2021-06-18

Tro inte att ni kan bli av med Löfven


Den klassiska förmaningen lyder: Maktspela aldrig med sossarna, för de vinner alltid.

Och så är det ju. Socialdemokraternas starkaste kort är deras skamlöshet. De skyr inga medel. Ingen princip är så helig att den inte kan dribblas bort i den överordnade kampen om makten.

Riksdagen har en icke-socialistisk majoritet med vad som borde vara betryggande siffror - 204-143. Ändå har Socialdemokraterna makten, tillsammans med Miljöpartiet som trots sitt blygsamma väljarstöd tillåts blockera allt från migrationspolitiken till landets elförsörjning.

Detta handlar inte om Sveriges bästa - utan om att sossarna ser det som sin av naturen givna rätt att regera.

Uteslut inte att den uppkomna situationen i slutändan kan komma att gynna sossarna. Allt de ogillar i januari-överenskommelsen kan gå rakt i papperskorgen, om detta går till nyval. Sedan säkrar de på något sätt makten ändå. Som vanligt.

Skulle det gå till nyval - och skulle vi då trots allt få en M+KD-regering stödd av SD - då kommer den inte att hinna uträtta något av vikt under det knappa år som återstår till ordinarie val. Ett år under vilket en sådan regering kommer att vara utsatt för konstant eldgivning från sossarna, facket, rörelsen, Aftonbladet, allehanda kulturradikaler och public service.

Lägg till det att kravallvänstern kommer att få utlopp för alla sina lustar om vi får en högerregering stödd av SD.

Maktinnehav bör liksom kalsonger bytas lite då och då. Och av ungefär samma skäl. Sossarna måste avlägsnas från makten. Men min magkänsla säger mig att om det sker nu - då kommer en eventuell M+KD-regering att bli en kort parentes. Då känns det bättre att satsa allt på nästa ordinarie val, om drygt ett år - och ge Ulf Kristersson en hel mandatperiod som statsminister.

Min killgissning är att ministären Löfven faller på måndag, men är tillbaka igen redan inom ett par veckor.

Eller så kommer Hyresgästföreningen att ge Löfven sin välsignelse i sista stund - vilket i så fall kan tvinga Vänsterpartiet att räta in sig i ledet.

1 kommentar:

 1. 1 Regeringen faller
  2 Talmansrunda eller extraval
  S funderar vad som är taktiskt bra.
  Extraval, alla C-krav försvinner automatiskt.
  Vi ett extraval försvinner (MP och L inte säkert men troligt.) Efter valet måste S + C få majoritet tillsammans med V.
  V kommer troligen att öka när man så rakryggat stridit för en principfråga. V vill nu ingå i regeringen, S säger nej nej vi kan samverka på andra sätt och så får S en ny lista med hemliga punkter att genomföra. C har ingen stans att gå och har en svagare förhandlingssits men är kungamakare och kan besluta vilken grupp som skall bilda regering. Skulle C inte stödja S så blir de helt ensamma i mitten men blir vågmästare och kan välja vilka frågor som de skall ge sitt stöd. Svårt att förstå varför C skulle välja att sätta sig i knät på S denna gång. Troligen en M+KD regering med SD som stöd.
  Vid alternativet talmansrunda får S + C + L+ MP 166 röster
  V lägger ner sina röster och är på så sätt inte med i tävlingen.
  M + KD + SD 154
  Men V är i detta scenario helt utan inflytande och får svårt att vissa framfötterna till nästa val. Dessutom fortsätter jöken som tidigare inget är vunnet. Så V måste lägga sin röst på det borgliga blocket under förutsättning att det inte blir marknadshyror ( där har V ett stöd i SD )
  Så Det kan bli en borglig regering under tiden fram till det ordinarie valet 2020.
  Och vad skall en borglig regering göra?
  Städa bort alla MP reformer som Löven-regeringen har infört. Alla restriktioner vad gäller skogsbruk. (Oj nu blir det jobbigt för C) Gynna kärnkraft. Aldrig betala till att påverka mängden co2. Införa tjänstemannaansvar. MM MM

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.