2011-09-16

EU:s ekonomiska irrfärder

Den europeiska ekonomin håller på att dö sotdöden.

Till exempel bromsar tillväxten in. Vilket är allvarligt. Vi behöver tillväxt. Den behövs om vi vill öka vårt välstånd. Den behövs för att vi skall kunna göra nya samhällsinvesteringar utan att samtidigt behöva göra oss av med något annat.

För att skapa tillväxt behöver vi en friare ekonomi och ett företagsvänligt klimat. Men EU är på väg åt andra hållet. Istället får vi mer byråkrati, mer centralstyrning, mer överstatlighet och mer kommandoekonomi. Sådant fungerade inte i Östeuropa efter kriget, och det kommer inte att fungera här och nu.

Också EU:s egen historia visar hur det blir när politikerna lägger sig i. Ta det här med byråkratin. Även om EU:s ledare kanske ser en del av problemen, så lyckas de aldrig hantera dem. Istället blir de bara värre.

1995 hade EU ungefär 10.000 regler som är att betrakta som ren företagsbyråkrati. EU-Kommissionen under Santer lovade då att ta tag i det där. "To do less, but to do it better." Prodis Lissabonagenda 2000 lovade att "simplify and improve". 2002 utlovade kommissionen ett "programme to cut red tape". 2005 presenterade Barroso sin "Better Regulation Agenda". 2006 deklarerade man att målet var att minska antalet regler med 25 procent. Byråkratin beskrevs även som ett problem i EU:s "Action Programme for Business" 2007. 2008 lät kommissionen meddela att mycket hade uppnåtts på området.

Under denna tidsperiod ökade antalet regler på detta område från c:a 10.000 till närmare 30.000.

I rest my case.

EU saknar förmåga (och troligen även en äkta vilja) att skapa ett gott företagsklimat. Politikerna och byråkraterna begriper sig helt enkelt inte på frågan. Allt de kan göra är att ställa till med skada. Och nu är tiden kommen, då vi får betala priset.

8 kommentarer:

  1. "Under denna tidsperiod ökade antalet regler från c:a 10.000 till närmare 30.000."
    Är jag, som svensk, skyldig att känna till innebörden av dessa 30.000 regler.
    Signatur En som aldrig frågat förr

    SvaraRadera
  2. Hur dålig säkerheten än är i Europaparlamentet, så kan det inte vara lättare att råna en bank, en post och en affär inne i den säkra zonen än att göra det utanför. Jag tror att rånen i EP gjordes delvis some en protest för att uttrycka det hat många i systemet känner för EP.

    SvaraRadera
  3. EU är i grunden ett försök att ignorera grundläggande marknadsekonomi. Med åren har det blivit ett näste för politiker och byråkrater som aldrig befunnit sig utanför offentlig sektor, valda på konceptet att inga förändringar skulle ske och informerade av lobbyister betalade av storföretag.

    EU har specialiserat sig på tre verksamhetsområden -
    a) skapa monstruösa mängder papper och regler
    b) vräka pengar över icke-fungerande verksamheter (samt över några fungerande verksamheter vilka lyckats lobba till sig bidrag)
    och
    c) resa politiska monument över sig själva, på samma sätt som Egyptens faraoner byggde pyramider.

    Hur denna bemanning, med denna bakgrund och mentalitet skulle kunna skapa förutsättningar för tillväxt, eller ens minska hindren för tillväxt, är obegripligt. Sovjet anno 1988 hade antagligen bättre förutsättningar än EU 2011.

    SvaraRadera
  4. "Vi behöver tillväxt. Den behövs om vi vill öka vårt välstånd"

    Ehum...har vi det dåligt på nåt sätt? Lider vi brist på någonting överhuvudtaget?

    SvaraRadera
  5. @Anonym, 16 september, 2011 12:22

    "Är jag, som svensk, skyldig att känna till innebörden av dessa 30.000 regler."

    Okunnighet om en lag eller ett regelverk har aldrig betraktats som en ursäkt för brott mot den lagen eller regelverket.

    M.a.o. gör du bäst i att känna till och ta ställning till samtliga av dessa 30.000 regler om du misstänker eller anar att ditt dagliga värv kan komma att bryta mot någon av dessa.

    Ju mer man hör om EU desto mer uppenbart blir det att experimentet har misslyckats. En europeisk union var en bra idé men nuvarande uppsättning har blivit för snedvriden för att ens kunna rättas till längre. Riv upp, lägg ned, gör om.

    Och nästa gång får vi strunta i att försöka göra hela Europa till ett centralstyrt tjänstemannavälde.

    Ett av resultaten - som du råkar belysa - är att det inom EU redan krävs groteska förkunskaper om administrationen och regelverket innan du kan åstadkomma hart när något alls.

    Hur det påverkar nybörjarentreprenörer vill jag inte ens tänka på.

    SvaraRadera
  6. Nja, även om antalet regler har ökat på EU-nivå, så behöver det ju inte betyda att antalet regler totalt har ökat.

    Det kan ju vara så att EU på många områden tagit över lagstiftning från den nationella nivån.

    Därmed inte sagt att det nödvändigtvis blir bättre, men poängen är ju att det på lång sikt ska bli det när varje regions spetskompetens kommer till nytta i hela eller åtminstone stora delar av Europa.

    SvaraRadera
  7. Peter Madison: Vi har det sämre än vad vi kan ha det. Och vissa personer har det faktiskt riktigt dåligt idag.

    SvaraRadera
  8. @Scary...

    "Okunnighet om en lag eller ett regelverk har aldrig betraktats som en ursäkt för brott mot den lagen eller regelverket."

    Om du inte är chef och anställd på Säpo. Då är okunnighet OK och en giltig ursäkt när du bryter mot lagen... ;)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.