2018-06-02

Flyktingdebatten måste hyfsas


Den svenska migrationsdebatten är helt och hållet orimlig och ansvarslös.

På ena flanken står de som envist vägrar att se några problem med något. Och på den andra de som i allt för stor utsträckning ägnar sig åt icke-konstruktivt gnäll.

Det är dags att hyfsa debatten – och att försöka ta lite ansvar.

Saker och ting är som de är. Jobbigt, men... så intressant. Nu är det bara att gilla läget och försöka hantera situationen på ett rimligt, fredligt och vuxet sätt, innan situationen går helt över styr.

Man kan ägna sig åt the blame game om man vill. Men oavsett vems felet är, så har vi alla ett ansvar – för vårt eget förhållningssätt och för att försöka finna konstruktiva lösningar.

Till att börja med kan man konstatera att de flesta flyktingar och andra som är här med uppehållstillstånd förmodligen kommer att bli kvar i landet, oavsett vad man tycker om den saken. Det är bara att förhålla sig till.

Detta kommer att bli dyrt, både på kort och lång sikt, både för kommunerna och för de allmänna välfärdssystemen. Speciellt som de senare är konstruerade som ett pyramidspel.

Det enda sättet att krångla sig ur detta (utöver massiva skattehöjningar) är att skapa en sjuhelvetes tillväxt. Avreglera arbetsmarknaden, sänk företagsskatterna, gör det lönsamt att jobba, rensa upp i byråkratin, gör vårt land till ett skatteparadis och en tigerekonomi.

Slå fast en värdegrund som säger att alla skall respektera sina medmänniskors personliga frihet, säkerhet och egendom – och tillämpa den konsekvent, oavsett vem det handlar om. Människorna i vårt land är unika individer och skall bedömas utifrån sina personliga handlingar.

Att skydda människor mot andra är statens kärnuppgift, även i en nattväktarstat. Ge polisen nödvändiga resurser – och fokusera på verkliga kränkningar av säkerhet och egendom, istället för att lägga resurser på "brott" utan offer. Polisens uppgift skall vara att tjäna och skydda allmänheten – to serve and protect – inte att vara överhetens moraliserande ordningsmän.

Gör Sverige till en strikt sekulär stat där religion är människors privatsak – men inte tillåts påverka politiken och hur samhället fungerar. Utvecklingen skall styras av fakta och logik, inte tro.

Stoppa bidragsinvandringen och gör egen försörjning till en förutsättning för att få komma till Sverige.

Hur vi hanterar flyktingkrisens efterspel hänger även samman med ett bredare förhållningssätt till statens uppgift och funktion.

Staten skall vara liten och rättvis – och stark när det kommer till sådant som är centralt för civiliserad och fredlig mänsklig samexistens. Vi skall ha få lagar men god ordning. De medborgerliga fri- och rättigheterna skall stärkas och makten utövas öppet. Det måste gå att utkräva ansvar för hur allmän verksamhet sköts. Byråkratin måste tuktas. Meriter och lämplighet skall vara det enda urvalskriteriet när staten utser sina funktionärer.

Det börjar helt enkelt bli dags för räfst och rättarting, för att få lite ordning på landet.

---
Nämnde jag att jag kandiderar till riksdagen för Klassiskt liberala partiet? »

3 kommentarer:

 1. "Till att börja med kan man konstatera att de flesta flyktingar och andra... ...förmodligen kommer att bli kvar i landet..."

  Det är ett orimligt antagande. Det finns många skeenden som kan göra att de försvinner ur landet. Tex kan indragna bidrag göra att många ger sig av. Likaså kan lagar och regler som motverkar islam få många att lämna landet.

  Vi bör på alla sätt verka för att så många som möjligt ger sig av eftersom de kommit hit på falska grunder pådrivet av makthavare med dolda agendor. Rättvisan kräver att vi slänger ut dem ur landet.

  SvaraRadera
 2. Jag är ledsen, Henrik, men din tid borta från internet har inte varit snäll mot dig.

  Det enda sättet att klara det här är att sluta betala ut bidrag. Då kommer den miljon socialfall som vi importerat på senare tid att lämna landet självmant.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.