2017-08-06

Har vi lärt något av historien?

Minnesplattor över människor som fördes bort till nazismens dödsläger, Berlin Neukölln.

Jag har just haft en timslång intervju med Radio Frihetligt, om stort och smått. (Frihetligt.se ») Podcasten kommer väl upp under veckan, skulle jag tro.

En sak vi kom in på är den svenska historielösheten – som bland annat leder till att många svenskar tycks ha tappat greppet om vad som är viktigt och om de större värdena.

Jag nämnde bland annat att här i Berlin händer det ofta att man får en örfil av historien – så väl vad gäller nazistiskt som kommunistiskt förtryck. Att historien är så närvarande och verklig här.

Som exempel tog jag upp de minnesplattor som finns lite varstans i staden, på platser där människor greps och fördes till naziregimens dödsläger.

Ett par sådana plattor finns utanför min grannport. Det manar till eftertanke. I min omedelbara närhet – men på en annan plats i tiden, för inte så länge sedan – sände man folk i döden på grund av vilka de var.

Det känns överväldigande orimligt på så många sätt. Ingen väljer vilken social, kulturell eller religiös kontext han eller hon föds in i. Ingen väljer sin etnicitet eller hudfärg. Att bedöma en människa utifrån något annat än den enskilda individens handlingar gentemot sina medmänniskor är absurt.

Fast forward några årtionden, till kommunismens förtryck. Då handlade det mer om att det var den fria tanken och människors åsikter som ledde till att de fängslades och dödades. Den fria viljan skulle kväsas och individen skulle underordnas det proletariatets diktatur som – likt alla kollektiva system – leddes av en inkompetent elit som försökte hålla folket på plats genom tvång, våld och övervakning. Den som försökte fly blev skjuten.

Det finns saker att lära av allt detta. Men när jag ser på den svenska debatten – då är det som om vi med öppna ögon är på väg att göra om flera av historiens misstag. Det finns naturligtvis oerhörda skillnader i form och grad – men mekanismerna känns ändå igen. Vilket är ytterst obehagligt.

Detalj från minnesmärket över de människor som dödades när de försökte fly det östtyska kommunistiska förtrycket.

5 kommentarer:

  1. Nej, mänskligheten har inte lärt sig något. Västvärlden tror sig har lärt sig något, men det är bara 49% av befolkningen som mest. De andra 51% kommer, i demokratins namn, hitta sin Endlösung förr eller senare.

    SvaraRadera
  2. " Det finns naturligtvis oerhörda skillnader i form och grad – men mekanismerna känns ändå igen."

    Som sagt , bara en gradskillnad men ingen skillnad i dom totalitära principer man styr med i dag.

    SvaraRadera
  3. “Those who control the present, control the past and those who control the past control the future.”


    ― George Orwell

    SvaraRadera
  4. Just förskjutningen mot "positiva rättigheter" utgör ett exempel på just denna historielöshet i dagens Sverige..

    SvaraRadera
  5. I Tyskland "minns" man historien som enbart förlorare. Precis vid Brandeburger Tor i Berlin finns ett gigantiskt monument för dom ärorika, modiga stupade sovjetiska soldaterna som var ansvariga för "mass våldtäkten" av Berlin. Det finns dock inte ett enda monument för stupade Tyskar att hitta i hela staden. En bild av Sovjet monumentet: http://cdn.timesofisrael.com/uploads/2014/04/Soviet_Cenotaph_in_Berlin-Tiergarten_1-e1397559374977-635x357.jpg

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.