2019-11-16

Federalism på svenska?


Människor på högerkanten vill inte leva under en vänsterregering och vänstermänniskor vill inte leva under en högerregering. Och det finns faktiskt en modell för hur de skulle kunna slippa.

Låt oss anta att nationen Sverige bara ägnar sig åt ett litet fåtal saker som lämpligast hanteras gemensamt. Som ett yttre försvar. Och att upprätthålla de mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheterna.

Det mesta annat skulle kunna beslutas och skötas på regional och lokal nivå. Och varje beslut bör då fattas så nära dem det berör som möjligt. Decentralisera, helt enkelt.

Då skulle vi få ett Sverige med regionala skillnader. På vissa platser skulle det råda en genuint borgerlig politik. På andra skulle socialism och en omfattande välfärdsstat gälla. På något håll kanske man till och med skulle tillämpa direkt frihetliga principer.

Sedan kan folk rösta med fötterna. Vill man betala hög skatt och ha omfattande sociala trygghetssystem - då bosätter man sig, låt säga i Örebro. Vill man ha fri sprit och bredare trottoarer, då flyttar man till Helsingborg.

Om Sverige som det ser ut idag misslyckas, om vi får ett systemsammanbrott - då är alla illa ute. Men om en enstaka region driver ungefär den politik som drivs i Sverige idag och det går åt pipan - då kan människor alltid flytta någon annanstans, till andra regioner, med andra system. Då har man inte lagt alla ägg i en korg.

Dessutom driver skillnader, mångfald och institutionell konkurrens samhället framåt. Då blir det lättare att bygga på erfarenhet och best practice än om allt styrs uppifrån. Då kan olika sätt att göra saker och ting prövas på olika håll - och de lämpligaste och mest framgångsrika metoderna tjäna som förebild för andra.

Att decentralisera är federalism på riktigt - till skillnad från hur EU använder begreppet för att flytta all makt till Bryssel.

1 kommentar:

  1. På svenska, eller menar du egentligen stockholmska? Konceptet Regionernas Europa handlar ju om centralmaktens försvagning och regionernas förstärkning. Inom EU talar man politiskt om timglasmodellen, där centralmakten tappar betydelse, medan EU- och regionnivåerna växer till sig.

    Medan Stockholm gjort allt för att sabotera denna utveckling. Bl.a. genom att återinföra Järnridån i Öresund. Det är inte utan anledning de statsnationalistiska stockholmsdominalisterna i SD ondgör sig över att det upprättats ett skånskt kontor i Bryssel, där regionerna har oförskämdheten att utse sina egna representanter utan att ta omvägen via Stockholm. Vilken fräckhet! Det hotar ju att slå sönder stormaktsskapelsen från 1600-talet, och gamla imperialistiska makters gränsdragningar.

    http://skanepaug.blogspot.com/2019/01/regionernas-europa-en-nodvandighet.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.