2010-08-13

Justitieministern och rättssäkerheten


Ett av de absoluta krav jag ställer på borgerliga politiker är att de försvarar rättssäkerheten och rättsstatens principer.

Det hänger samman med synen på medborgarna. Fria medborgare, vars rättigheter respekteras. Ett samhälle där staten är till för medborgarna, inte tvärt om. Ett samhälle där folk kan känna sig trygga, på ett djupare plan. Även gentemot makten och överheten.

Detta är klassiska liberala principer, som fram tills nu har varit vägledande för hur vi bygger ett samhälle med stark medborgarrätt, rättssäkerhet och demokrati. På något sätt har jag – kanske felaktigt – utgått från att i vart fall de flesta borgerliga politiker förstår, respekterar och vårdar dessa principer.

Men som bekant börjar rättssäkerheten vackla betänkligt under Reinfeldts regim. Det är som om de liberala demokratiska principerna har ersatts av något slags arrogant neocon-attityd. Där staten är det centrala. Där medborgarna är undersåtar, vars rättigheter man kan ta ifrån dem utan speciellt mycket eftertanke. För att man kan. Utan att behöva förklara sig. Den bistra, stränga staten.

Denna farliga utveckling har sina ansikten. Justitieminister Beatrice Ask, till exempel. Folkpartiets Johan Pehrson. Statsministern själv.

Justitieminister Ask tycks prestera en aldrig sinande ström av ogenomtänkta åsikter, som rimmar mycket illa med rättsstatens principer. Hon funderar högt över att hänga ut misstänkta brottslingar till skamstraff. Hon vill i vissa fall ersätta rättslig prövning med strafförelägganden. Och hon menar att i de rättegångar som ändå hålls, där är det inte nödvändigt att vare sig den åtalade eller vittnen behöver vara närvarande. Slöddret skall ju ändå bara spärras in, typ.

Så sent som i förrgår lyckades Ask med konststycket att uttrycka åsikten att det är OK att plocka in folk till polisstationen vare sig de är skyldiga eller ej – så att de lär sig veta hut. Eller få "det uppvaknande som ett myndighetsingripande kan innebära" som hon uttrycker saken.

Även korporativism är ett hot mot rättsstaten och rättssäkerheten – när särintressen får en gräddfil till lagstiftningen och rättsväsendet. IPRED-lagen är ett av många exempel.

Detta luktar neokonservtism. Populistisk flirt med lynchjustisen. Arrogant maktfullkomlighet. Och lite kristen höger, faktiskt.

För den sakens skull skall man inte tro att sossarna är bättre. De har alltid uppfattat rättigheter och rättighetsbaserad lagstiftning som irriterande hinder för politiken. De har minst lika stor skuld till att vi till exempel har morallagstiftning som de borgerliga partierna. Och de har aldrig förstått sig på rättsstatens grundläggande principer. För dem går Parti alltid före rätt.

Det ser mörkt ut. Allt vi kan göra är att debattera och protestera. Och att försöka få in människor som förstår och respekterar rättsstaten i riksdagen. Så låt oss då göra det!

11 kommentarer:

  1. Jag är verkligen nyfiken på hur Alliansen kommer göra med Ask om de vinner valet.

    Låta henne sitta kvar och fortsätta med de helt sanslösa dumheter hon klämmer ur sig. Och med det verkligen ställa sig bakom dumheterna i fyra år till.

    Eller låta henne bli landshövding över något hörn alternativt låta henne säga sig prioritera familjen och sedan kliva åt sidan.

    Jag undrar var grundstenarna om frihet och integritet hos liberalerna tagit vägen? Vem söp bort dem? Fredrik själv eller har alla tappat förnuftet nu för tiden?

    SvaraRadera
  2. Ett samhälle där invånarna finns för statens välbefinnande, och inte tvärsom. Jag har för mig jag har hört om sån politisk ideologi tidigare i historien, men jag kan inte sätta fingret på det...
    Det var någonstans söderut ivarjefall.

    Bra skrivet.

    Jag tror att problemet ligger i den politiska skalan enbart räknar sig till höger och vänster, och att liberalism bara antas ligga till höger - vilket är fel. Liberalism ligger till söder på kompassen och statlig auktoritär kontroll ligger i norr. Tyvärr har alla de etablerade partierna sakta men säkert krupit norröver, vilket har gjort att deras politik harmonierats och därför verkar vara som ett val mellan pest och kolera för många.

    Det finns få verkligen liberala partier idag, där individuell frihet och ansvar faktiskt står med i agendan.

    Därför passar Piratpartiet för mig ivarjefall.

    SvaraRadera
  3. petter: Tror du verkligen att det som kommer från Ask är något som hon driver själv, utan att stora delar av partiet är med på det?

    SvaraRadera
  4. Glöm inte förslagen om att "förenkla" rättsprocessen genom att hoppa över rättegångar och ge åklagare rätt att döma ut kortare fängelsestraff direkt (om den åtalade inte orkar bråka och kräva en rättegång) samt begränsingen i rätten att överklaga till Hovrätten.

    Detta är resultatet av kamrer Borgs budgetnit i kombination med den Nymoderata principlösheten. Att "förenkla" för myndigheterna är ju en del av den moderata ambitionen att effektivisera statsförvaltningen och spara pengar. Strunt samma att enskilda får sina liva krossade. Det struntar vi i dondövhetens bunker.

    SvaraRadera
  5. Mörkret finns på fler områden. Piratpartiet slår sig för bröstet i dessa frågor samtidigt som man vill göra immaterialproducenterna rättslösa?

    /Johan

    SvaraRadera
  6. Johan: Om man inte känner till något om vad PP vill så tror man såklart som du gör. Det kanske vore bäst att du läste på lite istället för att leka Mr. Doom varenda gång du postar.

    SvaraRadera
  7. Ssargon: Man bör avhålla sig från okunskapsanklagelser bara för att man inte gillar argumenten.

    Partiet har friserat sitt smått diktatoriska valmanifest och tagit bort de mest häpnadsväckande formuleringarna.
    Dock kvarstår att upphovsrättsbrott inte skall ägnas så mycket uppmärksamhet samt att man vill slå ihjäl producenternas marknad genom fri fildelning.

    Men glöm för all del inte att det bara var någon vecka sedan som PP ville fängsla den (upp till två år) som bestred fildelningen av ett verk. Castro, Kim Jong Il, Mugabe och en hel hoper andra despoter hade varit nöjda med en sådan konstruktion.

    /Johan

    SvaraRadera
  8. Tomas:
    Kan mycket väl vara så att hon följer "parti-/regeringslinjen" men med tanke på hennes dumma grodor som hoppas ut blir jag tveksam om det är så.

    Men det är klart, hon kanske bara används som nyttig idiot också.

    SvaraRadera
  9. HAX, har du stängt av anonym-postandet nu igen (ända sen 8 augusti verkar det som)?
    Helt OK, om nu folk uppför sig taskigt, men lägg gärna in en kommentar om det.

    Jag skulle t o m efterlysa en sida (widget?) "Om hur den här bloggen funkar" där du kan uppdatera t ex detta - och kanske hjälpa

    nykomlingar lite med länkning &c (html-<>, vad som nu tillåts).
    Nykomlingar är bra, eller hur :).

    Jag kommenterade nyss om det förra gången du stängde av (i Samtidigt, i den så kallade verkligheten...).
    Apropå att förbättra den jämrans OpenID-funktionen...

    SvaraRadera
  10. Engentligen ville jag dela med mig av en ganska lång intervju med Leif GW Persson, där man, tack vare dels Leifs någorlunda långsamma tankeutvecklingsstil och intervjuarens tålmodighet, dels Leifs insikter och intervjuarens intelligens, kan fundera över just integritetsfrågor, med hjälp av flera verkliga exempel.

    Kanske kan också sajten den ligger på vara till nytta för någon för spridning av ljudklipp.

    SvaraRadera
  11. @Johan

    "Mörkret finns på fler områden. Piratpartiet slår sig för bröstet i dessa frågor samtidigt som man vill göra immaterialproducenterna rättslösa?"

    Creative Commons har, till skillnad från nuvarande ip, faktiskt fungerat. Fler frågor?

    Eller så kan vi fortsätta med en immaterierätt som inte går att efterleva utan att man avvecklar grundläggande rättigheter och värderingar samt inför massövervakning i massiv skala.
    Vad skulle du själv föredra?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.