2010-03-19
Piratpartiet är ett frihetsparti!
Veckans bloggdebatt hos Kent Persson handlar om frihet. Så nu skall jag berätta varför Piratpartiet är ett frihetsparti, för mig. Men först några ord om friheten som sådan.
Jag är libertarian. (Man skulle kunna använda ordet nyliberal, om det inte hade blivit ett så oerhört vantolkat och missbrukat skällsord.) Jag anser att människor bör och skall ha så mycket frihet som möjligt. Då kan de göra de livsval som gör deras olika liv bra, på deras sätt. Gränsen för den enes frihet går där han eller hon inskränker någon annans frihet (eller grundläggande rättigheter, säkerhet och egendom). Detta ger även att vi måste ha ett samhälle där alla har lika rättigheter inför staten.
Till skillnad från många andra som talar om frihet – så vill jag ha både privat/social frihet och ekonomisk frihet. Det är två sidor av samma mynt. Litar man på människor och deras förmåga att göra egna och frivilliga val, då bör man vara konsekvent.
Detta gör mig också skeptisk till politik som sådan. Jag kan hålla med om att det finns ett visst antal saker som vi nog måste göra, besluta om och betala för tillsammans i ett fungerande samhälle. Men jag tycker inte att de är speciellt många. Jag är skeptisk till tanken på att 100 procent av svenska folket måste bete sig på det ena eller andra sättet – bara för att 51 procent har bestämt att de skall göra det. Speciellt i det oändliga antal frågor där det vore bättre och enklare att låta medborgarna göra sina egna, personliga val istället. För man skall hålla i minnet att politik är ett verktyg för att tvinga människor att följa vissa regler. Därför skall det användas med ödmjukhet, sparsamhet och stor försiktighet.
Övervakning och kontroll är politikernas verktyg – när de vill kontrollera att folket lyder deras påbud. Därför måste alla som är för frihet vara skeptiska, eller i vart fall synnerligen misstänksamma, mot Storebrorsstaten. Och på detta område har den svenska borgerligheten gjort självmål. Genom att visa att de älskar Storebror har de intagit... inte bara en icke-frihetlig, utan en direkt anti-frihetlig position.
Och sossarna skall vi bara inte tala om. De blir aldrig så glada som när de kan styra och ställa över andra människor. Kontroll och övervakning är bara en naturlig förlängning av de socialistiska idéerna.
Så jag väljer ett parti som tar tydlig ställning för människors rätt till privatliv: Piratpartiet.
Här är också Piratpartiets öppenhet, tolerans och leva och låta leva-attityd något som jag verkligen uppskattar.
Mångfald, öppenhet, fri debatt, alternativa livsstilar, kreativitet, frivillig gemenskap, entreprenörskap och möjligheten att kommunicera fritt är också viktiga saker för alla människor på vår jord. Därför älskar jag Piratpartiets kamp för ett fritt och öppet internet där alla får vara med och där alternativen för vad man kan hitta på är närmast oändliga.
Piratpartiet är helt enkelt öppenhetens och mångfaldens främsta banérförare i svensk politik i dag.
Sedan var det där med ekonomisk frihet. Jag är helt och hållet för äganderätt – och för att människor skall ha rätten till frukten av sitt arbete. Och detta är helt förenligt med Piratpartiets politiska program.
Därmed inte sagt att någon skulle ha något slags rättighet till andra människors pengar bara för att de själva anser att de gör något värdefullt, klokt eller bra. Pengar måste man tjäna. Och man skall göra det på en fri marknad.
En sak som kännetecknar en fri marknad är att den ständigt förändras. Så den som vill tjäna pengar måste vara smart, driftig och hänga med i utvecklingen. Ingen kan kräva att gamla affärsmodeller, anpassade till en helt annan marknad, skall kunna fortsätta fungera för all framtid.
Ingen bransch (som till exempel biltillverkare, flygbolag eller nöjesindustrin) skall kunna kräva politiska åtgärder för att konservera affärsmodeller som har gått ur tiden. Sådant landar i farlig korporativism. Det är att använda tvång mot en fri marknad. Det hindrar utvecklingen. Och det är rent ut sagt korkat. Åter igen: Underkänt för de flesta gammelpartier.
Sedan kan man ju undra om de borgerliga partierna (som ju påstås vara företagsvänliga) aldrig har hört talas om till exempel utbud och efterfrågan, marginalpris, magrinalnytta, dynamiska effekter och marknadsmekanismer. Tydligen inte, eftersom de i vissa frågor driver en politik från skråväsendets tid.
Som entusiastisk vän av en fri ekonomi har jag all anledning att välja det enda parti som förstått den nya marknaden – det uppkopplade informationssamhället med dess globala hyperdistribution. Så mitt val faller på Piratpartiet.
Jag skulle kunna fortsätta räkna upp skäl till varför jag betraktar Piratpartiet som ett frihetsparti. Men jag stannar här – den här gången – innan jag blir allt för långrandig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller helt med. :)
SvaraRaderaJag håller med Dig. Men det gör ju egentligen Alliansen också - i sin retotrik - men inte alltid i sin politik. Min Moderata inställning får mig att rösta M och samla de goda erfarenheterna i en säck. I den andra förvarar jag misstagen. Blir den för full så åker den i sjön!
SvaraRaderaHenrik Alexandersson for President!
SvaraRadera... för som den grundmurade skeptiker jag är när det gäller allt som har med politikens och politikers göranden och låtanden visar Henriks åsikter hur sjukt det egentligen förhåller sig ute i den kompromissjuka verkligheten där allt går att göra politik av, där allt går att politisera för en syslolös politiker.
SvaraRaderaKompromisser är något dåligt, alltså. Det är den sämsta lösningen för två parter.
I äganderätten ingår ju att kunna disponera över det man själv skapar och få frukten av dess arbete, hur kan man kombinera det med fri fildelning? Då tar man ju den rätten från den som har skapat sitt arbete (Nu talar jag alltså inte primärt om pengabiten utan helt enkelt rätten att göra det man vill med sitt "verk")
SvaraRaderaHade jag kunnat skriva, då hade jag skrivit precis det där. Utomordentligt!
SvaraRaderaPortalparagrafen
SvaraRaderaUpphovsrättslagen
Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt
verk har upphovsrätt till verket.
Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga
över verket genom att framställa exemplar av det och
göra det tillgängligt för allmänheten.
@Anders, Minata
SvaraRaderaDet är precis därför som PP vill att upphovsrätten skall finnas kvar. Men i de fall då upphovsrätten ställs mot grundläggande fri- och rättigheter (brevhemlighet, källskydd etc etc) måste den stryka på foten. Ingen kan väl påstå att upphovsrätten väger tyngre än min rätt att slippa vara övervakad? Som av en händelse råkar övervakning av min privata kommunikation vara det enda sättet att kontrollera om jag bryter mot upphovsrätten på ett icke kommersiellt sätt.
Jag kommer att rösta på pp.
SvaraRaderaMen ni kommer inte över 4%, varför?
Navnet!! byt namn för #¤%&.
Hade vpk bytt namn till robinhood-partiet RHP, så hade dem försvunnit.
Dessa namn är inte seriösa.
Pirater er liktydigt med skurkar, sjöröveri och mördande för alla oss +40. Ni kommer aldrig inn i de seriösa salongerna med detta namn. Och dit måste ni för att vinna.
Pirater har ingenting med frihet och integritet att göra.
BYT NAMN!
Anders:
SvaraRaderaVisst har du rätt att göra vad du vill med ditt verk, precis som äganderätten föreskriver. Men när du sålt det till någon, så är det ju den personen som har äganderätten.
Vilken liberal princip säger att du har rätt att fortfarande disponera över det som du har sålt till någon annan?
"politik är ett verktyg för att tvinga människor att följa vissa regler." gick så rakt in i hjärtat på något sätt. Jag skulle beskrivit det annorlunda i mina hippietermer ("Politrix takes over where love fails"), men det är så sant, så sant.
SvaraRaderaHenrik for Statsminister! (om du nu bara kunde bli en smula mindre klimatskeptiker...) :-)
SvaraRaderaHelt rätt. Dock glömmer HAX bort alla de lysande argumenten mot dagens politiska system som skulle kunna övertyga vänstermänniskor.
SvaraRaderaDagens system av Crony Capitalism innebär att starka lobbygrupper av Big Corporate Money kan korrumpera det politiska maskineriet så att regelverket riggas för att gynna stora etablerade företag på bekostnad av små nystartade företag med billigare produkter, att ge storföretag immunitet när de begår lagbrott samtidigt som man skärper reglerna för privatpersoner som dragit på sig för stora skulder, fildelat, osv.
Där miljlagstiftningen används för att ge kryphål för giftiga livsmedelstillsatser samtidigt som ekologiska odlare slås ut av regelverk som är riggade för att gynna den konventionella livsmedelsindustrin, osv.
@Minata och Momo - Jerry Silfwer formulerar ett svar på era frågor:
SvaraRaderaStay off the fucking internet
Oc ja, visst är det rimligt att beivra upphovsrättsbrott (vilken längd vi nu ska ha på den ekonomiska upphovsrätten), men det är inte rimligt att göra det genom att ge privata bolag större befogenheter till exempelvis husransakan än polisen.
@Anders
SvaraRaderaFörutom vad Rick sade så finns även problemet att när du väl har publicerat ett verk så finns det ingen rimlig möjlighet att hindra folk från att spela upp det, dela med sig av det, sjunga det för andra - oavsett om det sker via digital eller vanlig gammal analog metod.
Den ideologiska bakgrunden till upphovsrätten, särskilt den ekonomiska aspekten är solklar.
Men precis som kommunism är det en klar och tydlig ideologi som i det teoretiska perfekta samhället där alla tänker och agerar precis likadan kan fungera men i verkligheten fallerar för att så fungerar inte människor i allmänhet.
Det är precis som tanken att man borde kunna förhindra tusentals dödsfall, misshandelsfall, olyckor, rattfylleribrott, samt miljarder av kronor utlagda i vård för missbruk bara genom att förbjuda alkohol. Det går bara inte att göra, den saken VET vi.
Skall man då jaga 15-20% av svenska folket med lagar som jämställer den harmlösa aktivitet de ägnar sig åt med grov brottslighet så gör du inget annat än spär på det allmänna föraktet för politiker och myndighet.
Det finns bevisligen många sätt för artister att tjäna pengar genom att vårda sitt varumärke - sitt namn - genom sin musik. Men inte längre genom att kontrollera distributionen.
Förlitar man sig sedan på mellanhänder som tar 99% av kakan så blir det förståeligt inget kvar åt artisten.
Piratpartiet skulle mycket väl kunna vara ett frihetsparti och fylla en lucka i den svenska politiken. Men så länge fuldelning är högprio faller konceptet pladask.
SvaraRaderaFuldelning (käka utan att dega) är lika mycket frihet som mp's gamla krav på "medborgarlön".
Mp har dock släppt det gamla flumkravet - när ska pp släppa sitt?
Johan
Henrik; jag upplever inte dig som tillhörandes de slöare knivarna i lådan men den här bloggposten är snömos.
SvaraRaderaVet inte varför jag drar mig till minnes min klassföreståndare i sjunde klass som oblygt frontade sitt favoritparti, VPK, och att de var bäst pga att "de vet vad de vill".
Johan
Det läskiga med alliansens "nyliberala" Frihet är att övervakning används till att spara pengar. Spara in på fotarbete och militär, byt mot FRA-övervakning, datalagring etc.
SvaraRaderaDär ställs alltså skillnaden mellan ekonomisk frihet och personlig frihet på sin spets. Har man bara den första i huvet så blir det såhär.
Jag är skeptisk till ett samhälle där ekonomisk styrka är den enda egentliga faktorn som kommer att definiera maktens utseende.
SvaraRadera@Johan: Det är väl för att du då inspirerades och nu därför tänker och tycker precis som din klassföreståndare.
SvaraRaderaJag kommer ihåg min gymnasielärare i samhällskunskap som var Folkpartist,
och som uppmanade oss elever att alltid vara skeptiska och kritiska till politiker och politiken och ställa den enkla frågan, "Varför det då"?
Det kanske är därför jag idag är klassik liberal, libertarian. För folkpartist kan man ju inte vara. Mina principer är mig allt för kära för att rösta på att såna personer skall få föra min talan.
Sist men inte minst, du verkar vara en skarp kniv, Johan, not!
...men du kanske kan slå dig ihop med, ja du vet vem,...
SvaraRaderaHahaha, ;-)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag kommer ihåg min gymnasielärare i samhällskunskap som var Folkpartist,
SvaraRaderaoch som uppmanade oss elever att alltid vara skeptiska och kritiska till politiker och politiken och ställa den enkla frågan, "Varför det då"?
En folkpartistsisk lärare i socialistdikaturen Sverige som lärde dig att ifrågasätta?
Jag utgår från att han blev fängslad eller avrättad?
Det kanske är därför jag idag är klassik liberal, libertarian.
SvaraRaderaDu är libertarian därför att det finns en rörelse i Usa som till sin form har släktskap med scientologi vilken utnyttjas av ekonomiska intressen för att sprida en iderikting som om den infrias fullt ut gör det möjligt för samma ekonomiska intressen att köpa all egentlig makt.
Du är med andra ord en nickedocka.
"Det är väl för att du då inspirerades och nu därför tänker och tycker precis som din klassföreståndare."
SvaraRaderaJepp, om vi talar i imperfekt alltså. Vi 13-åringar såg upp till vår lärare och tyckte det var en osedvanligt klarsynt analys. Men det höll inte i sig så länge.
"Sist men inte minst, du verkar vara en skarp kniv, Johan, not!"
Äsch, din smickrare! :)
Johan
Den bjuder jag på, Johan. Det var du som började ropa om skarpa knivar.
SvaraRadera@Markus "LAKE" Berglund
SvaraRaderaJag citerade portalparagrafen i upphovsrättslagen
och får svaret
"Stay off the fucking internet"
Nej och åter nej. Leif Pagrotsky(S) och Thomas Bodström(S)
är de RödGrönas talesmän i upphovsrätt/kultur.
Ned med Centerpartiet och Piratpartiet.
Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt
verk har upphovsrätt till verket.
Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga
över verket genom att framställa exemplar av det och
göra det tillgängligt för allmänheten.
Nej, han blev inte fängslad, givetvis inte. I Sverige går det mycket mer sofistikerat tillväga förstår du.
SvaraRaderaHär fryser man ut folk istället, som inte har den rätta tron, genom att bemöta dem med tystnad, känslokyla och allmän ignorans.
Man försvårar för dem på alla sätt och vis att leva sina liv i frihet på det sätt de själva vill och att uttrycka sig hur de vill i vilka mediala kanaler de vill.
Smart, elakt och ondskefullt på alla sätt och vis. Undra på att Honecker beundrade Sverige och hade vårt land som förebild.
Jag är (ny)liberal och så länge PP är villiga att kompromissa i alla andra frågor än de integritetsmässiga så kan jag omöjligen rösta på dem.
SvaraRaderaMin röst faller på liberala partiet: 100% frihet, 100% liberalism, 0% socialism och 0% anarkism
@Neoliberal Agenda: Thats the Spirit!
SvaraRadera@Neoliberal Agenda
SvaraRadera...och 0% inflytande.
Neoliberal Agenda: Jag har, faktiskt, väldigt stor respekt för personer som erkänner att de är beredda att offra lite inflytande i några viktiga frågor, för att istället hålla hårt på idealen. Jag gör själv den omvända bedömningen, men all heder åt idealisterna!
SvaraRadera@minata - brydde du dig om att klicka på länken och läsa vad Jerry skriver?
SvaraRaderaPiratpartiets företrädare är mest personer som vi inte vet ett jävla dyft om. Killen som kom in är exempelvis "programmerare" enligt egen utsago. En annan tjej är typ 19 år gammal.
SvaraRaderaVem fan är hon? Förutom enorm brist på yrkeserfarenhet uppvisar hon inget som jag skulle rösta på!
Och du HAX, en före detta porrfotograf hos Bert Milton och därtil drogliberal.
Du måste skämta?
/Paraflex
Jag instämmer i SailorMats kritik mot Piratpartiets namn, det är så mycket "den ironiska generationen" över det. Men å andra sidan är jag övertygad om att Piratpartiet är en god inkörsport för blivande libertarianer. D.v.s. de som egentligen skulle ha varit med och satt snurr på hjulen för (Klassiskt) Liberala Partiet bara de känt till dess existens.
SvaraRaderaHAX var den som avslöjade Carl Serung. Läs på!
SvaraRaderaFrihet är det bästa ting ... som sången går. Jag antar att du även menar friheten att hysa den egna åsikten!? Enligt en kommande EU-lag som måste införas senast i november i EU-medlemsländerna, får man nog vakta sin tunga!
SvaraRaderahttp://aktualia.wordpress.com/2010/03/19/europas-yttrandefrihet/
@ Paraflex
SvaraRaderaTill skillnad från de riksdagsledamöter som blivit invalda som "polis" och visat sig vara wife-beaters, då?
@ Johan
SvaraRadera"Piratpartiet skulle mycket väl kunna vara ett frihetsparti och fylla en lucka i den svenska politiken. Men så länge fuldelning är högprio faller konceptet pladask."
Du vill alltså inte att människor ska ha friheten att göra vad de vill med de saker som de äger ner till minsta atom? Du vill hellre att någon annan ska kunna bestämma vad dessa människor gör med de saker som de faktiskt har köpt? Du har inte förstått vad frihet innebär?
@Markus "LAKE" Berglund
SvaraRaderaSvar: ja - jag läste vad han har skrivit.
"Stay off the fucking internet"
Vi upphovsmän, kulturskapare kommer inte att lägga oss ner och dö.
Nej - upphovsrätten kommer att bli en valfråga detta halvår 2010.
För en RödGrön valseger!
Men socialismen vet vi ju alla hur mycket inflytande den ger oss,...
SvaraRaderaGod natt, Jord!
De blir aldrig så glada som när de kan styra och ställa över andra människor.
SvaraRaderaDetta må vara hur socialdemokratisk politik i praktiken alltför ofta ser ut, men varför insinuera onda avsikter? Som om bestämmandet över andra människor i sig var själva syftet med politiken. Det är precis samma sorts demonisering som när socialdemokrater attackerar (ny)liberaler för att vilja människor illa, istället för att kritisera politiken i sig. Denna typ av retorik är lika trist varifrån den än kommer, och vi bör alla hålla oss för goda för den. Det borde särskilt gälla oss som ställt oss utanför de två blocken, och helst vill vinna väljare från bägge. Med tal om att sossar vill illa vinner man i bästa fall sympatier från några som redan är övertygade motståndare till socialdemokraterna.
@LD
SvaraRadera"Men socialismen vet vi ju alla hur mycket inflytande den ger oss,...
"
För oss upphovsmän, kulturskapare är en RödGrön regering hoppet!
Centerpartiet och Piratpartiet förklarar för oss:
"Stay off the fucking internet"
Nej, han blev inte fängslad, givetvis inte. I Sverige går det mycket mer sofistikerat tillväga förstår du.
SvaraRaderaHär fryser man ut folk istället, som inte har den rätta tron, genom att bemöta dem med tystnad, känslokyla och allmän ignorans.
Jag saknar inte empati.
Finns det nån hjälpförening för alla folkpartistiska lärare som ställts i skuggan av sossediktaturen och lever på korngryn i källarhålor så man skulle kunna bidra med en slant till en ring falukorv till jul??
Det borde särskilt gälla oss som ställt oss utanför de två blocken, och helst vill vinna väljare från bägge.
SvaraRaderaTyvärr är det så att dom nyliberaler som finns i PP kommer att splittra partiet och tvinga det åt höger i samma ögonblick som partiet är tvugna att ägna sig åt realpolitik.
Därför ska jag inte rösta på PP.
@minata: har du lust att utveckla?
SvaraRaderaFörmodar att du totalt missat HAX inlägg om artikeln Publisher Experiments With 'Free' And Sees Book Sales Increase 20x
Grundläggande ekonomi, marknadsföring och nytt fräscht tänk i en föränderlig värld tillhör inte den rödgröna rörans starkare sidor.
Det gäller att slappna av och släppa relingen förstår du. Du kan flyga, om du bara vill o släpper taget om de röda ideologiska flosklerna.
Om du är den sanna liberal du påstår att du är, Micke, så finns det bara ett parti för dig att rösta på. ;-)
SvaraRaderaSäg det högt nu så alla får höra.
Jag tror det är bra att människor får följa sin fria vilja. Liv, frihet och strävandet efter lycka, som de säger i det stora landet i väster.
SvaraRaderaDäremot tycker jag att man ska vara medveten om att människor endast i mindre utsträckning fattar välinformerade rationella beslut. Detta gäller särskilt i stora och komplexa frågor.
Att driva maktbalansen så att nästan alla beslut fattas av den enskilde förefaller inte vara optimalt. Inte ens för den enskilde.
Å andra sidan, när det kollektiva beslutet blir fel - och det blir det förstås emellanåt - då blir det fel för alla. Särskilt viktigt är det perspektivet i EU, vars uppgift är att likrikta. Det är inte alltid till fördel heller.
Sammantaget finns där en delikat avvägning och tänka fritt är stort, men tänka rätt är större.
Justitieministern löper amok
SvaraRaderaNär kommer skampålen?
Henrik, jag är mer intresserad av vad du anser är frihetsfientligt inom Piratpartiet.
SvaraRadera@LD
SvaraRaderaDiskussionen i den här tråden från Centerpartisten och Piratpartister går ut på att upphgovsmannen, kulturskaparen skall dö.
"Stay off the fucking internet"
Men det tänker vi inte göra!
Initiativ: Kulturskaprna har gått ihop och driver fram upphovsrätten som en fråga i valet 2010.
@minata
SvaraRaderaJag tycker att det är larvigt och oseriöst att prata tvärtomspråket här.
du är den sanna liberal du påstår att du är, Micke, så finns det bara ett parti för dig att rösta på. ;-)
SvaraRaderaDet finns ett enda parti som följer den enda rätta dogmen (som är nertecknad av en tant som insåg att hon hade rätt efter att hon konstaterat att hon just sagt att hon hade rätt) och vi är 37 stycken som röstar på det partiet.
Gå rätt väg du också.
Å vad heter det partiet? Du framhärdar med ditt kroniska tungotal, sorgligt.
SvaraRaderaVissa tror att man får folk att förstå saker och ting bättre genom att tala i gåtor och att aldrig säga saker och ting rent ut, annat än när det gäller personers karaktärsmässiga tillkortakommanden.
Sånt tyder på en grundläggande osäkerhet om vad det är man säger och tycker.
--------
Lämna din kommentar.
Håll en hyfsad, saklig och anständig samtalston. ----->
Plutonomi FTW!
SvaraRaderahttp://www.scribd.com/doc/6674234/Citigroup-Oct-16-2005-Plutonomy-Report-Part-1
Om Hax hade varit en nickedocka så hade han röstat på något av partiets 6 lokalavdelningar. Inte piratpartiet...
SvaraRaderaFubbic
Vissa tror att man får folk att förstå saker och ting bättre genom att tala i gåtor och att aldrig säga saker och ting rent ut, annat än när det gäller personers karaktärsmässiga tillkortakommanden
Jag kan inte hjälpa dig med din begåvning LD ännu mindre med din otrevliga attityd mot alla som inte delar dina religösa föreställningar.
Om Hax hade varit en nickedocka
SvaraRaderaDet är inte Hax jag vänder mig till eller citerar.
Rick Falkvinge (pp) sa...
SvaraRaderaVisst har du rätt att göra vad du vill med ditt verk, precis som äganderätten föreskriver. Men när du sålt det till någon, så är det ju den personen som har äganderätten. Vilken liberal princip säger att du har rätt att fortfarande disponera över det som du har sålt till någon annan?
@Rick Falkvinge
Du blandar ihop saker när de passar dig. Först vill du påstå att den virtuella verkligheten innebär att man får sprida virtuellt innehåll hur man vill till andra, eftersom det går.
Men sedan pratar du om fysisk äganderätt av en dvd skiva, men innehållet på dvd skivan är ju inte fysisk, den är ju virtuell.
Så hur ska du ha det, är en film en virtuell eller fysisk vara?
Du rick Falkvinge är inget annat än en google kramande pajas som vill att monopolen ska ta över internet helt genom google books och youtube, där dessa företag förmedlar film och litteratur till oss och tar över hela marknaden. Det är vad du arbetar för din fjant. Börja använda ditt riktiga namn också, rick falkvinge är ett patetiskt artist namn.
Johan: "Fuldelning (käka utan att dega) är lika mycket frihet som mp's gamla krav på 'medborgarlön'. Mp har dock släppt det gamla flumkravet - när ska pp släppa sitt?"
SvaraRaderaGemensamt för sk "flumkrav" som fördöms av samtliga riksdagspartier från höger och vänster samt hela mediaetablissemanget, är att de oftast är riktigt bra förslag. Tvärpolitiska dessutom, med stöd från de vettigaste i alla politiska läger, från konservativa till libertarianer och socialister. Det är förbjudna frågor som inte diskuteras i finrummen, men desto oftare på fria forum som exempelvis Flashback. Exempel på tabubelagda frågor är narkotika, pornografi och sexköp, piratkopiering (har normaliserats lite tack vare piratpartiet), migration och integration och förstås även ditt "skräckexempel": Medborgarlön, som föreslagits av sju nobelpristagande ekonomer inklusive den största av dem alla, och många libertarianers husgud, Milton Friedman. Medborgarlön skulle bl a skapa en flexiblare arbetsmarknad och jämna ut marginaleffekter så det blir lönsamt för alla dem som idag befinner sig i utanförskap och bidragsberoende att komma in på arbetsmarknaden. Småföretagandet skulle blomstra osv. Tyvärr strider det dock mot gammal kristen arbetsmoral och därför har inga politiker vågar lyssna på nationalekonomerna.
Stefan, har du nån bra sammanfattande länk om förslaget om medborgarlön och hur det förespråkats på det viset? Vi hade en diskussion i kompisgänget för ett tag sen om medborgarlön där ingen av oss visste exakt vad andra sagt om hur det skulle gå till men ändå efter en hel del resonerande kom fram till att det mycket väl skulle kunna vara en fantastisk idé och möjligen att samhället skulle tjäna massvis på det jämfört med som det är idag. Helt ovetenskapligt i vårt fall med massa "sunt förnuft", så det vore kul att läsa på vad de som faktiskt vet något har sagt!
SvaraRaderaTack!
Stefan:
SvaraRadera"Medborgarlön, som föreslagits av sju nobelpristagande ekonomer ..."
Ekonomi är som bekant ingen vetenskaplig disciplin :)
Johan
Blandade länkar om Medborgarlön:
SvaraRaderahttp://robertwensman.wordpress.com/naturresursdelning-och-basinkomst/
http://www.medborgarlön.nu/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Medborgarlön
http://www.aftonbladet.se/debatt/article346576.ab
http://danne-nordling.blogspot.com/2005/05/medborgarln-stolligt.html
http://www.logronekonomi.se/9grundtrygghet/medborgarlon.htm
http://cynism.se/2010/01/27/hur-medborgarlon-minskar-arbetsloshet/
Från medborgarlön.nu:
SvaraRaderaEn del av våra kritiker har hävdat att medborgarlön är ett hot mot sysselsättningen. Denna invändning kan dock tillbakavisas eftersom medborgarlön faktiskt på flera sätt gynnar sysselsättningen. För det första stimuleras arbetsdelningen. För det andra blir det lättare (och mindre riskfyllt) att starta eget. För det tredje minimeras byråkratin (som kostar alla medborgare, inklusive företagare, tid och pengar). För det fjärde är medborgarlön betydligt bättre anpassat till arbetsmarknadens behov av flexibilitet samt till det faktum att alla inte längre har tillgång till fasta heltidsarbeten. För det femte blir det med medborgarlön lättare att omskola sig, vilket är något som i ökad utsträckning kommer att behövas i takt med att ekonomin och samhället förändras allt snabbare. För det sjätte anser vi att det i vilket fall som helst är möjligheter till produktivt deltagande som skall maximeras. Man kan arbeta och göra nytta på andra sätt än genom lönearbete.
En annan populär kritik är att det är en dålig reform för kvinnorna. Mot det kan man dock invända följande: 1) Medborgarlön kan ses som en ersättning för det obetalda arbetet i hemmen, som kvinnorna ännu utför merparten av. 2) Medborgarlön är bättre anpassat till deltidsarbete än dagens system (och således bättre utformat till många kvinnors arbetssituation). 3) Med medborgarlön behöver ingen fastna i en dålig relation pga. ekonomiskt beroende. 4) Både kvinnor och män får ökade möjligheter att välja hur de skall leva sina liv. Genom att leva snålt och jobba lite, eller genom att leva dyrt och jobba mer. 5) Att det är snudd på paternalism att inte anta att kvinnor, såväl som män, själva kan välja vilken grad av lönearbete, respektive hemarbete och annan aktivitet, som passar dem bäst.
Den ekonomiska kritiken handlar om att reformen är för dyr och att den därför kräver för höga skatter och/eller marginaleffekter, vilket man befarar leder till att människor i alltför stor utsträckning avstår från att arbeta. När det gäller medborgarlönens kostnad så anser vi för det första att varje förslag måste bedömas för sig. Den exakta nivån, utformningen, finansieringen, infasningen och legitimeringen spelar stor roll. Dessutom anser vi – rent principiellt – att man kan betrakta frågan om medborgarlönens kostnad på flera sätt. Som vi ser det är den egentliga kostnaden för att garantera alla en minsta inkomst (säg sex eller sju tusen per vuxen) endast vad det kostar att lyfta upp inkomsten hos alla dem vars nettoinkomst är under den nivån till just den nivån (minus besparingar i byråkrati mm). När det gäller marginaleffekter så är det visserligen så, i de flesta modeller, att dessa ökar för merparten av löntagarna med medborgarlön. Dock kompenseras detta dels genom att dagens bidragstagare (som idag har 100-procentiga marginaleffekter) får dem sänkta och dels genom att detta i sin tur bidrar till arbetsdelning. Det senare innebär att exkluderingen i samhället minskar och därmed också andra negativa bieffekter såsom social oro, sjukskrivningar etc.
Medborgarlön är således idé som av vissa ses som ett högerprojekt och av andra som ett vänsterprojekt. Vi ser att idén har såväl socialistiska som gröna och liberala komponenter. Att lågavlönade får ökat mod att förhandla om lön och anställningsvillkor är en socialistisk komponent. En grön komponent är att reformen öppnar upp för en diskussion om arbete och deltagande i en vidare mening än enbart som lönearbete. Liberala komponenter slutligen är att bidragsfällorna kan minskas liksom byråkratin.
Nu börjar det likna något.
SvaraRaderaOm medborgarlönen kan täcka köra-hem-maten-tjänsten och hushållstjänsten så är ni en bra bit på väg att skapa den ultimata parasit- och icke produktiva tillvaron.
Lägg till fri fuldelning så har ni täckt in gratis kultur. Planka sedan norrmännens fria sextjänster och danskarnas gratisdroger och saken är biff - parasiten behöver inte ens kliva ur sängen :)
Återstår dock att finansiera den rivna väggen när brandkåren måste skapa utrymme för att bärga det strandade stycket och fullborda hädanfärden ...
Johan