2008-10-19

Vill de inte att folk skall rösta på dem i Europavalet?

Nästa sommar är det val till Europaparlamentet.

En av frågorna i den svenska EU-valrörelsen kommer att bli "EU och internet". Frågan är aktuell efter höstens debatter – till exempel om EU och bloggarna samt om EU:s telekompaket. Både (s) och (v) har fått upp ögonen för frågan. Och ett helt nytt politiskt parti, Piratpartiet, kommer att försöka ta sig in i parlamentet på just dessa frågor.

Men på den borgerliga sidan klantar man sig. Med besked.

I moderaterna finns en av de EU-parlamentariker som gjort mest i frågan, Christofer Fjellner (m). Han hjälpte till att lyfta frågan om EU och bloggarna tidigt. Och han var en av de pådrivande för att stoppa filtrering av internet och avstängning av fildelare, när telekompaketet var uppe.

Moderaterna och regeringen gör dock ingenting för att hämta hem vunna segrar i dessa frågor. Ingenting! Detta trots att det handlar om något så unikt som en het politisk fråga, i ett nära förestående val, som verkligen engagerar massor av unga människor.

Någon uppbackning i sak tycks Fjellner över huvud taget inte få från Stockholm. Det verkar som om regeringen inte förstår eller helt enkelt inte bryr sig. Eller... vill något annat.

Istället ger ministären Reinfeldt sitt passiva stöd till EU:s franska ordförandeskap och de EU-byråkrater som försöker mygla bort de segrar som vunnits i parlamentet, när det gäller telekompaketet. Det är helt obegripligt.

På så sätt lämnar regeringen fritt fram för andra att ta poäng på frågan. Junislistan, till exempel.

Nu måste vi få ett svar. Bryr sig regeringen över hud taget om dessa frågor? Ytterligare fem minuters tystnad – och tolkningen blir att det gör den inte.

Och i så fall får Alliansen skylla sig själv. Man hade trovärdighet i de här frågorna. Man hade en talesman. Man hade öppet mål. Men de gick aldrig på bollen. De låter EU-valet gå åt pipan helt i onödan.

Tiotusentals, möjligen hundratusentals, ungdomsröster och personkryss åker rakt ner i toaletten.

Om de ägde en begravningsbyrå – då skulle ingen dö.

(Vad regeringen däremot gör är att presentera en piratjägarlag som den egentligen inte behöver lägga fram. Och den fortsätter att konstra i FRA-frågan.)


Läs mer hos Oscar Swartz, Christian Engström, Mark Klamberg och Jens O.

13 kommentarer:

  1. hallå, det är väl tydligt vad som sker, att inte aktivt stödja "en av de pådrivande för att stoppa filtrering av internet och avstängning av fildelare" betyder ju att dom vill något annat. Det motsatta typ.

    SvaraRadera
  2. Det är väl tydligt att det bara finns Piratpartiet och Junilistan att välja på för den som värnar friheten på Internet.

    SvaraRadera
  3. Det är väl läge att kolla inställningen hos de FRA-kritiska EU-kandidaterna och folkpartisterna Maria Leissner och Cecilia WiKström till bl a piratjägarlagen också.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte alls att det är konstigt att Reinfeldt agerar som han gör.

    Dels har ju Frankrike, Tjeckien och Sverige bestämt sig för att gå i takt med orförandeskapet i EU. Och dels har Reinfeldt uttryckt en stark vilja av att ingå i EUs kärna, och då gäller det att man inte mopsar sig för mycket mot hövdingarna i Paris, London, Berlin och Rom.

    Sen kanske Reinfeldts agerande inte är rätt, men han gör ju inte så här utan anledning heller.

    Själv är jag förstagångsväljare i EP-valet 2009 och kommer personrösta på antingen Fjellner eller Schmidt.

    SvaraRadera
  5. Fan, jag får sluta slöläsa.

    Skulle Reinfeldt ner till bryssel och ta en hövding?

    /Smen

    SvaraRadera
  6. Jag har allid röstat på moderaterna, i val efter val. Men det blir nog aldrig mer så, någonsin. Paradoxalt nog lär min röst i EU-valet hamna hos vad som brukar uppfattas som den diametralt motsatta sidan. Erik Josefsson kommer att få min röst, han är den som framstår som absolut mest kompetent och drivande i detta sammanhang.

    SvaraRadera
  7. Borgarna har ju haft en stående agenda i debatter som rör EU att bara peka finger åt motståndarna och säga "Ni gillar ju inte ens EU så ni borde inte få tycka om EU:s politik" (Detta var också den officiella anledningen till att Mp släppte kravet på utträde). Så då kanske det är svårt för dem att gå ut med att lyckas gå emot EU-apparaten.

    SvaraRadera
  8. Jag har hållit på att outa mig som vänsterpartist ett tag nu. Gick med i Vänsterpartiet Bryssel den 7 Oktober (jo, det hade med telekompaketet att göra). Fick min officiella mailadress i förrgår. Lite pyssel å knåp, men snart är jag re-subscrajbad i mina gamla nätverk med den istället.

    Vi får väl se om jag platsar på vänsterpartiets lista till europaparlamentet. Jag är nominerad, men det ska ju bestämmas vederbörligen.

    Ska varudeklarera mig även i bloggosphären så gott det går. Till att börja med med en längre signatur.

    Är det nåt så säg till. Sakernas tillstånd är illa nog som dom är.

    SvaraRadera
  9. Ja du Erik det var synd att du valde just V av alla partier tycker då jag. Men alla ska ha sin respekt.

    Vad jag funderar över nu är om det inte finns något mänster som vi inte ser. Det är verkligen inte naturligt för en moderat att int ejobba för frihet och i synnerhet inte för Gunnar Hökmark så som jag ser det. Jag börjar fundera över om det finns en kommunikationsmiss här och försöker dessutom reda ut det. Vi får se om jag lyckas.

    SvaraRadera
  10. >Moderaterna och regeringen
    >gör dock ingenting för att
    >hämta hem vunna segrar i dessa
    >frågor.


    Det är inte så att de är försumliga. FRA-frågan visar att de är motståndare. De nya moderaterna är inte ljumma förespråkare av frihet på nätet. De nya moderaterna, Reinfeldt med zombies, avskyr den enskildes frihet och undersåtar som är uppstudsiga nog att tänka och tala.

    De nya moderaterna är den diametrala motsatsen till de gamla.

    SvaraRadera
  11. Hax, du har redan fått svaret på frågan.

    Har du redan glömt FRA-omröstningen?

    Räckte inte Federleys och Johanssons läggmatch?

    Räckte inte moderaternas munkavle på Karl Sigfrid?

    Är du FORTfarande villig att ge dem "benefit of the doubt"?

    Varför?

    Tystnade beror inte på att de inte bryr sig. De vet mycket väl vad de gör.

    Alliansen är aktivt, medvetet och utstuderat pådrivande för att bugga varenda medborgare i hela Europa.

    Och sossarna är likadana.

    SvaraRadera
  12. Det var inte länge sen (innan förra valet) som jag tappade tron pa Moderaterna. FRA har sen visat fullt ut att "regeringsduglighetskomplexet" manifesterat i Alliansen, är rena _döden_ för frihetliga tankar (man kan se det även pa den ekonomiska sidan).

    Å andra sidan vill jag inte ha den andra, historiskt väl bevisat "dugliga...", regeringen heller - det paketet av tankar och politrik.

    Det behövs en helt ny modell, där jag - åtminstone - kan uttrycka mina åsikter i val. Om det sedan blir kompromisser, OK, men då har mina åsikter varit med någonstans. Många fler av dem i alla fall.

    Som start får man nyttja kryssning. Det är men än ett sätt att få fram sin åsikt - massiv kryssning är en signal för mer individualism i politiken!


    . Jag lät "politrik" stå, eftersom det lät bra, som en blandning mellan politruk och politik. :)

    SvaraRadera
  13. Carl Sigfrid skriver på sin blogg att regeringen är medveten om de franska nätavstängningsplanerna, däremot tvekar Sigfrid om huruvida regeringen kommer att försvara den svenska linjen i denna fråga.

    http://sigfrid.wordpress.com/2008/10/19/christofer-fjellner-var-vakthund-i-bryssel/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.