Jag sitter just på ett seminarium med Kommerskollegium och de europeiska skotillverkarna i Bryssel. Mötet är en del i förberedelserna för den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellners rapportarbete om EU:s "trade defence instruments".
I den rapport som presenteras visar man hur EU:s strafftullar inte bara drabbar Europas konsumenter - utan också unionens egna företag och deras anställda.
Vi lever i en globaliserad värld, där företagen verkar gränslöst. Research och utveckling kan ske i Europa, liksom design och marknadsföring. Plus naturligtvis distribution. Så även när man tillverkar saker som skor, elektronik eller hushållskeramik i lågkostnadsländer som Kina - så ligger större delen av verksamheten, mätt i pengar, här i Europa. Vilket naturligtvis också skapar jobb här i unionen.
Det innebär att EU:s skyddstullar och handelshinder inte bara drabbar ren import - utan även europeiska företag som har en del av sin verksamhet utomlands.
EU:s idiotiska och orättvisa handelshinder slår alltså inte bara mot fattiga människor i fattiga länder. De ger oss inte bara högre priser i affärerna. De hotar även tillväxt, företag och jobb här i Europa!
[Läs även om den senaste utvecklingen i handleskriget om lågenergilampor.]
Det är den gamla vanliga historian med skyddastullar.
SvaraRaderaStrafftullar på stål gör de inhemska stålproducenterna glada medan de inhemska biltillverkarna gråter.
Tanken är ju att ALL produktion ska läggas i EU att vi sedan inte kommer kunna sälja grejerna på annat än den inhemska markanden ( som är betydligt mindre än den internationella ) och att konsumenterna får sämre produkter till ett högre pris tror jag tullmaffian knappast bryr sig om.
EU är så snillrikt uppbyggt att inte ens om samtliga jordens stater tillhörde EU skulle fri handel råda.
SvaraRaderaOlika medlemsländer har nämligen tilldelats bestämda kvoter för hur mycket jordbruksprodukter de får producera.
Snick snack!!För att frihandel skall fungera utan att någon av parterna tar större skada fordras att det inte är alltför stora skillnader i kostnadsläge. Kina är det nuvarande skräckexemplet. Det måste vara tullar mot ett sådant land om inte all industri i EU skall läggas ned.
SvaraRaderaHur många hundratusen arbetstagare har förlorat jobben i EU pga av Kina? Hur många hundra företag har lagts ned i EU pga Kina?. Du glömmer minusposten för ett sniket egoistiskt resonemang att vi kan köpa prylar några tior billigare om de görs i Kina.
Hur är det med den "gröna" produktionen? Hur mycket olja går det åt att frakta prylarna från Kina till EU?? Hur mycket koldioxid spys ut för att du skall kunna köpa billiga skor och kläder?
Du glömde minusposterna.
Ah!
SvaraRaderaSå du menar att Electrolux, Phillips, JC och alla andra företag som har f&u, design och bas i Europa - men som inte har råd att ha *tillverkningen* här skall lägga ner?
Om barny hade rätt borde vi alla dött ut för länge sen med tanke på att det som händer nu hände för ett par hundra år sen under industrialiseringen.
SvaraRaderaOch gissa vad, alla inblandade parter blev rikare av det!