du hem. Så att kasta ut folk ur Sverige efter 3 månader är att sparka in öppna dörrar, ett söag i luften, en meningslöshet.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Hur får du folk från MENA och Afrika att följa dina punkter?

  Det är en viktig fråga tycker jag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis genom att tillämpa samma regler som för alla andra. Lika rättigheter och skyldigheter skulle lösa många problem.

   Radera
 7. http://www.friatider.se/peter-sweden-p-plats-fr-n-asylkaosets-sicilien-h-r-byter-de-befolkning-p-europa-i-smyg

  Intressant reportage på plats i Sicilien

  "Om företrädare för alternativ media försöker rapportera om vad som sker utsätts de för förföljelse från staten. Man blir tvungen att radera bilder, förföljd av polisen, utkastad från hamnar "

  SvaraRadera
 8. Problemet med välfärdsstat och punkt 5 är att det kommer skapa incitament för arbetsförsäljning - d.v.s. att arbetssäljaren köper underskrift om att denne arbetar till en viss lön. Detta är ett problem redan idag.

  Ett bättre förslag (om inte privatisera allt är ett alternativ) och samtidigt behålla andemeningen är att sätta att ge tillfälligt uppehållstillstånd som förlängs årsvis efter check med skatteverket (inget skrivet papper med undantag och förmildrande omständigheter godtas) att vitt arbete utförs. Dessa har under en period som är ganska sålng (säg 8-15 år någonstans) rätt till något bidrag. Efter den prövoperioden är slut beviljas permanent uppehållstillstånd. Det skulle minska incitamenten till arbetsförsäljning till en tillräcklig grad för att i de få fall det sker kan vi bortse från dem.

  SvaraRadera
 9. De hitresta tiggarna lever oftast inte på välfärdsstaten. Henrik förordar alltså internering och utvisning av dessa?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.