2018-10-03

EU - ett hot mot vår intellektuella frihet


EU:s styrning av vad som skall visas på internets olika strömningstjänster kränker vår intellektuella frihet och integritet.

I veckan röstade Europaparlamentet igenom ett direktiv som säger att minst 30% av allt material på plattformar som HBO Nordic, Amazon Prime och Netflix måste vara producerat i Europa. [Länk»]

Klåfingrighet, kulturprotektionism, storebrorsfasoner... Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Vad som verkligen stör mig är EU:s arroganta nonchalans inför information och kunskap.

På Netflix tittar jag mest på dokumentärer. Jag väljer vad jag vill titta på utifrån vad jag är intresserad av - och utifrån vilken information, vilken kunskap och vilka eventuellt nya insikter en film kan ge mig.

Var en dokumentär är producerad är i sammanhanget fullständigt betydelselöst.

Vad EU nu gör är alltså att försöka styra vilken information och kunskap jag kan ta till mig.

Det vill säga styra hur jag kan forma min bild av omvärlden och av verkligheten - utifrån något slags småskurna nationalistiska hänsyn.

Information som kan vara relevant och värdefull för mig kommer att trängas bort - i tysthet.

Att gynna europeisk kultur genom att kvotera in den på annan kulturs och informations bekostnad är bakvänt. Verka för att bredda utbudet istället. Men det gör man inte genom att reglera sönder mediebranschen så att nya aktörer skräms bort.

Jag brukar inte använda ordet kränkt. Men det är faktiskt hur jag känner mig. Jag upplever att EU kränker min intellektuella integritet, min frihet att fritt söka information och min rätt att forma mina egna intressen.

Förslaget går fortfarande att stoppa, i EU:s ministerråd. Så det är läge att sätta press på regeringen, när vi väl får en.

2 kommentarer:

  1. Det här fixar väl övergångsregeringen!

    SvaraRadera
  2. Tyst med dig Hax, här byggs det demokrati!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.