Jag har försökt bena ut ett par saker med anledning av dagens beslut om nätspriten....
1. Utländska grossisters lägre grundpriser ger naturligtvis dig ett lägre pris även om du av någon anledning väljer att betala punktskatt i Sverige. Dessutom får du flaskorna hemkörda. Så köp!
2. Sverige har en väldigt hög moms. Men rimligen bör det vara den lägre momsen i landet man beställer från som gäller. Alltså finns det ännu mer pengar att spara på att köpa nätsprit!
3. I Sverige läggs momsen på totalbeloppet inklusive punktskatt. Skatt på skatt alltså. Det är ett okänt fenomen i större delen av den civiliserade världen. Att Sverige över huvud taget kommer undan med detta med mindre än en revolution beror möjligen på att skatten anges för och döljs i bruttobeloppet (B1, innan moms). Men den som får en avräkning från Tullverket med alkoholskatt och dessutom moms på alkoholskatten har goda möjligheter att framgångsrikt driva frågan ända upp till EG-domstolen. Och det kan man på goda grunder anta att svenska staten vill undvika...
4. Skit i skatten! Köper du nätsprit som kommer hit via en utländsk transportör så finns i dag i princip inga möjligheter att svenska staten kan tvinga denna transportör att agera skattmas. Det blir en fråga mellan dig och skattemyndigheten/tullen. Så köp så mycket du orkar och skit i att anmäla inköpet till myndigheterna! Med schyssta volymer blir detta omöjligt för staten att kontrollera. Och skulle det komma ett brev med en fråga, då är det naturligtvis så att du faktiskt har anmält införseln. Men blanketten har väl kommit bort i posten eller hos tullen... Det värsta som rimligtvis kan hända är att du till slut får betala skatten. Men den risken verkar måttlig - om svenska folket nu skärper sig och köper mer nätsprit för apanaget.
Skattepengarna går ändå bara till filmcensur, att splittra flyktingfamiljer, avlyssning, Folkhälsoinstitutet och en massa annat trams...
Dessutom är det dina pengar!
"Och skulle det komma ett brev med en fråga, då är det naturligtvis så att du faktiskt har anmält införseln. Men blanketten har väl kommit bort i posten eller hos tullen..."
SvaraRaderaNågon får rätta mig om jag har fel, om man själv för in sprit över den beskattningsbara gränsen, visst är det så att man inte beöver anmäla detta när man passerar den svenska gränsen utan kan vänta tills dess man kommit hem och sen anmäla detta till sitt lokala skattekontor.
Om så är fallet, borde inte det gälla även här? Dvs precis som den vanliga deklaration, alltså ett helt år på sig.
Någon som vet?
va skall man anmälla om man köpt sprit utomlands? har aldrig hört talas om detta.
SvaraRaderaSedan skall man faktist betala Svensk moms om man köper från ett anat EU land och någon annan transporterar varorn hem, förutsatt att butiken har en försäljning till sverige på X tusen kronor per år.
Gränsen för att registrera sig för moms i exempelvis Tyskland äe EUR 100.000 och övriga runt EUR 35000 och det finns vägar runt detta också. Bara att hala fram ett bulvanbolag när gränsen börjar uppnås. Sedan kommer det heller aldrig moms på skatten i utlandet eftersom den tas ut i Sverige oberoende av priset.
SvaraRaderaDetta borde vara intressant med tanke på pågående debatt om vinskatten där Sverige påstår att den inte är så hög och då nämner en siffra men den i själva verket är 25 % högre än uppgiven. Något för Fjellner att göra kommissionen uppmärksam på?
"Skattepengarna går ändå bara till att splittra flyktingfamiljer". Dagens första skratt, av dagens första pk-tok på den liberala kanten...
SvaraRaderaDagens första skratt åt dagens första pk-tok.
SvaraRaderaSka man anmäla inköpet av kalsonger i Tyskland också?
SvaraRaderaJag menar här försvinner ju möjligheten för svenska staten att beskatta mina kalsonger som köpts i en tysk onlinebutik.
Grundförutsättningen stämmer inte. Du har litat på svenska journalister igen, Hax!
SvaraRaderaDen gamla domen om punktskatt vid alkoholimport innehåller fomuleringen: "...därefter uppdrar åt ett transportföretag, med säte i samma medlemsstat som han själv tillhör, att frakta varorna...".
Vår folkhälsominister och övriga myndighetspersoner som uttalat sig "råkar" glömma denna inte helt ointressanta detalj när de trots gårdagens dom hävdar att svensk punktskatt skall betalas vid införsel.
Föga förvånande ifrågasätts detta inte av någon enda journalist, utan de tvärsäkra och helt felaktiga påståendena förmedlas rakt av. Tur att nätet finns så vi kan granska fakta själva. Jag bifogar länkar till båda domarna.
Jag är inte jurist, men det förefaller inte ett dugg självklart att svensk alkoholskatt skall betalas om transportföretaget inte är svenskt, snarare tvärtom.
Det klargörs vidare i den gamla domen att i de fall punktskatt tas ut i mottagarlandet skall punktskatten i avsändarlandet återbetalas, så det torde vara lönsamt i vilket fall som helst.
Men det som nu sker är egentligen att staten trots gårdagens dom fortfarande inte vill släppa sargen, utan tänker försöka obstruera utslaget.
Detta är riktigt olustigt eftersom domen ju specifikt innehåller hänvisningar till artikel 28 EG och uttryckligen citerar frasen: "...alla handelsregler antagna av medlemsstaterna som direkt eller indirekt, faktiskt eller potentiellt kan hindra handeln...".
Att i det läget agera som man tydligen tänker göra förefaller inte helt korrekt.
Men det allvarligaste är nog att allmänheten förs bakom ljuset av en okunnig journalistkår. Det är inget konstigt med att gräva fram domarna och faktiskt läsa dem. Länkarna till domarna borde väl egentligen ha publicerats som en naturlig del av nyhetsbevakningen, eller?
Jämför själv folkhälsoministerns (vilken titel!) uttalande i DN med källtexten i Joustradomen:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=657958
Gårdagens dom:
http://shorl.com/fonikisonebo
Joustradomen 2006-11-23:
http://shorl.com/nadrebetregrosto
Men det är ju det jag fiskar efter...
SvaraRaderaImport via transportföretag i annat land kan knappast leda till att detta får agera skattmas.
Det är därför politikerna försöker sig på att man själv måste göra anmälan om införsel.
"Men det är ju det jag fiskar efter..."
SvaraRaderaVad jag tror flashman försöker säga, vilket också var min spontana reaktion när jag igår ögnade igenom "Joustradomen", är att det inte alls bara har att göra om en transportör kan tvingas att agera skattmas.
I stället gäller frågan om svensk punktskatt alls skall erläggas på varor som transporteras av utländskt företag. Domstolen har ju uttryckligen angett att ställningstagandet avser när en privatperson uppdrar åt ett transportföretag med säte i det egna landet att transportera varorna.
Om transporten sker med hjälp av en utländsk transportör är det inte alls säkert att staten kan tvinga någon att göra införselanmälan för punktskatt eftersom domen inte visar att det i sådana fall är Sverige istället för försäljningslandet som har rätt att uppbära punktskatt.