2018-11-27

#Decemberregeringen


Som i ett Shakespeare-drama råkade statliga SVT igår lansera Fredrik Reinfeldt som statsmannen som kan leda den stora #Decemberregeringen. Han som känner den börda han delar med det folk vid vars sida han går, som han en gång uttryckte saken. Han, som säger sig känna ödmjukhet inför maktens ansvar.

Det är sista avsnittet av Statsministrarna. Misstänkt god timing. Men programmet är uppenbarligen inspelat ett tag i förväg och tablålagt sedan länge. Även om det råkade bli en smula högtravande och ödesmättat vid precis rätt tidpunkt.

Vilket sammanträffande att han dyker upp som den ansvarsfulle och ödmjuke statsmannen just när alla tittar sig omkring efter en sådan. Precis när vi går mot ännu en till synes meningslös statsministervotering.

Och hur skall man egentligen tolka det här som Annie Lööf håller på med? Hon kan acceptera Stefan Löfven, men bara om han sviker hela sitt politiska program. Som visserligen inte är så mycket värt, men... ändå. Sossar fungerar inte på det viset.

Enda sättet att få rätsida på centerledarens uttalanden är om allt som nu sker är tänkt att dölja något annat eller har något lurigt syfte. Min gissning är i så fall DÖ i nya kläder. Den blocköverskridande #Decemberregeringen, under Fredrik Reinfeldts ledning.

Vilket i så fall är den största förolämpning systemet kan leverera till SD. Möjligen även till folket.

Sedan kan de »etablerade« partierna sluta rang och gripa makten för alltid - i blocköverskridande överenskommelser som kväver såväl förnuftet som den demokratiska processen.

Var rädd. Var mycket rädd.

6 kommentarer:

 1. "Vilket i så fall är den största förolämpning systemet kan leverera till SD. Möjligen även till folket."

  Hur menar du nu...egentligen?
  För att SD inte är folket?
  Inte ens en del av folket?
  För att alla procent mellan V och SD är just folket?
  För att bara SD bryr sig om en ny DÖ och inte andra?
  Du behöver sortera dig Hax!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att man medvetet viftar undan alla som proteströstat.

   Radera
  2. proteströstat?

   Radera
 2. Är det inte troligt att statsministern går med på Annies krav och sedan struntar i att genomföra dem. Annie kan sedan belönas privat med till exempel en GD-post. Olof Johansson blev VD för vin och sprit om jag minns rätt efter att med öresundsbron ha saboterat regeringens arbete under Sveriges känsligaste säkerhetspolitiska läge sedan andra världskriget.

  SvaraRadera
 3. Rent lagmässigt sett så finns väl inget som förbjuder att alla partier utom SD går ihop och fördelar makten sinsemellan ända tills den dagen de ej är i majoritet längre?
  Mvh PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. I am X-Man: Exakt, vill man komma bort från att alla partier kan gå emot SD, och att sakfrågorna kommer i fokus istället för partiernas "paketfrågor" så måste man rösta på direktdemokratierna vars representanter i riksdagen sedan måste följa vad folket vill via omröstningar på internet. Då kommer sakfrågorna i fokus. Problemet med ett sådant system är just att ibland kan det vara bra att ha flera frågor i ett paket för att varje individuell fråga ska kunna fungera. Det skulle gå att informera om detta inom olika sakfrågor innan folk röstar. Men problemet kan också vara att jag skulle bara vilja rösta för slopad inkomstskatt om man samtidigt nationaliserade valutan, men lät bankerna förbli privata. Det skulle vara en katastrof om vi bara slopade inkomstskatten. Därav svårigheterna med direktdemokraternas politik, men om man tror på frihet så borde alla ansluta sig till det partiet som intressegrupper under deras parti. Med andra ord alla småpartier ställer sig under direktdemokraternas organisation och får representation utifrån direktomröstningar på internet.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.