2018-10-09

De skamlösa lögnarna


Allt är toppen! Vi är bäst! Rösta på oss! Med »urstarka« tillväxtsiffror spurtade finansminister Andersson (S) in i höstens valrörelse.

Och media rapporterade snällt. Ingen granskade eller ifrågasatte. Ingen ställde några relevanta frågor, som till exempel: Det där kan väl ändå inte vara per capita?

Nu - efter valet - kryper det fram att de svenska tillväxtsiffrorna är urusla. Enligt prognosen svagast i EU.


Läs mer hos Ekonomifakta »

Tillväxt är vad som krävs för att vi alla skall få ökat välstånd. Tillväxt är vad som gör det möjligt för en person att få det bättre utan att någon annan får det sämre. Tillväxt är vad som krävs för att hålla liv i polisen, försvaret, järnvägen, sjukvården och skolan. Tillväxt är vad som krävs för att vi skall få mer än smulor i pension. Tillväxt är absolut nödvändig för att hålla det pyramidspel som den svenska generella välfärdsstaten är på rätt köl.

Utan tillväxt blir vi fattigare och får det sämre. Utan tillväxt förfaller den samhälleliga kärnverksamheten ytterligare. Utan en sjuhelvetes tillväxt har vi inte råd att hantera flyktingkrisens efterdyningar.

Små skillnader i tillväxt kan ge stor skillnad i verkligheten, eftersom det handlar om ackumulerad effekt.

Som om det inte räcker att vara sämst i klassen, så kommer alla andra nu att dra iväg mycket snabbare än Sverige.

Men det är ju så det blir när man ägnar sig åt centralstyrning, låter den offentliga sektorn svälla, delar ut bidrag med andra människors pengar, har skyhöga skatter och trakasserar de företag som i slutändan tvingas plocka upp notan.

Prosit!

1 kommentar:

 1. Hax, du har kunskap och hänvisar ofta till substantiella källor, därtill förmågan att formulera dig i skrift och driva frågor och inte minst ett tydligt intresse för och tro på demokratiska kärnvärden.

  Givet ovanstående tillsammans med återkommande kritik mot public service/SVT, vad är anledningen till att aldrig ta ett steg till och agera mot bristerna inom Public service inom systemet?

  SVTs morgontv idag torsdag 11 okt där det #metoo-jubilerades påfallande okritiskt och obalanserat, där företrädare framställde sin verksamhet i termer av revolution fick mig att börja fundera över det orimliga och varför det inte tycks finnas någon önskan att komma tillrätta med public service inom systemets ramar?

  Att dokumentera SVTs/SRs bristande neutralitet och mångåriga frånvaro av kritisk granskning av #metoo/identitetspolitik/genusteori osv borde vara fullt möjligt att göra.

  Att sedan koppla kritiken till de mest grundläggande demokratiska värden borde vara något många i den breda allmänheten skulle kunna relatera till och förstå.

  Att baserad på dokumentation och en demokratisk värdegrund sedan protestera i systemet genom att anmäla och pressa Granskningsnämnden till ställningstagande kring public service och den demokratiska rättstatens mest grundläggande funktioner.

  Att med tillräcklig kvalitet i anmälan pressa Granskningsnämnden till ställningstaganden som i sin tur blir grund för att ifrågasätta nämndens funktion och lämplighet som garant för kärnuppdraget i public service kunde ställa frågan på en spets och motivera till faktisk förändring.

  .... tänker jag högt för mig själv samtidigt min egna förmåga inte räcker till och ingen annan tycks tänka i liknande banor...

  Till skillnad från mig har du Hax resurser i form av politiskt engagemang i organisationer med liktänkande och företagssamma människor.

  Varför tycks du inte vilja gå från tankeverksamhet till just konkret handling? Att använda de möjligheter till förändring som samhället erbjuder? Inför valet skrev du om att använda en riksdagsplats till att driva granskning och förändring inifrån, så varför inte göra samma sak som vanlig medborgare och mot public service?

  Ställer frågan seriöst och lika mycket som jag själv skulle vilja göra just detta räcker jag inte till.

  /En anonym individ

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.