2020-01-19

Miljarder till kommuner som inte vill ta ansvar för sina handlingar?

Mer pengar till kommunerna är ju en rolig grej, betraktat som politisk spelteori. Kan högern och vänstern fälla regeringen? Kan det bli nyval?

Men eftersom ingen på allvar vekar vilja ha makten i landet under rådande omständigheter, så känns det som om detta håller på att rinna ut i sanden.

Och i sak?

Vänsterpartiet vill ge tio miljader kronor till kommunerna, moderaterna tre. 10.000.000.000 delat på ungefär 300 kommuner blir drygt 30 alternativt tio miljoner per kommun. Vilket naturligtvis i sig kan betraktas som en ansenlig summa. Men sett till en kommunal budget betyder det ändå inte speciellt mycket. Vill man vara elak skulle man kunna tala om symbolpolitik.

Sedan skall man komma ihåg att de flesta kommuner gärna tog emot fler flyktingar (för det är ju i grunden vad detta handlar om) så länge staten betalade. Men alla visste att dessa pengar skulle sluta komma efter några år. Och att kommunerna då skulle stå där med kostnader för människor som - tyvärr - allt för ofta är en ren kostnad. Det kan inte ha kommit som någon överraskning för någon tänkande människa.

Är det rimligt att kommunerna inte skall behöva ta ansvar för sina handlingar?

Fast det kanske inte spelar så stor roll. För hur man än vänder och vrider på saken hamnar ju notan hos skattebetalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.