2020-06-13

Varför vägrar Morgan Johansson att ens diskutera avkriminalisering av innehav för personligt bruk?

Klicka på bilden för en större variant.

Inga fakta och inga argument i världen tycks rå på den svenska narkotikapolitiken. Igår höll justitieminister Morgan Johansson (S) pressträff om skärpta narkotikastraff. Omni rapporterar:

»Samtidigt poängterar han att regeringen – trots påtryckningar – aldrig kommer att avkriminalisera eget bruk av narkotika.«

Detta är en kall, cynisk och trångsynt linje linje. Den orsakar lidande och död. Den binder upp polisen från viktigare uppgifter. Och den skapar brott utan offer.

Det finns massor med statistik som visar att polisens insatser mot narkotikan i allt väsentligt utgörs av att beivra ringa narkotikabrott. Det vill säga innehav för eget bruk och eget bruk. Sådant som ger enkla pinnar i statistiken. För att slå ner på en handling som - i sig - inte skadar någon annan.

Fast om man avkriminaliserar innehav måste väl polisen jobba med besvärligare saker. Och sådant brukar ju inte vara populärt. Det skulle dessutom beröva polisen möjligheten att ta in folk de ogillar på förnedrande pissprov.

Så man fortsätter att djävlas med missbrukare. Man fortsätter göra brottslingar av alla icke-problematiska brukare.

Lägg ner denna bevisat kontraproduktiva politik. Låt folk ha och använda droger för eget bruk. Låt dem som vill odla ett par, tre plantor - så de blir självförsörjande och slipper umgås med eller göda den kriminella världen. Låt människor med värk och andra krämpor röka sitt gräs, om de tycker att det hjälper. Låt folk koppla av med en joint om de vill.

Vad man däremot kan göra är att bedriva saklig drogupplysning. Som att berätta att det kan vara en omskakande upplevelse att plötsligt komma i kontakt med en alternativ verklighet - men att det går över på någon timma eller två. Don't panic.

Ur ett folkhälsoperspektiv vore det förmodligen utmärkt om folk rökte på lite mer och söp lite mindre. Det skulle definitivt resultera i färre våldsbrott. Färre bakfulla. Färre alkohol-relaterade sjukdomar. Men möjligen ökad konsumtion av fryspizza.

Om jag skall våga mig på en ren spekulation - då kan det handla om att vissa politiker personligen ogillar droger som gräs. Drogen stimulerar tankar och öppnar för nya perspektiv. Den kan sätta användaren i kontakt med större sammanhang. Den öppnar upp mot det okända. Vilket säkert kan vara jobbigt och möjligen skrämmande för de inkompetenta kontrollfreaks som leder vårt land.

Så frågan får inte ens utredas.

1 kommentar:

  1. Aldrig har det väl varit så uppenbart som nu att många människor helt enkelt bara gillar att bestämma vad andra kan/inte kan göra. Dessa människor dras till politiken.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.