2020-05-20

Mediehoran, moralpaniken, radikalfeminismen, media, politiken och sexarbetaren


Paulo Robertos sexköp är den perfekta stormen i ett vattenglas. Även om hans märkliga krishantering nog gjorde saken värre. (Tips från coachen: Om du befinner dig i en grop, sluta gräv.)

Till att börja med är Paolo Roberto uttalad motståndare till radikalfeminismen. Vilket i sig räcker för att många griper varje möjlighet att slita honom i stycken.

Vidare är detta ett utmärkt tillfälle för dem som medvetet försöker blanda bort korten - genom att klumpa ihop prostitution och människohandel.

Prostitution där de inblandade är samtyckande vuxna människor är inget problem, ingen skadas och ingen får sina naturliga rättigheter kränkta. Därför bör prostitution vara laglig och sexköpslagen avskaffas. Människohandel bygger däremot på tvång och kränker den som drabbas - och bör därför vara förbjuden. Svårare är det inte.

För media - som i månader försökt vrida ur varje droppe sensationalism ur corona-krisen - var detta välkommen omväxling. Och kön av människor som mer än gärna släpar Paolo Roberto i smutsen är lång. Skandaler, konflikter och kändisar säljer lösnummer och drar klick. Då finns varken utrymme för eftertanke eller sans.

Detta toppas med att politikerna får en chans att agera, synas i media se ut som om de behövs. Över i stort sett hela det politiska fältet hörs nu krav på strängare straff för sexköp. (Inklusive från partier som på goda grunder var skeptiska mot sexköpslagen när den infördes.) Och den rödgröna regeringen toppar med åsikten att sexköp alltid skall ge fängelsestraff.

Man vill alltså fängsla människor för en handling som - i sig - inte skadat någon annan, inte kränkt någon annans rättigheter och som skett med de inblandades uttryckliga samtycke. Det är fullständigt absurt.

Mitt i allt detta bryter logiken fullständigt samman. ICA slutar sälja Paolo Robertos italienska matprodukter - men stödjer Pride/RFSL - som vill att sexköpslagen skall avskaffas och att prostitution skall vara laglig. En nätbokhandel har slutat sälja hans kokböcker - men säljer fortfarande den österrikiske korpralens bok, som direkt kan sägas ha lett till världskrig, folkmord och Förintelsen.

Och hur kommer det sig att Paolo Roberto var OK som varumärkesbyggare - som någon som byggt sin image på att i sin ungdom ha ägnat sig åt våld och att slå folk på käften - men inte när han köpt sex?

Sverige är fanatiskt.

Låt mig avsluta med ett par lösa funderingar.

Skulle antalet fall av sexuellt våld och våldtäkt möjligen kunna minska om det går att köpa sex istället för att tvinga sig till det?

Skulle villkoren för sexarbetarna kunna bli bättre och tryggare om sexköpslagen avskaffas och verksamheten bedrivs öppet?

Skulle det vara lättare att bekämpa människohandel och tvång om prostitution istället sköts under ordnade former och insyn?

Skulle sexarbetarnas villkor bli bättre om de respekterades som fria yrkesutövare - med allt vad det medför av samhällets skydd - istället för att allt för ofta organiseras av kriminella nätverk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.