2018-12-09

Skjutningar och drogdödlighet är konsekvenser av politiska beslut


Det är inget sammanträffande att 1920-talets spritförbud i USA och årtionden av repressiv svensk narkotikapolitik har lett till samma resultat: Gängvåld och dödsskjutningar.

Myntets andra sida är att på en illegal marknad finns det ingen kvalitetskontroll, ingen information om koncentration och inget producentansvar. Resultatet är att Sverige har EU:s näst högsta drogrelaterade dödlighet. Det går helt enkelt inte att veta vad man köper av okända människor i kriminella nätverk, på gatan eller på nätet.

Det är märkligt att Sverige - som är besatt av skadereducering på alkoholens område - så totalt avvisar harm reduction-politik vad gäller narkotikan.

Det finns mycket mer att säga om svensk drogpolitik. Men Sverige har tio gånger fler skjutningar än grannländer som har en mer liberal drogpolitik. Och vi har en drogrelaterad dödlighet som är mer än tio gånger högre än i drogliberala länder, som Portugal.

Det är ju så det blir när man ger kriminella monopol på något som alltid har varit och alltid kommer att vara efterfrågat. Sedan kan man tycka vad man vill om den saken. Det ändrar inte faktum att det är till denna punkt förbudspolitik med nödvändighet leder.

Men politiken, den kännetecknas av faktaresistens och prestige. Det är skamligt.

Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt med kriminalitet som hotar andra människors säkerhet. Det är även självklart att gängkriminella är ansvariga för och skall ställas till ansvar för sina handlingar. Det finns inget skäl att dalta på den punkten.

Men det ändrar inte det faktum att en stor del av ansvaret för vad som sker ligger i en kontraproduktiv drogpolitik och hos de politiker som envist håller fast vid den.

5 kommentarer:

 1. Du tänker dig att skjutningarna skulle minska om man sålde heroin på apoteket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heroin på apoteket?, Hur hjärnskadad är du igentligen?,

   Radera
  2. Ja jag vet.Knarkat för länge tror jag..

   Radera
 2. Politikerna bär hela ansvaret för sitt "lättjefulla" engagemang när det gäller narkotikapolitiken som genererat ekonomiska förutsättningar för kriminella

  SvaraRadera
 3. Faktum är att ännu på 80-talet så såldes receptfri hostmedicin som var heroinbaserad fritt på apoteken. Fås än i dag på recept, verkligen effektiv, men läkarna skriver inte gärna ut denna. Tinkturen kopplar ur det Centrum som styr hostan ...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.