2010-06-30

Nya vänsterpartiet, del 2


Efter att vänsterpartiet kom ut som EU-kramare härom dagen har EU-vänstern fått ny luft under vingarna.

Och det är ju logiskt. Centralstyrning, kommandoekonomi och regleringar är betydligt "kraftfullare" på en överstatlig än på en nationell nivå. (Vi andra skulle använda ordet värre.)

I dagens DN går ett antal betongvänsterpartister och vänstersossar ut och pekar på att EU som superstat faktiskt är ett särdeles socialistiskt projekt. (Vilket tycks ha gått de svenska borgerliga partierna förbi.)

I debattartikeln vurmar de för euron (snacka om dålig timing), mer keynesianism (politiskt styrd ekonomi), en lägsta tillåtna skattenivå i EU (I rest my case), konfrontation mot lågskatteländer (att vissa länder har lägre skatter tycker de är orättvist - mot oss), mer reglering av finansmarknaden (trots att det var politisk klåfingrighet som skapade krisen) och en tobinskatt på valutahandeln (vänstern är inte så bra på att förutse oavsiktliga, dynamiska effekter av sina politiska förslag).

Alla svenska riksdagspartier är nu EU-kramare. Och så är statssocialismen på banan igen, i överstatlig skepnad. Det här kommer att bli intressant.

Till artikeln...

15 kommentarer:

  1. Låt mig gissa borgarnas svar på utspelet: En ekande tystnad

    SvaraRadera
  2. Ja, allt i den där listan (utom lägsta skattenivå) är väl sådant som EPP-gruppen i EP stöder...

    SvaraRadera
  3. Jag förstår fan inte varför vänstern vill försvara Keynes. Keynes leder alltid till massiv inflation, de som tjänar på inflationen är framförallt de med kapital. Det är de fattiga som slås ut, det är de som inte klarar av inflationstrycket.

    SvaraRadera
  4. Om man ska leta efter positiva saker i det här så kanske det får borgligheten att bli mindre kategoriskt EU positive nu när de inte behöver försvara hela projektet och dess existens. Istället kanske de kan fokusera på att arbeta för tydligare marknadsliberala delar (riva tullar, fri rörlighet över gränser, etc) och slå ner på överstatligheten, nu när de har några på andra kanten som tycker det är bra.

    För så fungerar det ju till viss del. Tycker (v) att det är dåligt så måste (m)(c)(kd)(fp) tycka att det är bra, och tvärtom. Kanske inte så tydligt som tidigare, men ändå.

    Så om (v) börjar försvara allt mupperi i EU så kan borgerligheten tydligare ta ställning mot det utan att behöva försvara sig från angrepp från vänsterflanken att de inte är ärliga i sitt EU-stöd...

    SvaraRadera
  5. robjoh: Kanske pga att de som leder vänstern har hyffsat med kapital själva?

    Eller så är det helt enkelt bara oinsikt i vad man faktiskt sysslar med samt klåfingrighet. Man vill helt enkelt ha kontroll över marknaden (även om det leder till att den åker i diket var 5-10e år).

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Jag blir så matt...

    När jag surfar runt på lite fp-siter, så är de alldeles till sig i trasorna över att vänstermänniskor vill har euron i Sverige. När det borde vara en varningsklocka.

    Och dessa folkpartister missar, bortser eller förtränger samtidigt resten av artikelförfattarnas stalinistiska anslag.

    SvaraRadera
  10. Hax: Många utav dagens folkpartister är ju dock betydligt mer socialister än liberaler (speciellt den feministiska falangen) så man kanske inte ska vara så förvånad.

    SvaraRadera
  11. HAX!

    Du har förmodligen läst det här inlägget men om inte:

    Euron förenar över blockgränserna

    En alternativ titel vore: "Internationalromantiker förenen eder"

    Ingen har väl förresten missat att fp har visat upp sina valaffischer med bl a "Ja till Euron" som klatschigt budskap.

    Tja, 100 000 lämlar kan ju inte ha fel, eller hur?

    SvaraRadera
  12. Vänstersympatisörer som vill ha Euro? Jag trodde dom ville ha rubel? ;-)

    SvaraRadera
  13. Keynes hade rätt i en sak: Det krävs hård statlig kontroll över just att finansväsendet sköter sina åtaganden.

    Alternativet - att marknaden enligt Friedman skall självreglera - kräver att marknaden faktiskt självreglerar. Rent teoretiskt skulle det skapa framsynta överlevare i marknaden som inte vågade mer än de mäktade förlora.

    Hur väl det fungerade såg man i 2009 när samtliga G20-länder såg sig tvungna att antingen sticka till de totalt inkompetenta bankchefer som drivit sina banker till skuldberg överstigandes sitt eget värde med en tiopotens eller två massivt statligt stöd för att rädda hela industrin...eller se stora delar av finansmarknaden rasa och ta med sig stora delar av samtliga väljares pensionsbesparingar.

    Praktiskt sett kommer ingen regering, oavsett hur blå, att någonsin tillämpa Friedman på allvar. Banker som misskött sig kan stå i trygg förvissning om att de är skottsäkra så länge det finns skattepengar nog med skattepengar kvar att täcka deras egna fjanterier med.

    Att hävda annorlunda är lika naivt som miljöpartiets idéer om att skatta bort biltrafiken, eller KD's tankar om att skrämma ungdomar ifrån sex före äktenskapet.

    Om alternativet är att man regelbundet med ett dussintal år emellan sticker åt inkompetenta och kortsiktiga finansinstitut tusentals miljarder av våra skattepengar i statliga subventioner så får åtminstonde jag sansa mig och skeda med Keynes.

    Kan någon komma med ett praktiskt fungerande alternativ som både låter klantiga banker brinna ned i bulk och samtidigt ser till att resultatet inte blir direkta valsegrar för vänstern de närmaste tjugo åren så är jag idel öra.

    SvaraRadera
  14. Björn, euron är den nya rubeln.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.