2007-10-20

Sverige som lydstat!


Hur skall man nu formulera detta för att inte låta som en haverist..?

Sverige förlorar sitt självbestämmande på viktiga områden, är ett alternativ. Eller kanske fler områden..? Fast det är inte riktigt så kraftfullt som jag tänkt mig.

Den svenska demokratin är ett minne blott, kanske? Det stämmer faktiskt i sak, till vissa delar. Men inte helt.

Sverige blir en lydstat, kanske är det bästa. För vi kommer faktiskt att bli tingade att lyda. Även när det gäller sådant som vi normalt sett aldrig skulle kunna tänka oss att gå med på frivilligt.

Vad jag talar om är naturligtvis att EU-ländernas veto-rätt tas bort i det nya unionsfördraget.

Det innebär att Sverige kan tvingas att gå med på saker som är helt oacceptabla för svenska folket och för våra demokratiskt valda representanter.

Det gäller till exempel invandringspolitiken, där de mest drakoniska och inhumana åtgärder kan sättas in utan att vi kan stoppa dem. Och vi kommer även att tvingas lyda order och implementera dem. Eller – vilket möjligen skrämmer fler, men inte mig – EU kan öppna gränserna helt för alla som vill komma hit.

Vetorätten försvinner även när det gäller att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism. På dessa områden har EU redan visat en häpnadsväckande nonchalans vad gäller rättssäkerhet och vanliga människors personliga integritet. Nu kommer man att kunna trumfa igenom vilka vansinnigheter som helst, utan att vi kan stoppa dem. (Även om Sverige i praktiken hitills varit pådrivande i dessa frågor, snarare än förnuftets eftertänksamma röst.)

Ett tredje område som kan nämnas är "polissamarbete". Här har EU krattat manegen genom att börja förändra Europol från ett samarbetsorgan till en europeisk polismyndighet. Man har också påbörjat arbetet med att ställa denna under EU:s politiska kontroll. Det har även talats en del om en europeisk polisiär insatsstyrka, vilket är en hyfsat kontroversiell fråga. Med det nya EU-fördraget försvinner Sveriges och alla andra enskilda länders möjlighet att tacka nej till (eller hålla kort koppel på) en politiskt styrd, EU-täckande polis med egna stormtrupper.

Och så där kan man fortsätta. Visst finns det en silverkant på varje moln. Om fördraget blir verklighet kommer jag att le i mjugg när det går upp för folk att Sverige inte längre kommer att kunna stoppa en de facto-legalisering av lättare droger. Men inte ens det tycker jag att det är värt att offra vårt självbestämmande för.

Det nya EU-fördraget är det mest omvälvande som skett vad gäller den svenska demokratin i modern tid. Och då är det ju tråkigt att förändringarna inte är till det bättre...

5 kommentarer:

  1. Det trista är att detta sker utan att medborgarna i unionen skall få besluta om det. Vad brukar sådana stater kallas normalt?
    Det var befriande att höra Mikaela Waltersson(mp) på nyheterna igår. Hon påpekade att svenska folket inte i något val har fått bestämma om detta. Frågan är varför moderata företrädare, vare sig i riksdagen eller EU-parlamentet, inte vågar/vill ta bladet från munnen i denna fråga. Fegar de som vanligt ur när det gäller viktiga saker?
    Jag kan säga att jag är glad att jag valde att rösta på junilistan i det enda EU-parlamentsval jag kommer att rösta i. Fortsättningsvis är det bättre att stanna hem i det valet.

    SvaraRadera
  2. HAX!

    Bra rutet - håller helt med dig. Dock två mindre rättelser:

    1) Det innebär att Sverige kan tvingas att gå med på saker som är helt oacceptabla för svenska folket och för våra demokratiskt valda representanter.

    För folket definitivt så, men ingenting har visat sig vara oacceptabelt för våra valda representanter.

    Eftersom riksdagen nu frånhänt sig ytterligare makt och ansvar så är det inte mer än rätt att vi minskar - halverar är mitt förslag - tiden riksdagen är inkallad. Därmed kan vi åtminstone halvera riksdagsledamöternas löner eftersom de då har tid att hitta och sysselsätta sig med helt normala arbeten. Inget ansvar - ingen lön.

    2) Det har även talats en del om en europeisk polisiär insatsstyrka...

    Tyvärr, tyvärr, det har redan inträffat. I skymundan av Lissabonmötet - när alla journalisternas intresse riktades mot IGC-mötet, så skrevs följande avtal under. Ännu så länge endast mellan Spanien, Portugal, Holland, Frankrike och Italien men det är ju bara en tidsfråga:

    European Gendarmerie Force / EUROGENDFOR

    På bloggen England Expects finns en analys om styrkans ändamål och befogenheter. Läs och rys.

    SvaraRadera
  3. EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) har krävt folkomröstning.

    SvaraRadera
  4. EU kan stifta liberala och anti-liberala lagar.

    Det är som fördelen med ett decentraliserat system är

    1) att man får institutionell konkurrens. Liberala stater kommer vinna över oliberala och förhoppningsvis kommer de goda exemplena att kopieras. Singapore och Hong Kong visade att även asien kan dra nytta av marknadsliberalism.

    2) Om man nu ska få sina rättigheter kränkta så är det bättre att det sker i ens närhet. Då har man möjlighet att protestera och skapa opinion för förändring.

    SvaraRadera
  5. Även Gunnar Hökmark har vaknat, några minuter över klockan tolv.
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_512847.svd

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.