2024-08-13

Chat Control 2 - det aktuella läget





• Den utgående EU-kommissionen vill fortfarande låta AI granska innehållet i medborgarnas elektroniska meddelanden. Det gäller såväl text som tal, bild, video, ljud och IP-telefoni.

Europaparlamentet säger i unikt stor enighet nej till Chat Control 2 i alla dess bärande delar. Med hänvisning till grundläggande mänskliga rättigheter.

EU:s ministerråd har kört fast och diskuterade senast client-side-scanning på medborgarnas telefoner och datorer. Frågan kommer upp igen på möten i oktober och december.

• Den svenska regeringen ger sitt stöd till ministerrådets förslag om client-side-scanning. Detta trots att Moderaterna och Liberalerna sa nej till Chat Control 2 i EU-valrörelsen.

• I den svenska riksdagen har alla partier utom C och SD givit sitt stöd till regeringens linje i ministerrådet om client-side-scanning. Detta trots att alla utom S och KD sa nej till Chat Control 2 i EU-valrörelsen.

• I svensk politik är det alltså bara C och SD som konsekvent säger nej till Chat Control 2. Sossarna säger ja. Övriga partier sänder blandade budskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.