2019-01-09

En övervakningsstat med morallagstiftning


Aldrig tidigare i historien har övervakningsstaten varit så omfattande som nu. Och utvecklingen mot mer massövervakning fortsätter, i takt med att tekniken skapar nya möjligheter och politiken flyttar fram sina positioner på området.

Utöver den allmänna diskussionen om människors rätt till privatliv, så måste vi fråga oss hur det kommer att vara att leva i en allt mer allomfattande övervakningsstat. Speciellt som vi lever i ett land med massor av onödiga förbud, morallagar och »brott« utan offer.

Naturligtvis måste vi försöka stoppa och rulla tillbaka övervakningsstaten. Men om det inte går? Om allt fortsätter i riktning mot allt mer massövervakning och kontroll?

Ett sådant samhälle måste vara tolerant, tillåtande och frihetligt. Annars blir det outhärdligt att leva i.

Kombinationen av allt mer massövervakning och allt mer förbud, förmynderi och statlig moralism är sällsynt giftig. Den skapar en latent totalitär stat, där snart sagt vem som helst som faller i onåd inför överheten kan bli bortsläpad för något. För nästan alla människor bryter ständigt mot lagen utan att ens tänka på det. Men i övervakningsstaten - där vet Storebror...Youtube »

2 kommentarer:

  1. Är man stark måste man vara snäll.

    SvaraRadera
  2. Helt korrekt analys, men folk fattar inte...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.