2018-06-04

Det bakvända kriget mot narkotikan


Polisen har plockat in ett hundratal ungdomar för ringa narkotikabrott - det vill säga innehav för personligt bruk - under Summerburst-festivalen på Ullevi i Göteborg.

Dessa unga människor har inte skadat någon annan och inte utsatt någon för fara. Det handlar om ett brott utan offer, som inte borde vara något brott över huvud taget.

Samtidigt läggs outredda verkliga brott, med riktiga offer på hög hos polisen. Detta är naturligtvis en helt bakvänd och felaktig prioritering.

Ser man till hur stora resurser polisen lägger på att plocka in folk för innehav av droger för eget bruk, då motsvarar det 2-4.000 årstjänster. Ett par tusen poliser som skulle kunna syssla med viktigare saker.

Polisens talesman säger att unga borde låta bli att använda droger, eftersom detta gynnar gängkriminalitet med allt vad det medför av våld och stök. Här finns en jättelik lucka i resonemanget. Skälet till att hanteringen sköts av kriminella gäng och ligor är den svenska, restriktiva drogpolitiken. Det är exakt samma mekanism som under förbudstiden i USA.

Börja med att legalisera innehav av droger för eget bruk. Missbrukare behöver vård, inte bli jagade av polisen. Icke-problematiska brukare finns över huvud taget ingen anledning att lägga resurser på att plocka in och lagföra. Och låt den som vill odla sitt eget gräs, vilket garanterat kommer att minska droghandeln på gator och torg.

Gå sedan vidare med att legalisera all hantering av narkotiska preparat. Betrakta dem som vilka produkter som helst, med krav på deklaration av innehåll och styrka. Det kommer att minska antalet överdoser. (Sverige har i dag den näst högsta drogrelaterade dödligheten i EU, skyhögt över länder som har en mer liberal drogpolitik.) Det kommer att slå undan benen för den organiserade brottsligheten och de kriminella gängen. Och det kommer att skapa utrymme för att styra över till skademinimering - där nollvisionen i drogpolitiken är den humana, nämligen noll döda.

Det är dags för en rimligare drogpolitik.

---
P.S. Jag kandiderar till riksdagen för Klassiskt Liberala Partiet »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.