Assange-affären tog i dag en ny, märklig vändning - som kan få en del oförutsedda konsekvenser. (Se bloggposten nedan.)
Det får mig att fundera över det svenska rättsväsendet.
Till exempel över häktningsinstrumentet. Länge har Sverige stuckit ut för att ha ovanligt, rent av orimligt, långa häktningstider. I många andra länder får man hålla en misstänkt högst en vecka, utan att det verkar få negativa effekter för rättsskipningen. Tvärt om får det polisen att jobba på för att ha bättre på fötterna än vad som tycks vara fallet i Sverige.
Lägg till det att de lägre domstolarna befolkas av politiskt utsedda lekmannadomare (nämndemän) som ofta slirar, speciellt vad gäller bevisvärdering. Även i de högre domstolarna är politiseringen oroväckande.
Här är det också värt att notera att vi har fått en inflation vad gäller brottsrubricering. Till exempel kan det vara svårt att veta vad som skett när någon anklagas för våldtäkt, eftersom den brottsrubriceringen i dag omfattar så mycket mera än det vi normalt skulle associera med begreppet våldtäkt.
Mycket faller tillbaka på att politikerna har en märklig syn på lagar och rättsskipning. För (s) har lagarna närmast uppfattats som ett partipolitiskt instrument – och oberoende domstolar som ett irritationsmoment. I dagens borgerliga regering har vi en justitieminister som inte tycks kunna skilja på misstänkta och dömda. Och som är så medeltida att hon tänker högt om skamstraff. Tvångsmedel, som till exempel avlyssning, används allt mer frikostigt - ofta rent av med slapphet. Toppa sedan det med att politiker över hela linjen inte drar sig för att skapa brott utan offer, genom sunkig morallagstiftning.
Helhetsbilden blir rätt obehaglig. Samtidigt kan man konstatera att intresset för att debattera eller försvara rättsstaten tycks vara högst begränsat, i vårt land.
Sverige = Banana Monarchy :)
SvaraRaderaMMmm bannana republic.
SvaraRaderaSystematiskt moraliskt förfall.
Sweden gived the term doublestandard a new meaning
En väsentlig faktor är underbemanningen på åklagarmyndigheten.
SvaraRaderaMed nuvarande dimensionering på rättsväsendet är de långa häktningstiderna något som faktiskt betyder att fler brott alls hamnar i domstol. Annars hade många fått skrivas av, därför att utredningen inte hinns med.
Förutom rättsosäkerheten får det också till effekt att underbemanningen på häktena blir mera uppenbar. Speciellt eftersom utvecklingen mot gemensamhetshäkten (med följande personalneddragning genom att övervakningskameror ersätter plitarna) gör att alla restriktioner blir en stor extra belastning för den personal som finns.
Maktfullkomlighet gör konstiga saker med politiker. Partikontrollerad och fantasilös politisk handlingskraft är livsfarlig för folk och medborgare.
SvaraRaderaJag tycker dom skall passa sig så det inte går med dom på det sätt Göran Hägg berättar i sin biografi "Mussolini - En studie i makt". Alla vet hur det gick, men dom allra flesta vet inte varför och på grund av vad.
Jag ser det enbart för vad det är, ett stort stycke skamset undangömd stycke politisk historia som förklarar mycket av de former av PK-infekterade varianter av demokratiska samhällen vi ser idag.
Politisk välvilja och dådkraft är nog det största hotet mot människor och hela mänskligheten.
Mitt i prick igen HAX...
SvaraRaderaHoppas kunna flytta till Bryssel för gott inom kort.
Min erfarenhet av rättsväsendet är att de inte dömer opartiskt enligt lagen. Det är omvittnat att t ex småföretagare klarar sig mycket dåligt i svenska domstolar, särskilt när de möter myndigheter eller vår tids överklass (professorer, organisationsföreträdare, mediapersonligheter...). Detsamma gäller alla som är udda, som inte lever som eljest. Svenska domstolar verkar mer intresserade av att bevara lugnet än av att skipa rätt.
SvaraRadera