2018-06-03

Nu vill EU döda internet. Igen.


EU vill skapa en censurmaskin som filtrerar i princip allt som laddas upp på internet. Och man vill införa en länkskatt, det vill säga en licensavgift för plattformar som länkar till upphovsrättsskyddat material, som till exempel en tidningsartikel.

Detta har väckt berättigad uppmärksamhet de senaste veckorna. För nu är det bråttom. Ett av nyckelbesluten skall fattas i Europaparlamentet redan den 20-21 juni.

Som vanligt handlar det om information som varit känd sedan länge. Till exempel har EDRi och 5 juli-stiftelsen varnat i åratal. Själv har jag försökt få upp frågan på banan många gånger. (Här är några länkar från förra sommaren: | | .) Och som vanligt är det nästan ingen som reagerar förrän i sista stund. Men det är som det är. Nu gäller det att utnyttja det nyväckta intresset.

Vi lyckades stoppa EU-rapporten om att förbjuda anonymt bloggande. Vi lyckades stoppa avstängningen av fildelare utan rättslig prövning i EU:s telekompaket. Och vi lyckades stoppa ACTA som skulle gjort ISP:arna till nätpoliser. Så det skall säkert gå att få stopp även på dessa galenskaper.

De två viktigaste punkterna är:

Artikel 13: Allt som laddas upp på allsköns internetplattformar skall kontrolleras och censureras, så att det inte innehåller upphovsrättsskyddat material.

Artikel 11: Plattformar som länkar till upphovsrättsskyddat material – som till exempel en tidningsartikel – måste betala en avgift till de stora traditionella mediehusen.

Varför detta är riktigt dåliga förslag förklaras bland annat här:
• Cornucopia – EU-förslag krossar Internettjänster »
• EDRi (2018) – Proposed internet filter will strip citizens of their rights: Your action is needed! »
• EDRi (2017) – Censorship Machine: Busting the myths »
• EDRi (2016) – EU Copyright Directive – privatised censorship and filtering of free speech »
• Julia Reda – Green light for upload filters: EU Parliament’s copyright rapporteur has learned nothing from year-long debate »
Se även videofilmerna nedan.

Enkelt utryckt hotas internets frihet, den fria debatten, alternativa nyhetskanaler, startups och många kreatörers frihet.

Vad händer nu? Den 20-21 juni skall Europaparlamentets utskott för juridiska frågor (JURI, som är ansvarigt huvudutskott) rösta om vilken position man skall gå in med i förhandlingarna med ministerrådet och EU-kommissionen. (En så kallad trialog, där man kortsluter den normala och längre demokratiska beslutsprocessen.)

Följ ärendets gång hos den tyska ledamoten av Europaparlamentet Julia Reda (Piratpartiet) »

Vad kan man då göra för att försöka stoppa förslaget? Här är några alternativ:
• EDRi – Join the coordinated calls against EU’s Censorship Machine »
• SaveYourInternet.eu »
• Mozillas call2action »

Maila, ring, skriv! Inget gör politiker så oroliga som upprörda medborgare.

Slutligen ett par filmer, som beskriver frågan:


Youtube-länk »


Youtube- länk » | Youtube-länk, del 2 »

Dela gärna denna bloggpost.

To be continued...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.