2008-09-18

(S)ignalspaning och elektronisk krigföring

Att den förra socialdemokratiska regeringen ingick ett avtal om "Signal Intelligence" med regimen i Saudiarabien har fått en del uppmärksamhet under dagen. Med rätta. Att hjälpa en diktatur med signalspaning samtidigt som man kritiserar den nuvarande regeringen för att hålla dörren öppen för att dela information från signalspaning med diktaturer – det klingar illa.

Men jag är nyfiken på en annan sak: I artikeln i Dagens Industri skriver man att Sverige även skall hjälpa Saudiarabien med "Electronic Warfare". Exakt vad menas med detta, i detta sammanhang? Defensivt? Offensivt? Mot vem?

Någon expert på tråden?

DI | DN

19 kommentarer:

  1. (s)vt blev plötsligt knäpptyst. De är så sjukt att man nästan tappar sugen.

    SvaraRadera
  2. Men det är viktigt att lyfta debatten, det är mer som står på spel än sossarnas hyckleri. I DI-läsarnas kommentarer uttrycks skadeglädje över att sossarna nu komprometteras, och samtidigt lättnad över att detta försvagar FRA-motståndet. Däremot ingen oro över samarbetet med en diktatur. Förmodligen speglar detta attityderna hos en grupp penningstarka moderater med konservativ läggning. En grupp som Reinfeldt lyssnar på.

    Vi måste alltså få sossarna att bli mer seriösa i sitt FRA-motstånd och göra upp med sitt onda arv, och samtidigt hjälpa de frihetsälskande grupperna inom moderaterna att göra upp med den diktaturkramande fraktionen inom partiet som har partiledningens öra.

    Det är ingen lätt uppgift. men det finns små fragment av hopp, som Mona Sahlins närvaro på Sergels torg och moderatprotesten i Arboga (i Tv4 nyheterna ikväll).

    SvaraRadera
  3. Du har säkert redan kollat en del på nätet om vad Electronic warfare är. Det verkar kunna vara alla möjliga åtgärder där störningar används. Vår vänner i den galna religiösa sekten FRA som av någon anledning getts rättigheter som andra religiösa samfund i landet förmenas, har myntat ordet "telekrigföring" som översättning av Electronic warfare. De skriver om det här: http://www.fra.se/signalspaning.pdf

    SvaraRadera
  4. Ursäkta att jag spammar dig, men här är en kille som sysslar med EW.
    http://www.foi.se/FOI/templates/Page____4554.aspx

    SvaraRadera
  5. Föga förvånande att kommentatorerna är skadeglada. Precis lika lite som att försvars- och utrikesdepartementet under S var precis lika pigga på signalspaning som försvars- och utrikesdepartementet under alliansen.

    Det är, som så många påpekade i tisdags på Sergels Torg viktigare än någonsin att motståndet mot FRA-lagen, teledatalagring och annan skit förs brett över partigränserna eftersom stödet för dessa rent repressiva lagar finns i alla läger det med.

    SvaraRadera
  6. Exakt vad menas med detta, i detta sammanhang? Defensivt? Offensivt? Mot vem?


    För Usa mot dom elaka.

    SvaraRadera
  7. @Micke

    Kan det vara det här som avses?

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4655196.stm

    SvaraRadera
  8. Redan dags igen? Det har ju knappt gått 30 år sedan den förra skandalen: Telubaffären.

    SvaraRadera
  9. Ett exempel på elekronisk krigföring på taktisk nivå är att ett krigsfartyg sänder ut radiosignaler som vår en anfallande sjömålsrobot att missa. Elektronisk krigföring från robotens sida är att analysera signalerna från sin egen radar så att den träffar i alla fall.

    Alla former av störsändare, motåtgärder mot störsändare och signalspaning mot radar, radiokommunikation och mot fientliga störsändare är elektronisk krigföring. Syftet är att bekämpa fienden och själv ungdå att bekämpas.

    Du kan ju kolla journal of electronic defence

    www.jedonline.com/

    SvaraRadera
  10. Elektronisk krigsföring kan nog exempelvis innebära att man hjälper Saudiarabien med försvarssystem, radar etc, för att försvara mot eventuella Iranska angrepp. Särskilt om iranierna får tillgång till nukleära vapen kan ju sådant bli aktuellt.

    SvaraRadera
  11. http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_warfare

    https://www.myaoc.org/eweb/StartPage.aspx

    http://en.wikipedia.org/wiki/ELINT#ELINT

    SvaraRadera
  12. Det står mycket intressant om FRA-lagens tillkomst i FOKUS.

    SvaraRadera
  13. Feltén tycks ha hittat en tysk skandal apropå Tyskland som FRA-förebild:

    http://felten.yi.org/blog/

    SvaraRadera
  14. Detta har troligen inte med FRA att göra, det som står om SigInt handlar säkert om den (rätt omfattande) utbildning man behöver för att kunna utnyttja Erieye bra. Jag tror att detta är bete för FRA-motståndarna, ett sätt att förvirra motståndet.

    SvaraRadera
  15. Men att det skulle vara just Sverige som hjälper Saudiarabien med countermeasures mot robotanfall känns som en högoddsare...

    Det känns mycket mer troligt att det handlar om något mindre, men vasst.

    SvaraRadera
  16. Svensk krigsindustrei har produkter på området. Varnarna och störsändarna kommer från SAAB med datat i hotbildsbiblioteken ägs av staten

    SvaraRadera
  17. Jättebra grävande om FRA i nya numret av Fokus:

    http://www.fokus.se/2008/09/spelet-om-fra/

    Nackhåren reser sig!!!!

    SvaraRadera
  18. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1747587.svd nämner Saabs (tidigare Ericssons) Erieye, en "lågpris-AWACS" - en flygande radar som håller koll på andra flygplan. Om Saab/Ericsson ville sälja den behövdes säkert ett sammarbetsavtal. Om det är hela historien så är det ett militärt spaningstekniksammarbete.

    En extra poäng för att SvD citerar en politiker som skiljer på orden signalspaning och avlyssning; nyspråket där avlyssning ingår i signalspaning passade inte så bra längre.

    SvaraRadera
  19. @Pelle (och alla andra):

    "Dom" får bestämma sig:
    Är AVLYSSNING och SIGNALSPANING samma sak eller är det inte det?

    Om sammanblandningen av ord - 1

    Om sammanblandningen av ord - 2

    Om sammanblandningen av ord - 3

    FRA och förespråkarna utom och inom riksdagen har hängett sig till en FALSK, MISSVISANDE, LÖGNAKTIG debattteknik redan från början. De har lånat sig till antidemokratiska metoder som mobbning och hot.

    Fredrik Reinfeldt DIKTERADE vad som skulle beslutas - DETTA KALLAS DIKTATUR!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.