2019-08-23

För 80 år sedan stödde (V) både Hitler och Stalin


Idag är det 80 år sedan Nazi-tyskland och Sovjetunionen ingick den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten.

Denna icke-angrepps-pakt varade till sommaren 1941 och gav tyskarna möjlighet att i början av kriget fokusera på sitt anfallskrig i Central- och Västeuropa - och ryssarna chans att expandera sitt förtryck i öst. Resultatet blev i båda fallen död, förödelse, grymhet och förtryck i en närmast ofattbar skala.

Det kan vara värt att komma ihåg att det politiska parti som idag heter Vänsterpartiet på den tiden stödde denna pakt - och försvarade nazisternas anfallskrig mot de europeiska demokratierna.

Vänsterpartiet förblev ett troget systerparti till de sovjetiska kommunisterna fram till öststatskommunismens fall 1989-91. Bland de politiker som var medlemmar i partiet redan då återfinns partiledaren Jonas Sjöstedt och den nya svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.

Utan att på något sätt försvara Sverigedemokraterna eller förringa deras mörka historia - så kan jag inte låta bli att undra över varför inte Vänsterpartiet blivit lika stigmatiserat på grund av sitt förflutna som SD.

1 kommentar:

  1. Kan det möjligen bero på att journalistkåren domineras av personer med vänsteråsikter som gärna döljer sitt partis historia och därför gärna förhärligar Stalins seger över Hitler.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.