2021-08-27

Det är dags för alla rimliga människor att genomföra en kupp


Vänstern anser att högern är ond. Högern anser att vänstern är allmänfarligt naiv.

Vänstern vill organisera fram välstånd genom att omfördela andra människors pengar. Högern anser att det enda sättet att skapa långsiktigt välstånd är att ha ett livskraftigt näringsliv och ett företagsklimat som tillåter människor att skapa värde för andra och att tjäna en slant på kuppen.

Samtidigt måste vi kunna leva tillsammans.

Som pop-filosofen Slavoj Žižek påpekar har vänstern idag inget trovärdigt alternativ till den rådande sociala marknadsekonomin. Och högern är bara rationell, inte hjärtlös.

Så tona ner polariseringen och gör något konstruktivt istället.

Till att börja med måste vi lära oss att förhålla oss till varandra i en ständigt uppkopplad värld.

Mata inte trollen. Ha ett öppet sinne. Skilj på sak och person. Respektera människors rätt till sin åsikt. Mer folkvett och hyfs. Det kommer nog med tiden.

Sedan måste vi börja lyssna till vad andra har att säga. Skall någon utveckling alls vara möjlig måste vi vara medvetna om vad som driver motparten och hur denne resonerar. Fransmännen har ett ordstäv som lyder: Att ställa en fråga är som att knacka på en dörr, för att se om det är någon hemma.

Låt oss anta att de två politiska grundlinjerna är »solidaritet med dem som har det svårt« respektive »människans rätt att leva i ett fritt, tryggt och välmående samhälle«.

Det borde givet detta vara möjligt att leva i fredlig samexistens, inom ramen för vår demokratiska kompromiss. Med lite god vilja och ett rationellt förhållningssätt.

Vilket för mig till den kokainstinna inrikespolitiken. Tagga ner. Lägg mer kraft på att förklara vad ni själva vill göra och varför det är bra, än på pajkastning.

Den ursinniga kampen om makten omöjliggör all konstruktiv politik och lämnar landet drivande i vinden. Samhällelig kärnverksamhet förfaller, viktiga beslut lyser med sin frånvaro och det så kallade samhällskontraktet knakar i fogarna.

Vi måste göra något åt det här. Det är dags att mobilisera alla rimliga, sansade, rationella människor som främst vill att landet skall fungera - inom ramen för vår rådande demokratiska kompromiss.

Gå med i ett parti. Vilket som helst. Så tar vi över politiken från galningarna. Vi kan göra det genom att späda ut vansinnet, bredda rekryteringsbasen och höja nivån. Genom att lyfta värden som logik, kompetens och fakta. Genom att skapa en kultur av ansvar, realism och erfarenhetsbaserad utveckling i ett lärande samhälle.

För ett rimligare Sverige, helt enkelt.

1 kommentar:

  1. Problemet är att vänstern alltid villa ha (kräver) mina pengar för att genomföra sina idéer.
    Som konservativ kräver jag inte att vänstern skall skall slanta upp för mina idéer.
    Gissar att de kan kalla det obligatorisk solidaritet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.