2007-01-24

I politikernas ögon är vi alla idioter

Folkhälsoministern vill att matvarorna i våra butiker skall märkas med rött, gult eller grönt – beroende på hur "nyttiga" de är.

Till att börja med kan man fråga sig vem som skall avgöra vad som är "nyttigt" respektive "onyttigt". Speciellt krångligt blir detta eftersom det som är fel för till exempel en kalorijägare kan vara rätt för en GI-bantare. Det som är fel för en stillasittande telefonist kan mycket väl vara rätt för en manisk joggare.

Men ännu värre är att man idiotförklarar svenska folket. Vi förväntas inte tänka själva. Istället skall vi robotmässigt reagera på signalerna rött och grönt.

Om man behandlar ett folk som idioter – då kommer man i slutändan också att få ett folk bestående av idioter.

Vad vårt land behöver är mer av kritisikt, självständigt tänkande, mer av ansvar, mer av initiativkraft – inte fördummande och passiviserande pekpinnar!

[Länk]

3 kommentarer:

 1. Frågan är om folkhälsoministern själv begriper att "nyttigt" inte är något universellt begrepp. Är detta en inkompetensförklaring av sig själv?

  SvaraRadera
 2. Den tanken slog mig också (rubriken)! Lägre priser på mat som generellt anses bibehålla hälsa och välstånd vore ett oslagbart verktyg för att komma till rätta med "fetmaepidemin", men så långt tänker de inte i regeringen... eller så finns det helt andra syften med märkningen. Kraft, Nestlé och co. har jag inte mycket förtroende för.

  SvaraRadera
 3. Lägre priser spelar ganska liten roll för huruvida man köper nyttig mat eller inte.

  Vitkål t ex är skitnyttigt och kostar mellan 3 och 15 kr per kilo. Praktiskt taget den billigaste matvaran som existerar.

  Separera stat och ekonomi, och låt staten på sin höjd syssla med begränsad informationsspridning om vad som kan tänkas vara nyttigt. Inte ens där tycker jag egentligen att staten har någon plats, men stor risk att man lyckas bli av med hela monstret på en gång.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.