2021-10-07

Energikrisen är den förutsägbara konsekvensen av medvetet fattade beslut


Först går det långsamt. Sedan går det plötsligt väldigt fort. Och så sitter man där, på pottkanten.

Man monterar ner kärnkraften lite i taget. Med lite tur så fungerar det ett tag. Men till slut och rätt plötsligt blir det energikris. Vilket knappast är att förvånas över.

Vi tycks ha nått något slags tipping point. Elpriset i södra Sverige sägs nu vara 627% högre än förra året. Hade utbudet varit större hade priset varit lägre - även om kontinenten just nu köper all el den kan få.

För övrigt har Sverige idag köpt el från Litauen. Vars CO2-intensitet är 397 g CO2/kWh. Att jämföras med våra egna 42 - som skulle kunna vara ännu lägre om vi inte stängt ner fullt fungerande kärnkraftverk.

Energikrisen kan få konsekvenser på många områden. Till exempel på den logistik som förser oss med föda och Amazon-paket. På industriproduktionen. På vårt välstånd.

Om detta leder till en ekonomisk kris blir det kärvare tider och mindre pengar till forskning och utveckling. Vilket i sin tur leder till långsammare teknisk utveckling, inte minst av miljövänlig teknik.

Att det tar lång tid att bygga kärnkraft är inget argument för att vänta. Gör vi inget kommer allt bara att bli värre.

Bygg mer kärnkraft än vi behöver. Flera grannländer kommer att vilja köpa vår el. Låt oss tjäna pengar på el-export.

Dessutom kommer vi själva att göra av med mångdubbelt mer elektricitet i framtiden. Det elektrifierade samhället kommer att sluka massor av ström. Speciellt om den tunga industrin skall göras CO2-fri. Vilket omöjligt går att täcka med energikällor som bara fungerar när det blåser.

Det ser ut som om Karlshamnsverket kommer att få bränna sina 140.000 liter olja i timman hela vintern.

Det vi ser just nu är de förutsägbara konsekvenserna av medvetet fattade beslut. Hoppas klimataktivisterna är nöjda.

(Klicka på bilden för en större variant.)

2 kommentarer:

 1. Jag tror MP går västoligarkins ärenden. Klimatet är en förevändning för en radikal förändring. Delmålet är en katastrofal brist på resurser, där energi är en nyckelresurs. Vad är det för samhälle globalisterna vill skapa? F-n vet, men han talar inte om det för oss "useless eaters". Vi är på väg mot ett fascistiskt samhälle där vi är totalt kontrollerade och fullständigt maktlösa.

  SvaraRadera
 2. Din åsikt, som här är lika mycket värd som nån annans..
  Vi talar ju om vuxna människor, förmodligen inte helt ointelligenta, som vill ha det på det här viset..
  Då kommer vi till "anledningen".
  Vem? Vilka står bakom? Energi är utan tvekan en nyckelresurs, spec för oss i kallare länder, vi måste värma oss Vi är också kristna (el likn) som vet att "arbete befordrar hälsa och välstånd" och att våra liv inte är bestämda av "ödet" (som över en miljard tror).
  Globalister? Kanske? Kina då? Snart 1.5 miljarder och som i stort sett tycks sk-ta i allt. Bara vi får mer makt!
  Funderat länge på VEM? Globalister+Kina? Nä....
  Putte? Nä..
  Statistiskt har jag 9 år kvar i livet. Hinner jag få veta?
  Tror inte det. Men jag kommer att märka reultatet

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.