2007-09-15

Lämna oss i fred!

Den borgerliga regeringen är nästan lika intresserad av att övervaka, kontrollera, reglera, styra och tillrättavisa medborgarna som den förra, socialdemokratiska.

Härom dagen kom förslag om mopedkörkort, vilket är så dumt att jag inte ens orkade blogga om det.

Och så, i dag: I höstbudgeten fortsätter regringen klappjakten på rökarna. Efter att ha drivits ut från krogarna skall de nu tvingas lämna ifrån sig ännu mer av sina surt föärvärvade slantar – när vampyren på finansdepartementet höjer tobaksskatten.

De stackare som kapitulerat och gått över till snus – de kommer inte heller undan skattehöjningen. Man skall inte tro att man klarar sig bara för att man lyder...

Så där fortsätter det.

Sveriges borgerliga regering har helt enkelt inte fattat att folk som röstar borgerligt gör det för att de vill bli lämnade i fred. De vill inte ha pekpinnar, förbud och förmynderi. De vill själva få bestämma över hur de pengar de har slitit ihop skall användas. Och de vill absolut inte ha höjda eller bara kringflyttade skatter.

Hallå, Reinfeldt och Borg! Vi vill ha tillbaka våra liv!

SR Ekot: Regeringen vill höja tobaksskatten

14 kommentarer:

  1. Jag förstår mig inte på den så kallade borgerliga regeringen. Den för precis samma politik som en socialistisk dito skulle ha gjort. Det är sjukt!

    I nästa val kan Federley glömma min röst. Då blir det något annat, som Liberala Partiet eller liknande.

    SvaraRadera
  2. Jag tror iofs att vi inte hade haft en fullt så röd politik om fler inom det borgliga blocket varit som federley.
    Att folk inte får röka på krogen sörjer jag faktiskt inte. Ok om rökaren kan röka på ett sätt så att de inte stinker ner och förgiftar alla andra eller bränner folk med ciggen på dansgolvet då de av någon anledning måste hålla glöden utåt, då får de gärna röka, tobak, braj eller vad det nu må vara. Men många rökares beteende var ungefär lika trevligt som att gå tunt och släppa sig i folks ansikten.

    SvaraRadera
  3. Den nuvarande regeringen vann valet knappt och en intressant väljargrupp i knappa val är gruppen män i glesbygd.

    Män i glesbygd gillar att köra bil och att snusa.

    Och nu skall de som var dumma nog att rösta borgerligt bestraffas av en borgerlig regering.

    SvaraRadera
  4. Om jag får välja på pest och kolera så väljer jag kolera, det är inte lika jävligt. Det är nog ur det ljuset som liberala väljare får se riksdagsvalet. Visst skulle jag också vilja ha HAX som statsminister, men det är inte lätt att vinna regeringsmakten med liberal retorik i ett socialdemokratiskt land. Dessutom går det i rätt riktning. Skattetrycket sjunker, arbetslöshetsskyddet blir mer försäkringsmässigt och utanförskapet på arbetsmarknaden minskar.

    SvaraRadera
  5. Jag köper redan det mesta av mina öl och cigaretter på den svarta marknaden. Nu kommer jag gå över till den svarta marknaden helt och hållet. En butik där jag bor säljer 25pack cigg för 25kr.

    SvaraRadera
  6. Pest och kolera-argumentet biter inte på den politiskt ointresserade väljaren som endast därför att han ville bli av med Göran Persson röstade borgerligt 2006.

    Om nuvarande regering vore minsta lilla smart kunde den säkra att denna grupp inte går tillbaka till socialdemokraterna nästa gång, men de är för dumma för att begripa det.

    SvaraRadera
  7. HAX, du är lite väl optimistisk vad gäller borgerliga väljares principfasthet. Själv anser jag mig liberal så det sjunger om det, men jag tackar och tar emot när staten erbjuder mig bidrag eller fixar bort rökning (som jag hatar och som förstört många dyra middagar).

    Varför göpr jag så? Jo, nån jävla fördel ska jag också ha av att bo i den sista Sovjetstaten. Ska vi vara realistiska så kommer inte Sverige att bli skapligt liberalt under överskådlig framtid, och då är frågan om jag ska hålla på mina principer och finna mig i att bli dagligen rövknullad utan att få något tillbaka, eller om jag ska bejaka mitt särintresse ibland.

    Jag väljer det senare, fast jag fattar att det är ett problem och säkert gör liberaliseringsprocessen långsammare. Den socialistiska staten har korrumperat oss och det är svårt att göra något åt.

    SvaraRadera
  8. Jag är inte förvånad.

    Ur en nyliberal synvinkel är borgarna precis lika sossiga som sossarna själva. Att det skulle finnas någon egentlig skillnad mellan blocken är en stor myt. Tänk Orwells 1984 där folk hetsades att hata det andra blocket bara för de inte skulle inse förtrycket de själva blev utsatta för.

    Skillnaden mellan borgarna och vänsterblocket är ungefär lika stor som man skulle dela upp socialdemokratiska partiet i ett vänster- och ett högerläger.

    Det enda vettiga man kan göra är att rösta på Liberala Partiet om man inte vill vara med och stödja förtryck av andra människor. Så länge folk röstar för sossepolitk - oavsett om den kommer från höger eller vänster - så kommer politikerna bara att leverera .... ja, just det sossepolitik.

    SvaraRadera
  9. What's the problem med mopedkörkort? Det är väl inte överförmynderi, det handlar om att lära ut system av regler för att människor ska undvika att skada sig själva men >>främst<< andra. Det är väl en liberals plikt att se till så att man har uppnått en sådan kunskap som erfodras för att man inte ska öka risken för att människor hamnar under hjulet (bokstavligen talat)på grund av andras okunskap. Är bilkörkortet ett dåligt påfund, eventuellt?

    Nämn gärna något annat exempel på överförmynderi. Jag är ingen vän av överförmynderi som inte har ett syfte att minska risken för att någon annan blir skadad, men den ska ske med försiktighet och vara väl underbyggd.

    SvaraRadera
  10. Vincent: Den "riktiga" liberala lösningen är att man privatiserar alla vägarna och sedan låter man vägägarna bestämma vilka regler som ska gälla (och hur reglerna ska efterföljas). En vägägare som vill tjäna pengar kommer då vara tvungen att ha sådana regler som folket vill ha. De flesta vill nog inte köra på en väg som tillåter fyllekörning, till exempel, så därför ligger det i vägägarens vinstintresse att förbjuda fyllekörning.

    Så länge man nu har statliga vägar så kan man väl diskutera om man borde behöva körkort eller inte. Själv tycker jag nog det är en bra idé att någon form av utbildning är en bra idé, däremot så är det alldeles för svårt att ta körkort i Sverige. Det borde inte vara svårare att ta körkort än vad det är i USA, där man i princip kör omkring lite på en parkeringsplats och blir godkänd.

    SvaraRadera
  11. Snusarna återvänder till sossarna, alliansregeringen förlorar valet.

    SvaraRadera
  12. Liberals want the government to be your Mommy. Conservatives want government to be your Daddy. Libertarians want it to treat you like an adult. – Andre Marrou

    SvaraRadera
  13. Du menar väl den klassiskt liberala lösningen - om vi nu ska slänga omkring med lite definitioner? :)

    SvaraRadera
  14. Hejsan

    Jag har rökt i mer än 50 år - och jag tänker fortsätta med det tills jag slutar. Tyvärr känner ALLA politiska partier till det här - så därför höjer dom hela tiden skatten pånikotinprodukterna, kanske... :-)

    Lite om för och emot rökning har jag ordat under rubrik nr IT23:3 på min hemsida. Dit kommer Du genom två klick. 1 på mitt namn och 2 på min webbadress, kanske...

    ha det...
    vännen Josef

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.