2011-06-12

Ett råd, i all välmening...


Jag har en vresig helg.

Förra veckans session i Europaparlamentet stör mig. Med de budgetbeslut som fattades flyttade, i ett slag, oerhört mycket makt från medlemsstaterna till EU. På sätt och vis var detta det första skarpa budgetbeslutet kopplat till Lissabonfördraget och den nya överstatligheten.

Dels störs jag av detta beslut i sak. Dels är det frustrerande att stå mitt i det hela, utan att kunna göra något åt saken.

Piratpartiet, som jag jobbar åt, har ju inget mandat att gå utanför sina kärnfrågor. Partiet följer, som utlovat, sin partigrupp i Europaparlamentet i andra voteringar. Oftast fungerar det hyggligt. Vi saknar liksom inte frågor och ärenden inom vårt fält att brottas med, så mycket vi hinner och orkar. Ändå känns det inte bra med veckans budgetvotering.

OK, den här gången hade det nog varit strunt samma vilken EP-grupp (pp) tillhört. De flesta var tokiga. Och nu hängde det inte på en röst. Men ändå. Det känns väldigt surt att vår röst gick till större budget, EU-skatter och mer vansinne på längden och tvären – i enlighet med den gröna gruppens linje.

Piratpartiet borde allvarligt fundera på att skaffa sig en EU-politik. En kritisk EU-politik. Rättighetsfrågor, nätets frihet, IP-frågor – och en rimlig kritik mot EU:s överstatlighet och skenande maktambitioner borde vara en fungerande kombo. (Utan att (pp) för den sakens skull behöver placera in sig på någon höger-vänsterskala.)

Då skulle man även kunna fånga upp de svenska EU-kritiker som inte vill rösta på (v) och (sd). Men i så fall måste (pp) börja positionera sig rätt snart. Det duger inte att vänta till dess att nästa EU-valmanifest skall spikas, om man vill bygga trovärdighet i dessa frågor.

Expressen: Blåsta i Bryssel
Europaportalen: Höjd EU-budget splittrar svenskar

14 kommentarer:

  1. Från årsmötet Våren 2011
    "Motion B15: Piratpartiet bör inta en mer EU-kritisk linje"
    https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=34216

    Vinnande yrkande:
    Yrkande 205 (Tilläggsyrkande på motionen)

    Jag yrkar att Piratpartiet ber Christian Engström att tillsammans med sina assistenter ta fram en lista på konkreta exempel på demokratiskt underskott och andra problem inom EU som kan användas som underlag i arbetet med Principprogramm 4.0

    - - - - - -
    Kanske lite jobbigt att årsmötet puttade jobbet in i era händer, men ni vet onekligen absolut mest inom PP om vad som är knasigt där nere.

    (Nä, årsmötet kan inte beordra något av CE, därför används just ordet "ber" i motionen)

    SvaraRadera
  2. Flytta ned makten till medborgarna med hjälp av direktdemokrati och subsidaritetsprincipen. Aktiv Demokrati har ett valsystem som skulle kunna byggas på för att understödja detta. Detta är inte de traditionella politikerna intresserade av då det hotar deras ställning. Istället stödjer de t ex reformer som gör att vi får välja hur vi placerar en futtig andel av pensionen i olika fonder.

    SvaraRadera
  3. Principprogram 4.0 är inte värt pappret det är skrivet på om det handlar om att på sikt ta fram en ny plattform. Det räcker med ett principbeslut, nu, för att ge Engström längre koppel.

    För varje sådan här fråga som går fel (budgeten är inte det första), så undergrävs piratpartiets trovärdighet.

    Det är inget fel på piratpartiets EU-politik. Det är strategin som är fel. Även om gröna gruppen är bra i piratfrågor, så överskuggas det av att den är ute och cyklar när det gäller det mesta i övrigt. Vilket smetar ner piratpartiet.

    SvaraRadera
  4. Gå med i EFD!

    SvaraRadera
  5. Det måste vara julafton för (s) och borgarna att kunna lista allt konstigt grönt som piratpartiet har röstat för.

    SvaraRadera
  6. Som tidigare påpekats, så om du och Christian fixar ihop ett dokument där ni tydligt går igenom vad som är dåligt med eu etc och vad som är både principiellt och strategiskt lämpligt att pp tarställning och hur vi bör resonera etc i de frågorna.

    Gör ni det till nästa årsmöte så kan vi säkert dra igenom vissa punkter som förhållning och ställningstagande i vissa kritiska frågor snarligen medans de mer långsiktiga princip ställningstagandena tas med principprogram 4.

    SvaraRadera
  7. Tratten har funkat hyfsat rätt länge nu (finns en wikisida per dossier), så det är bara att hugga in :-)

    Sen kan man bli EPFSUG-supporter om man nu är lagd åt det hållet.

    //Erik

    SvaraRadera
  8. Hej Hax!
    Jag upplever inte att det skulle vara speciellt kontroversiellt i PP med en allmän EU-kritik med fokus på överstatlighet, dålig insyn, absurd byråkrati och liknande.

    En annan fin sak med PP är att det är fritt fram för alla att formulera konkreta politiska förslag, driva dem och lägga fram dem på medlemsmötena. Ingen behöver fråga om lov för att göra det. En väl formulerad EU-kritik av det slag du skriver om tror jag inte att det skulle vara så svårt att få gehör för. Det är, i min mening, i linje med sådant vi redan arbetar med: transparens, människorätt och frihet.

    Jag föreslår att vi tar en öl och pratar om det när jag kommer och hälsar på i Bryssel om en vecka. :-)

    SvaraRadera
  9. Problemet är naturligtvis att om piratpartiet har åsikter om EU-budgeten, då tar man automatiskt ställning till en massa andra saker som den svenska ekonomiska politiken, den grekiska krisen, jordbruksstödet, tillväxtpolitiken, 2020-agendan, de finanspolitiska styrmedlen, strukturfonderna, klimatagendan, energipolitiken, FRONTEX, Erasmus, bananimport med mera.

    SvaraRadera
  10. Jo, vi får ta tag i det här. Måste bara släppa ut lite ånga...

    Problemet är, som påpekats, att alla ställningstaganden som har med budgeten att göra kommer att få oöverskådliga konsekvenser på andra politikområden. Sådant som (pp) på riktigt bör hålla sig borta från.

    Den här gången spelade, som sagt, en röst hit eller dit inte så stor roll.

    Men jag skulle vilja testflyga en idé: Hur vore det om (pp) i EP slog fast linjen att avstå i de voteringar som har med budget och ansvarsfriheter att göra? (Utom i de fall då det är uppenbart att något EU-organ inte skall ha ansvarsfrihet på grund av oegentligheter.)

    SvaraRadera
  11. Ok, lugn lite nu. Christian har till stora delar lyckats börja vända den skuta han har mandat att vända. För att åstadkomma detta var man tvungen att utnyttja sitt fokus på en liten del av politiken maximalt. Om man skulle spelat solo skulle man inte haft en susning att göra samma intryck i EU-parlamentet. Dessutom så lär Fridolin som språkrör för (mp), och med lite tur Annie Johansson på ledande post inom (c) i närtid, kunna ge en dramataisk förändring av informationspolitiken i Sverige, något som knappast skulle skett utan (pp):s genomslag i EU-parlamentet. Jämför med vad juni-listan åstadkom.

    Att få ordning på EU i stort är knappast något man kan göra med några procents väljarunderlag, och jag har en känsla av att (pp):s väljare har diametralt olika syn på hur man ska lösa problemen. På något sätt får det mig att tänka på myran som skulle strypa elefanten. Metoden fungerar inte.

    SvaraRadera
  12. En aspekt till på budgeten:

    Precis som det finns delar i budgeten som absolut inte är (pp)-frågor, så finns det delar som är det.

    Vi har just givit miljoner och åter miljoner till EU:s nya säkerhetsbyråkrati, utrullningen av Stockholmsprogrammet, kommissionens IP-observatory och en massa annan skit. Fast indirekt, i ett paket där det i vart fall just nu ligger över vår förmåga att hacka loss vissa bitar.

    SvaraRadera
  13. Bara så ni vet, så är jag inne i en fas av frustrerande känsla av otillräcklighet. Det följer med jobbet. ;-)

    Jag vet att vi gör nytta. Sensationellt mycket nytta med bara ett mandat.

    SvaraRadera
  14. Om HAX, CE och EJ tar fram en lista på konkreta galenskaper kan väl ett nästa steg bli att partiets aktiva börjar jobba med detta för att formulera ett EU-kritiskt manifest.

    Om det ska kunna förankras i organisationen måste de som är aktiva i denna känna att de äger frågan och att det är deras eget förslag.

    För övrigt tror jag att detta är en lysande idé av rent taktiska skäl. Junilistans höga valresultat 2004 bevisade att det finns en stark latent opinion av EU-kritiker som inte vill rösta på V/MP för att uttycka detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.