2012-03-06

ACTA: Försöker EU-Kommissionen bluffa?


EU-Kommissionens taktik för Acta-avtalet är uppenbarligen att dra ut på processen, i väntan på att motståndet skall klinga av.

I detta spel är det mycket som är märkligt...

1) EU-Kommissionen har inte lämnat Acta till domstol
Trots allt buller härom veckan, så förefaller det som om EU-Kommissionen inte har lämnat Acta-avtalet till EU-domstolen. Ingen har sett något sådant dokument. Än så länge är det bara ett påstående i form av ett pressmeddelande.

Till exempel skall Europaparlamentet informeras om detta sker, under reglerna för medbestämmande. Där har ingen sett något som ens antyder att kommissionen har tagit Acta till domstol.

Direkta, skriftliga, frågor från parlamentet till kommissionen om vad som egentligen sker är än så länge obesvarade.

2) Nytt läge om EP-fråga om Acta
En tanke som funnits är att Europaparlamentet kan lämna in en egen fråga till EU-domstolen om Acta – för att se till att själva frågeställningen blir bred och allsidig.

Detta kommer naturligtvis i ett nytt ljus nu, när kommissionen mörkar om sin fråga. Den måste naturligtvis lämnas in först – innan parlamentet över huvud taget kan bestämma hur det skall göra. Parlamentet har ingen anledning att plocka upp den bollen, som det ser ut just nu.

3) Villkorat beslut?
Europaparlamentet kan egentligen bara säga ja eller nej till Acta-avtalet.

Men krafter är nu i rörelse för att hitta luriga alternativ. Ett sådant är att fatta ett "villkorat beslut". Det skulle kunna vara att driva ett ja kopplat till ett allmänt löfte från kommissionen om att implementra Acta på ett klokt och försiktigt sätt (enligt kommissionens egna definitioner av sådana ord).

Detta är faktiskt bara dimridåer – som syftar till att lura osäkra ledamöter i parlamentet att rösta ja. Det ändrar inte på en bokstav i själva Acta-avtalet. Det erbjuder inga som helst lagliga garantier.

Vad händer nu?

Eftersom EU-Kommissionen försöker förhala Acta-frågan i förhoppning om att motståndet skall dö ut – så måste vi försöka få till ett blankt nej till Acta, så snart om möjligt.

(Kom ihåg att detta dels är en politisk och dels en juridisk fråga. Det räcker med ett nej i en av dessa delar för att döda Acta.)

Protesterna mot Acta måste fortsätta – och växa. Det är nödvändigt för att hålla den politiska processen igång och för att få den att gå rätt.

Vi måste samtidigt vara beredda på att detta kan dra ut på tiden. Kanske i åratal.

Se även: EDRi – The Plans To Bring ACTA Back To Life

5 kommentarer:

  1. Bra jobbat, Vakthund!
    Det gäller att syna sina motståndare med jämna mellanrum.
    /Martin

    SvaraRadera
  2. @Martin:

    I det här fallet betyder väl "jämna mellanrum" "flera gånger om dagen" :-)

    SvaraRadera
  3. Det ska ju formuleras frågor. Hur långtid brukar det ta?

    SvaraRadera
  4. @Johan Tjäder

    "Det ska ju formuleras frågor. Hur långtid brukar det ta?"

    Ett gammalt byråkratiskt fulknep hittills använt rätt ofta är att man besvarar en fråga ställd med minsta ambivalens med ett långt icke-svar.

    Så att formulera en fråga som faktiskt tvingar kommissionen att svara med annat än ett "goddag yxskaft" kan nog ta sin tid.

    SvaraRadera
  5. Att kommisioinen pysslar med förhalningstaktik närde antydde att ACTA skulle gå till domstol var tämligen uppenbart, men attde sedan inte skulle bry sig om att skicka avtalet dit var en boll jag inte såg.

    Hur länge ska de sitta och ruva på den?

    Eller kommer avtalet hastigt dyka upp för votering i parlamentet på någon obskyr dag när tillräckligt många motståndare "råkar" vara frånvarande?

    Jag har en viss aning om vad som kommer hända här...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.