2011-01-07

Wikileaks tänker stämma PayPal, Visa och MasterCard

Vanity Fair har en lång och intressant artikel om samarbetet mellan Wikileaks och den brittiska tidningen The Guardian.

Förutom att den låter oss titta in bakom kulisserna innehåller artikeln en del nyheter. Till exempel säger Kristinn Hrafnsson att man tänker stämma PayPal, Visa och MasterCard för att de stängt sina betalningskanaler för Wikileaks.

Här beskrivs också den kulturkrock som uppstår när två väsensskilda medievärldar möts. På ena sidan, Wikileaks med sin rätt anarkistiska arbetsmetod att dumpa information som råmaterial på internet. På den andra en ärevördig tidning med journalistisk integritet och höga redaktionella krav.

Båda typerna av media finns och kommer, i olika former, att fortsätta finnas. Men frågan slår an en sträng hos mig. När kommer vi att få se riktiga, seriösa hybrider mellan nya och gamla media?

En vision jag har burit på länge är ett medborgarjournalistiskt projekt som kombinerar internets frihet (snabbhet, inget behov av högkvarter, närhet till läsarna, låga kostnader, rörlighet etc.) med traditionella medias (ibland) högre krav på det redaktionella materialet och egen grävande journalistik. Hade jag resurserna skulle jag försöka starta något sådant.

17 kommentarer:

  1. Bank på Island har redan gjort.
    En vinnande dom känns långsökt, men uppmärksamheten ogillas nog stort, av vissa.

    SvaraRadera
  2. Det Assange driver med er inndirekte hjelp til terrorrister.
    Da er det bare å benytte kredittkortet mest mulig fremover for å støtte Visa og Mastercard. Jeg brukte PayPal senest i går.

    SvaraRadera
  3. http://www.techdirt.com/articles/20101229/15364312457/why-does-myth-persist-that-wikileaks-is-indiscriminately-leaking-thousands-documents.shtml

    De dumpar inte ursinningslöst. :)

    SvaraRadera
  4. hax@ "En vision jag har burit på länge är ett medborgarjournalistiskt projekt som kombinerar internets frihet (snabbhet, inget behov av högkvarter, närhet till läsarna, låga kostnader, rörlighet etc.) med traditionella medias (ibland) högre krav på det redaktionella materialet och egen grävande journalistik. Hade jag resurserna skulle jag försöka starta något sådant. "

    Något ungefär liknande det avsomnade kollaborativa bloggprojektet flix.dk? Dansk medborgarjournalistik.

    SvaraRadera
  5. Helt orelaterat till posten vill jag tipsa dig om den här bilden från en teknikmässa i USA (hittad via Boing-Boing):

    http://www.boingboing.net/images/RTXWACA1.JPG

    Ger väl kanske inte direkt de vibbar som Panasonic(?) hade hoppats på IMHO.

    SvaraRadera
  6. "När kommer vi att få se riktiga, seriösa hybrider mellan nya och gamla media?"

    Det var väl precis det som var tanken med samarbetet mellan Wikileaks och Guardian?

    Så länge det funkade var det fantastiskt. Men nu verkar the Guardian ha surnat till...

    Läs gärna deras referat av Vanity Fair-artikeln: http://bit.ly/fjyyZY Missa inte kommentarerna.

    SvaraRadera
  7. Ditt "medborgarjournalistiska projekt" finns ju redan i Sverige! Det stavas PolitisktInkorrekt.info...

    Angeläget. Välresearchat. Förtigna fakta/uncovered truths. "Nyheterna gammelmedia inte vill att du ska läsa" är väl den passande sloganen (eller har de bytt till "sanningen framför allt"?)

    Med en alexa ranking på runt 65-80 är det en hel folkrörelse!

    SvaraRadera
  8. I mitt tycke har Peter Bratt sammanfattat saken väl i sin artikel på Newsmill. Det finns all anledning att lyssna på en mycket erfaren, grävande journalist som han. Wikileaks koncept är verkligen genialt.

    Strävan måste givetvis vara att media blir en jämbördig part med makten. En utopi, javisst, men Wikileaks har med sin hybridmodell åtminstone tillfälligt utjämnat förhållandet något. Det är inte minst maktens desperata reaktioner ett tydligt bevis på.

    När vi nu befinner oss mitt i stormens öga, tror jag vi har svårt att fullt ut förstå betydelsen av Wikileaks insatser. Det här är det bästa som hänt journalistiken på hundra år.

    SvaraRadera
  9. Man kan ju tycka att ett nationellt TV-bolag som får ca 4 miljarder kronor om året från TV-licensen (SVT) borde ägna sig åt just det där.
    Men likt tv3 så har de typ tre minuter nyheter som de sedan fyller ut med reklam för sig själva eller kommande program då de som jobbar där vill men inte får jobba för kommersiella kanaler.
    Saklig fakta: SVT är ett aktiebolag som helt ägs av en stiftelse = ingen insyn.
    Två miljoner hushåll gånger 2000 kornor om året blir fyra mijarder.

    SvaraRadera
  10. BC, kl 07.17

    Det Wikileaks gör är att direkt hjälpa demokratin och demokratiska medborgare mot korrumperade regeringar.

    Som demokratisk medborgare i Sverige och EU är jag tacksam över att få mina misstankar bekräftade, att en del av våra folkvalda inte är att lita på.

    Wikileaks visar att indirekt demokrati där partiväsendet har monopol på staten inte fungerar så väl som vore önskvärt för den enskilde.

    Wikileaks visar att mänskliga fri- och rättigheter samt folksuveräniteten bara är en djupillusiorisk fondkuliss.

    SvaraRadera
  11. OT:

    Autisten i mig hittade ett alldeles nytt ord i en kommentar ovan: "ursinningslöst".

    Synonymt med "sansat"?

    :-)

    SvaraRadera
  12. Kamisama sa "Ditt medborgarjournalistiska projekt finns ju redan i Sverige! Det stavas PolitisktInkorrekt.info. Angeläget. Välresearchat. "

    Tillåt mig hånle. Att kalla politiskt inkorrekt för välresearchat visar bara att man inte förstår innebörden av vare sig research eller källkritik.

    SvaraRadera
  13. Re D: Vi libertarianer som inte tillåter oss styras och hjärntvättas söker Sanningen. Och den är man mycket närmare på PI än eg. AB (although with a slant, men fair enough, man är öppen med det).

    Ta Åkesson's berömda AB-artikel 2009.10.19 (http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab). Den var välresearchad och faktabaserad. SvD och hela mediesverige svek alla sina journalistiska ideal och tappade all trovärdighet genom att i samstämd kör skrika "falskt" och "fel fel fel"...

    Du och många andra osäkra och okritiska gick säkert på det. Men som Janne Josefsson (no less!) medger (se http://hd.se/mer/2008/02/10/mannen-bakom-avsloejandena/):

    "- Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle. Jag tillhör dem som försvarar det mångkulturella samhället. Men vi som försvarat det har ju förskönat det. Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare."

    PI är sann medborgarjournalistik och Befrielsen från den politiska korrekthetens gråa slöja! "#äntligen"

    SvaraRadera
  14. @Hax,

    Wikileaks är hybriden du söker! Anarki vore att bara släppa hela läckan ocensurerat på the Piratebay. Wikileaks granskar källorna noggrannt och censurerar.

    @Kamisama,

    medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare

    Äh kom igen. Nästan alla som protesterar mot invandrare bor ute i landet där det finns typ 1 invandrare på 100 svenskar. I Stockholm där det är mycket fler är det ingen som klagar.

    Sen håller jag med dig angående journalisters beröringsskräck inför invandringsfrågan.

    SvaraRadera
  15. Till Jakob,

    "Strävan måste givetvis vara att media blir en jämbördig part med makten"

    Jag föredrar att "Strävan måste givetvis vara att De Enskilda Medborgarna blir jämbördiga eller starkare än både centralmakten och media."

    Media är idag alldeles för starka. Det ljugs lika mycket i Media som hos Centralmakten.
    //Libertarian

    SvaraRadera
  16. Det kan vara svårt att stämma paypal med tanke på att då man skapar ett konto där går man med på att de kan frysa pengarna när de vill, med eller utan anledning och att inte använda sig av sina lagstadgade rättigheter via kreditkort, osv osv.

    SvaraRadera
  17. Man går även med på att inte stämma dem. Men det är väl standard procedure i sådana "terms" som paypal använder sig av. :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.