2022-06-20

Riksdagen höjer minimistraffet för sexköp till fängelse


Tisdag den 21 juni röstar riksdagen om »Skärpt syn på våldtäkt och andra sexuella kränkningar«.

Naturligtvis är sexuella övergrepp inte acceptabla. Och med bakgrund av vad som sker i samhället kan straffskärpningar kanske vara befogade.

Problemet är att man även ger sig på handlingar som i sig inte är övergrepp mot någon annan.

Propositionen föreslår att minimistraffet för köp av sexuell tjänst ska höjas från böter till fängelse.

Detta är idiotiskt, på så många sätt.

Men låt först mig vara tydlig: Våldtäkt, sexuellt utnyttjande, trafficking, sexuellt tvång, våld och andra övergrepp mot andras frihet och rätt är fel och skall straffas.

Däremot är det helt orimligt att straffa någon om två samtyckande vuxna, helt frivilligt ägnar sig åt sexuella aktiviteter - med eller utan ekonomisk ersättning.

Det är att förneka människan sitt självbestämmande och makten över sin egen kropp.

Det är även att skapa brott utan offer - om ingen tvingats, kränkts eller förnekats sina grundläggande rättigheter.

Vi har redan en samtyckeslag. Och vad kan väl vara mer samtycke än om två vuxna människor frivilligt och uttryckligen vill ha sex med varandra under på förhand avtalade villkor?

Vi har redan en lag om oaktsam våldtäkt, som är tänkt att skydda den som ofrivilligt tvingas till prostitution. Vore det inte bättre att fokusera på att upprätthålla den än att jaga människor som inte kränker någon annans frihet eller rätt?

Sexköpslagen är i grunden en morallagstiftning. Och sådana är problematiska, då de bygger på att vissa människor skall ha rätt att bestämma över andras beteende utifrån de förstnämndas personliga fixa idéer, tro, nojor och hangups.

Att sexarbetarna själva inte vill ha den nya lagskärpningen (eller ens sexköpslagen) borde vara en signal om att politikerna inte är i kontakt med verkligheten. Tvärt om kommer det beslut som nu klubbas att stigmatisera sexarbetarna än mer och göra deras verksamhet mer riskabel. Lagförslaget är helt enkelt kontraproduktivt.

På ett praktiskt plan blir det hela absurt. Våra fängelser är redan överbelagda (115%). Att låsa in människor som inte skadat någon annan kommer att öka denna överbeläggning - med allt vad det medför av till exempel ökat våld och ökade kostnader.

Det är stötande att människor som begått riktiga vålds- och egendomsbrott går fria i väntan på att det skall uppstå lediga anstaltsplatser. Nu kommer de att kunna vistas ute i samhället - där de kan skada fler - längre, om vi även skall låsa in folk som inte skadat någon annan.

Detta är riktigt, riktigt dålig lagstiftning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.