2023-10-29

Kampanjen mot den svenska socialtjänsten - känslor och förnuft

Klicka på bilden för en större variant.

I den muslimska världen bedrivs en absurd kampanj mot Sverige och den svenska socialtjänsten. De sociala myndigheterna anklagas för att kidnappa muslimska barn och placera dem i kristna fosterhem där de tvingas äta fläsk och dricka alkohol.

Det kan finnas många syften med en sådan kampanj. Till exempel att stoppa Sveriges Nato-ansökan. Som reaktion på koranbränningar. För att upprätthålla makt- och klanstrukturer.

Eller som ett sätt för krafter i ena ändan av värderingsskalan att angripa ett land som man ogillar för att det befinner sig längst ut i andra ändan av nämnda skala.

Det luriga med desinformation är att den är som mest effektiv om den innehåller ett korn av sanning. Människor tenderar att tro att en del av bilden är hela bilden.

Häromdagen råkade jag lyssna till ett program på SR P1 om tvångsomhändertagande av svenska barn. Fallet man tog upp visade hur kommunen saknade den kunskap som krävs för att bedöma autistiska barn. Resultatet blev att kommunen ville göra ett tvångsomhändertagande på felaktiga, rent av galna grunder.

Givet att de sociala myndigheterna ibland fattar felaktiga eller tvivelaktiga beslut om svenska barn - så vore det konstigt om inte detta även sker när det gäller barn i familjer med anknytning till andra länder och kulturer.

Risken för att allt blir fel - åt ena eller andra hållet - är rent av större ju mindre gemensam referensram man har. Speciellt om ett beteende bygger på att de inblandade handlar på ett sätt som de uppfostras till att tro eller tycka är rätt.

Om man nu vill bemöta den aktuella kampanjen duger det inte att kategoriskt avfärda allt som fel och lögn. Då räcker det med ett enda exempel på motsatsen för att myndigheternas trovärdighet skall gå förlorad.

En plan kan vara att kräva konkreta exempel - och sedan grundligt granska dessa.

Det skulle förmodligen landa i att de flesta omhändertaganden varit motiverade för barnens bästa. Men möjligen även i att enstaka fel förekommit. Fel som man i så fall måste ta ansvar för.

Då kanske vi kan få en saklig diskussion - istället för allt detta upphetsade gapande och skrikande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.