2018-10-02

Ulf Kristersson! Gör så här...


Det parlamentariska läget är låst. Så varför inte tänka utanför boxen?

Vad Ulf Kristersson bör göra är att bygga sig en regering bestående av landets klokaste, mest kompetenta, mest respekterade medborgare. En regering som i princip alla kan leva med. Som till skillnad från våra vanligast förekommande politiker klarar av att sköta ruljansen.

Det går alldeles utmärkt att ha opolitiska statsråd. Det har vi haft förr, även om det inte hör till vanligheterna.

Även när det gäller statsfinanserna går det att tänka utanför ramarna:

Varför inte låta riksdagens finansutskott förhandla fram en budget? Makten skall ju ändå ligga hos riksdagen. Då kan man kanske få fram ett förslag som har tillräckligt stöd redan när det läggs fram i kammaren.

Båda dessa idéer passar för övrigt rätt väl med det faktum att det är riksdagen som är den lagstiftande makten - och regeringen den verkställande. Vi skulle rent av kunna få lite välbehövlig maktdelning.

Plötsligt skulle riksdagen då bli mer än ett knapptryckarkompani. Makten skulle återföras till de folkvalda - tillsammans med en god portion ansvar inför väljarna. Ungefär som det var tänkt från början.

6 kommentarer:

 1. Hela ministerlistan finns här:

  http://kurranz.blogg.se/2008/october/regeringsombildning-del-vii.html

  SvaraRadera
 2. Undrar just om Hax vore lika positiv till idéen om Stefan Löfven skulle fylla regeringen med landets mest hbtq-certifierade, vänstermänniskor och låta de folkvalda i riksdagen inför SVT:s kameror trycka på sina knappar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. För jag talar om kompetens, inte identitet.

   Radera
 3. Att låta Ulf Kristersson sitta vid rodret är som att låta räven vakta hönsburen.

  Räven Kristersson kommer att äta upp alla hönsen, och sedan skylla på andra rävar.

  SvaraRadera
 4. Precis så. Maktdelningen är skev med Regeringskansliets 4400 medarbetare. Dax att halvera denna myndigheternas myndighet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.