2010-01-10

ACTA: En fråga om själva demokratin



Nu drar Europaparlamentets vår- och sommartermin igång på allvar. En viktig fråga blir det så kallade ACTA-avtalet.

ACTA började en gång som förhandlingar om ett handelsavtal tänkt att stoppa varuförfalskning och varumärkesintrång. Falska Gucci-väskor och Rolex-kockor, typ. Men det var innan nöjesindustrins lobbyister fick in upphovsrättsfrågorna i processen. Nu handlar det till stor del om fildelning. (Vilket i grunden är en helt annan fråga, nämligen kopiering.)

Enligt den information som läcker ut från de hemliga ACTA-förhandlingarna finns många förslag på bordet som syftar till att reglera, övervaka, censurera och filtrera internet. Bakvägen försöker man skapa en övervakningsstat där nätoperatörerna tvingas bli nätpoliser. (Och där de därmed också förlorar mere conduit-principen, det vill säga att de inte skall behöva ta ansvar för vad användarna skickar i deras kablar.)

Utöver frågorna om internets frihet finns flera tydliga demokratiaspekter.

Till att börja med kan man nämna slutenheten och hemlighetsmakeriet. Politikerna i den svenska riksdagen har inte insyn. Ledamöterna i Europaparlamentet har inte insyn. Vilket är ett problem, om Sverige och EU skall ingå bindande avtal som kommer att påverka mycket av våra medborgares vardag.

I Europaparlamentet blir ACTA en kraftmätning. Det nya Lissabonfördraget ger parlamentet insyn och medbestämmande. Men ministerrådet och EU-kommissionen verkar inte speciellt intresserade av att släppa in de folkvalda i processen. Detta kan komma att bli ett pilotfall, som avgör hur mycket insyn i och makt över internationella avtal som de folkvalda i parlamentet kommer att få i framtiden.

Dessutom är en risk med ACTA-avtalet att det kommer att lägga makten över den praktiska lagstiftningen i byråkraternas och lobbyisternas händer. Med ACTA kan de tvinga igenom regler om till exempel nätfiltrering, avstängning av fildelare och förlängda upphovsrättstider som de aldrig skulle haft en chans att få igenom i de flesta nationella parlament eller i Europaparlamentet. En arrogant by-pass av den demokratiska processen, helt enkelt.

Och att införa lagstiftning bakvägen drabbar inte bara oss i Sverige och EU. De nya reglerna drabbar även de länder som vi ingår avtal med. I fallet med ACTA kan det alltså – lite beroende på hur många som i slutändan är ombord – bli ett sätt att minska friheten på internet och att införa nya, hårda och orimliga upphovsrättsregler i många andra länder. Ofta med ren utpressning istället för argument.

Vad i ser är byråkrater som försöker ta den politiska makten från de folkvalda politikerna. Och vi ser hur staten och särintressenas lobbyister skapar regler utanför den demokratiska arenan. Det är verkligen inte bra.

Power to the Parliament!

ACTA-taggade poster på denna blogg»

7 kommentarer:

  1. Och det går undan. Nästa EU-möte om ACTA hålls på tisdag, och dagen därpå är det dags för ett möte om "Enhancing the enforcement of intellectual property rights in the internal market". Utkastet till den kommande resolutionen från rådet som ska diskuteras där är en mycket skrämmande läsning.

    SvaraRadera
  2. Det är ju liksom ingen tillfällighet att mediamogulerna övergav försöken att få igenom sina drakoniska förslag i den därtill särskilt ägnade organisationen WIPO, för där sitter det ju med en massa länder, framför allt då den kommande stormaktsenklaven BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) som aldrig skulle komma på blotta tanken att godkänna något av vad ACTA-maffian nu försöker få igenom.

    Suck! Och folk i gemen tror fortfarande att piratpartiet är ett enfrågeparti som bara vill ha gratis tillgång till musik och film. Snacka om att vi har ett stort informationsbehov att ägna oss åt de närmaste åren.

    Kudos till er tre nere i Brüssel, som uträttar storverk på löpande band!

    SvaraRadera
  3. "Suck! Och folk i gemen tror fortfarande att piratpartiet är ett enfrågeparti som bara vill ha gratis tillgång till musik och film. Snacka om att vi har ett stort informationsbehov att ägna oss åt de närmaste åren."

    Det här slår huvudet på spiken och är det största hotet mot PP till riksdagen. När jag säger att jag röstar på PP så får man tillbaka att det gäller att ta ansvar för all frågor.

    SvaraRadera
  4. Nu hoppas jag bara att det inte höjs röster om att det skulle vara odemokratiskt av PP att motsätta sig ACTA. Må låta osannolikt, men man vet ju banne mig aldrig :)

    /Smen

    SvaraRadera
  5. Har skrivit ett mejl till Näringsutskottet och frågat hur de tänker samt avslutat med att de kan använda sin initiativrätt om de vill göra något klokt av det som gått snett - med vilken verkan det hava kan. Har lagt ut mejlet på min blogg. Det ska bli intressant se om någon besvärar sig med att svara.

    SvaraRadera
  6. Fredrik_J:

    Helt klart finns det ett intresse från de etablerade partierna att framställa Piratpartiet som ett enfrågeparti.

    Det man kan hoppas på är att det blir lite mer gynnsam press. Aktuellt har ju talat om ACTA ett flertal gånger under hösten.

    Jag håller med HAX' analys där ACTA kan komma att bli en ny kraftmätning mellan Parlamentet och Rådet, liksom telekompaketet kom att bli.

    Men det som ligger först för handen är utfrågningarna av de nya kommissionärerna som börjar i dag. Jag hoppas att man har förberett sig väl.

    SvaraRadera
  7. En intressant aspekt är att ACTA-avtalet främst är tänkt att tvinga fram hårdare upphovsrättsregler i de utvecklingsländer som själva inte deltar i förhandlingarna.

    Nästa steg blir att på något sätt förmå dessa länder att ansluta sig till ett avtal som de inte vill ha. Sannolikt genom att hota utvecklingsländerna med handelssanktioner.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.