2008-01-23

Jävla land!

En svårt MS-sjuk kvinna får tips om att marijuana kan lindra hennes plågor. Det visar sig stämma mycket väl.

Hon vill och vågar inte köpa, utan odlar ett par cannabisplantor själv.

Polisen gör razzia.

Kvinnan delges misstanke om narkotikabrott och hålls häktad 37 dagar.

Under häktningstiden förvärras hennes MS, eftersom polisen inte vill gå till apoteket och hämta ut hennes vanliga bromsmediciner.

Och så blir det rättegång. Domstolen anser att hennes sjukdom och "självmedicinering" är en försvårande omständighet. Hon döms till fängelse i ett år.

När hon kommer till fängelset kommer hon inte att kunna få sina vanliga värktabletter, eftersom de är så starka att de är narkotikaklassade.

Och sin personliga assistent kommer kvinnan, som inte ens klarar att gå på toaletten själv, knappast att kunna ha med sig i fängelset.

När hon hamnar i fängelse kommer hon dessutom att bli av med sin lägenhet.

Gissa var detta sker? I någon amerikansk delstat med orimliga lagar? Nope! I Sverige år 2008!

Kvinnan heter Susanne och bor i Märsta, norr om Stockholm.

Hon har inte skadat eller kränkt någon annan människa. Hon har bara sökt lindring för sin svåra sjukdom. Och nu tänker svenska staten krossa henne.

Fy fan, vad arg man blir!

Läs mer på ledarsidan i dagens Expressen »

43 kommentarer:

 1. Det gäller att inte sända ut fel sigaler från Statens sida.

  eller något i den stilen...

  SvaraRadera
 2. Rödeby... Vetlanda... Märsta...

  SvaraRadera
 3. Man undrar hur hon åkte fast. Vad fick polisen att göra en rassia hos henne? NÅgon granne som tjallade? Spanade polisen in genom hennes fönster, eller var det elbolaget som anmälde den "plötsligt höga elförbrukningen"?

  Hur som helst, man blir smärtsamt medveten om att Sveriges rättsväsende består av omänskliga paragrafryttare utan någon som helst känsla för människovärden.

  SvaraRadera
 4. Man blir förbannad över att hon ska dömas och låsas in!

  Ett års fängelse fick även den pappa som grovt misshandlat sin två veckor gamla dotter. Det svenska rättsväsendet tycker alltså att dessa båda gjort sig skyldiga till lika allvarliga brott! Helt sanslöst!

  http://www.st.nu/index.php?avd=Inrikes&aid=699747

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte varför - men jag kommer att tänka på lagstiftningen i Länderna i arabvärlden - typ...

  Lagstiftningen har sitt ursprung i förlegade värderingar - och saknar i allt väsentligt rationell grund och med totalt omänskliga påföljder.

  Offentlig piskning för otrohet och liknande känns som en väldigt rimlig jämförelse i de här fallet.

  SvaraRadera
 6. Hoppas inga av de som nu påstår sig vara upprörda röstade för fortsatt kriminalisering av narkotika i senaste valet.

  För det vore ju inkonsekvent.

  SvaraRadera
 7. Hoppas inga av de som nu påstår sig vara upprörda röstade för fortsatt kriminalisering av narkotika i senaste valet.

  För det vore ju inkonsekvent.

  Naturligvis kan man vara upprörd över vatt straffpåföljden är sinnesjuk även om man anser att narkotika bruk ska regleras i lag.
  Varf

  Att fåett års fängesle för att ha haft ett antalblomktukor med hampa...är sinnesjukt.
  I det här fallet skulle det enda rimliga ha varit att hon fått åtalseftergift och aldrig blivit ställd inför rätta överhuvudtaget.

  Men visst.

  Vi ska ha en narkotika lagstifning.

  Där jag bor dog för en vecka sedan en frisk 19 årig flicka efter att ha varit på fest och blivit bjuden på nån jävla soppa med alkohol och GHB.
  För mig är det självklart att den som rört i hop den blandningen ska sitta av tid.

  SvaraRadera
 8. Hoppas inga av de som nu påstår sig vara upprörda röstade för fortsatt kriminalisering av narkotika i senaste valet.

  För det vore ju inkonsekvent.


  Naturligvis kan man vara upprörd över vatt straffpåföljden är sinnesjuk även om man anser att narkotika bruk ska regleras i lag.


  Att fåett års fängesle för att ha haft ett antal blomkrukor med hampa...är sinnesjukt.
  I det här fallet skulle det enda rimliga ha varit att hon fått åtalseftergift och aldrig blivit ställd inför rätta överhuvudtaget.

  Men visst.

  Vi ska ha en narkotika lagstifning.

  Där jag bor dog för en vecka sedan en frisk 19 årig flicka efter att ha varit på fest och blivit bjuden på nån jävla soppa med alkohol och GHB.
  För mig är det självklart att den som rört i hop den blandningen ska sitta av tid

  SvaraRadera
 9. "Hoppas inga av de som nu påstår sig vara upprörda röstade för fortsatt kriminalisering av narkotika i senaste valet."

  Vart bor du? I landet där jag bor spelar de inte så stor roll vad man röstar på.

  SvaraRadera
 10. Men fria företagare i läkemedelskarteller vill ju naturligtvis att alla ska sluta köpa deras värktabletter och istället odla egen marijuana...

  Statens uppgift är att skydda företag, inte individer, detta liksom polisräder på 15 åriga fildelare bara visar samma sak.

  SvaraRadera
 11. Om vi nu måste jämföra med någon av de jävligare delstaterna i USA kan man konstatera att där har inträffat liknande fall, fast där kom polisen på att eftersom huset använts för brott kunde det beslagtas, säljas och pengarna behållas av polisen! Just det där att polisen kan tjäna på att sätta dig folk är en finess vi inte infört i Sverige än. (En annan man vart av med sin långtradare för att det fanns ett lönnfack i den som *skulle kunna* användas för att lagra narkotika).

  Annars får jag hålla med om att hela fallet är jävligt, även om Henrik missat ett par detaljer i sin sammanfattning som att besökare i lägenheten också fått röka.

  SvaraRadera
 12. Sverige har väl europas hårdaste lagar gällande narkotika?

  Så jag är inte ett dugg förvånad.
  Eller lite..trodde hon skulle få ett mycket längre straff än så..

  SvaraRadera
 13. Men fria företagare i läkemedelskarteller vill ju naturligtvis att alla ska sluta köpa deras värktabletter och istället odla egen marijuana...

  För det första så används marijuana för det mesta inte som smärtlindrare, utan för att lindra symptomerna som de lagliga medicinerna ger. Till exempel så har många AIDS och cancer-mediciner som bi-effekt att man kräks och mår illa, och detta illamående försvinner vid marijuana-rökning. Vid starr så klarnar synen om man röker några puffar.

  För det andra så är det ett ganska tramsigt argument att marijuana är olagligt för att företagen inte skulle kunna tjäna pengar på det, eftersom folk kan odla det själva.

  Visst kan folk odla marijuana själva, men det är lagligt att brygga egen öl och vin för privat bruk i Sverige just nu. Ändå tjänar öl och vin-företagen massvis med pengar, trots att de måste "konkurrera" med den lagliga hemmabryggningen. De flesta orkar helt enkelt inte göra egen öl eller vin, och även om man orkar blir det ofta inte lika gott som den ölen som odlas proffesionellt och säljs på bolaget och pubben. Det är lättare att bara dra ner till affären.

  De läkemedelsföretagen som idag tjänar pengar på sina läkemedel skulle själva kunna tjäna pengar på marijuana. Det finns massvis med pengar att tjäna. Företagen har ingen anledning att vara emot en legalisering.

  SvaraRadera
 14. Att domaren menar att hennes sjukdom är en försvårande omständighet är ju ett totalt jävulsk fegt medlöperi i en osynlig politisk korrekthets namn. Djup djup ondska.

  Ingerös bloggpost är också bra.

  SvaraRadera
 15. Kaffepaus: "Hur som helst, man blir smärtsamt medveten om att Sveriges rättsväsende består av omänskliga paragrafryttare utan någon som helst känsla för människovärden."

  Frågan är om inte detta är mer allmänt förekommande beträffande det politiskt inkorrekta, och att s a s fega kräk inom förvaltning är beredda att döma/stigmatisera människor utifrån vad som helst som är politiskt inkorrekt?

  SvaraRadera
 16. När både Micke, Thomas Palm och herr Frihetsson tycks måttligt eller ordentligt sura på den aktuella domen så menar jag att det tyder på att åtminstone 96.7% av befolkningen finner domen konstig. Apropås det allmänna rättstänkandet. Litet sample, men ändå.

  SvaraRadera
 17. Finns det nån annan artikel än Expressens ledare om detta där det tydligare framgår exakt VAD hon är dömd för?

  SvaraRadera
 18. Swedish Libertarian:

  Poängen jag ville göra var att skylla staten för allt ont i världen blir lite gammalt efter ett tag eftersom världen har förändrats.

  Stat och media som springpojkar åt big business och globala karteller är något som är väl mer aktuellt i så fall.

  Och ibland blir det absurt när liberaler attackerar staten när staten faktiskt bara agerat lakej åt utländska kapitalister.

  Eller nu senast när centern vill använda staten att förbjuda övervakning - jag trodde liberaler var emot staten?

  Och "staten" om man nu menar den apparat som skyddar eliten mot befolkningen, är väl mer orolig att riktig demokrati ska infinna sig och spenderar mest kraft åt att undertrycka baksidan av globaliseringen som transnationell maffia, terrorism, nynazister och anti-auktoritära militanter om man ska gå efter SÄPOs hemsida.

  SvaraRadera
 19. Och för att gå tillbaka till drogdebatten så är det ju märkligt att vi skickar svenska soldater för att beskydda världens största opiumproducent samtidigt som vi bestraffar en MS sjuk person för innehav.

  SvaraRadera
 20. MF: Du kanske har missat det men vi liberaler vill inte att Staten ska ha möjlighet att bli så pass stora att de KAN leka springpojkar åt multinationella företag. Det är just regleringarna som ger Staten möjlighet att leka gatekeeper med de följder såsom korruption etc medför. Ju mindre staten är desto mindre möjligheter finns det för lobbyister och korrupta statstjänstemän att tjäna pengar.
  Däremot kan man visst utforma statens egen tvångsapparat för att hindra staten att överskrida sina befogenheter. Vilken annan tvångsapparat ska man annars använda?

  SvaraRadera
 21. "Och för att gå tillbaka till drogdebatten så är det ju märkligt att vi skickar svenska soldater för att beskydda världens största opiumproducent samtidigt som vi bestraffar en MS sjuk person för innehav."

  Det är förstås den anledningen som vi skickade soldater till Afghanistan. Är du säker på att du inte brukat dina egna varor?

  SvaraRadera
 22. Det finns väl numera en massa privata alternativ till statens våldsmonopol för dom som kan betala för det;

  List of PMCs

  Det skulle väl passa liberaler bättre?

  SvaraRadera
 23. "Det är förstås den anledningen som vi skickade soldater till Afghanistan."

  Jag sa inte att det var anledningen, jag bara påpekade att detta är ett faktum.

  SvaraRadera
 24. kan bara upplysa om att de 37 dagarna utan bromsmedicin var ett klart brott mot artikel 3 i den europeiska konventionen om mänskliga rättighter.

  from domslutetÖ
  "Article 3 required States to protect the physical integrity of persons who had been deprived of their liberty, notably by providing them with any necessary medical assistance."

  för den som är intresserad finns här ett mål
  http://www.echr.coe.int/eng/Press/2002/nov/14November2002Mouiselepress.htm

  Dan

  SvaraRadera
 25. "Eller nu senast när centern vill använda staten att förbjuda övervakning - jag trodde liberaler var emot staten?"

  Centern är inte liberaler.

  Om det är den nya integritetslagen du syftar på så är jag, som liberal, emot den. Jag tycker inte det är rimligt att man ska behöva ha människors tillåtelse för att ta foto på dem.

  SvaraRadera
 26. (En annan man vart av med sin långtradare för att det fanns ett lönnfack i den som *skulle kunna* användas för att lagra narkotika).

  Gulligt. Källa?

  SvaraRadera
 27. "Men fria företagare i läkemedelskarteller vill ju naturligtvis att alla ska sluta köpa deras värktabletter och istället odla egen marijuana..."

  I så fall gissar jag att herr Milton kan ange vilket i Sverige lagligt läkemedel med innehållande cannabis-preparat som kvinnan skulle ha köpt. Om Milton inte klarar av det så kan vi bordlägga denna konspirationsteorin till handlingarna med 9/11-zionistplott etc...

  SvaraRadera
 28. Finns det nån annan källa än Isabel Hadley Katz tolkning av domen så att det GÅR att ta ställning till detta.

  Jag har sökt men inte hittat nåt som säger någonting om domlslutet.

  SvaraRadera
 29. Centern är inte liberaler.

  Exakt.

  Det finns inte fler..... liberaler än 400-500 strycken.
  Alla andra är socialister.
  Därför är det rimligt att ...liberaler får lämna äver den representativa demokratin till marknaden så att den kan producera riktig frihet under vingarna av dom företag som genom konkurrens blir starkast.

  Först då uppstår äkta frihet och när alla människor fått insikt om det underbara inträder den eviga underbara friheten där alla återföds en gång i veckan.

  SvaraRadera
 30. Hur kan man låta henne sitta häktad i 37 dagar? Om hon får sitta i fängelse kommer socialen troligen inte att betala hennes hyra. Jag är banne mig beredd att skänka en hundring i månaden för tiden hon sitter inne.

  thomas palm,

  USA är inget föredöme vad gäller narkotikapolitik. Tvärtom begås det mängder av övergrepp i War on drugs. De amerikanska fängelserna är överfulla på grund av detta. Dessutom vill jag minnas att så många som 80% av alla mord i USA beror på den illegala narkotikahandeln. Hur många där pga att de använder narkotika?

  SvaraRadera
 31. De amerikanska fängelserna är överfulla på grund av detta

  En förutsättning för att iden om privat drivna fängelser med vinst dom driftsmotiv ÄR att det finns fångar.

  Det kanske tål att fundera över om det finns nåt som helst samband mellan detta, lagarna det höga antalet fängslade.

  SvaraRadera
 32. Där jag bor dog för en vecka sedan en frisk 19 årig flicka efter att ha varit på fest och blivit bjuden på nån jävla soppa med alkohol och GHB.
  För mig är det självklart att den som rört i hop den blandningen ska sitta av tid


  Självklart. Att förgifta människor skall naturligtvis vara straffbart. Det kallas lämpligen misshandel eller mordförsök i rätten.

  SvaraRadera
 33. Swedish Libertarian:

  Det roliga är väl att en opinion som krävde beskydd från storebrorsfasoner helt plötsligt vänds till beskydd från andra medborgare.

  SvaraRadera
 34. micke,

  de undersökningar jag har fått refererade tyder på att förhållandena i de privata fängelserna är bättre än i de federala/delstatliga. Det sker färre övergrepp och personalen är mer nöjd.
  När och om jag hinner skall jag ta reda på var man kan hitta undersökningar om detta.

  SvaraRadera
 35. Niklas Lindgren:

  Här har du din 911/zionist komplott:

  The European Union (EU) anti-trust regulator said it had launched an investigation into the pharmaceutical industry for an alleged lack of competition.

  EU probes pharma sector on cartel suspicions

  "People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices." - Adam Smith

  SvaraRadera
 36. Milton:
  Jag kanske är trög.. men du har ett citat som påvisar att någon anser att det finns bristande konkurrens inom läkemedelsindustrin. På vilket sätt bevisar det att Sveriges droglagstiftning är ett beställningsjobb åt läkemedelsindustrin, eller att det rådande exemplet skulle vara ett beställningsjobb åt samma sektor?
  Milton, du har inte ett skit och är lika trovärdig som en finnig typ, utan kontakt med dagsljus sen ett decennium, som påstår att 9/11 var en konspiration av zionister och marsmänniskor…

  SvaraRadera
 37. Jag har varken påstått att 9/11 var en zionistkonspiration eller att svensk läkemedelslagstiftning är ett beställningsjobb från läkemedelsbolag , men jag kan förstå att du hellre kommer med löjliga anklagelser än ta en ärlig debatt du riskerar att förlora ;)

  Puss puss

  SvaraRadera
 38. Milton:
  jaha så nu påstår du inte att "läkemedelskarteller" (för att använda ditt eget konspiratoriska språk)har ett finger med i denna lag eller detta fall. Men nyss skrev du:
  "Men fria företagare i läkemedelskarteller vill ju naturligtvis att alla ska sluta köpa deras värktabletter och istället odla egen marijuana...

  Statens uppgift är att skydda företag, inte individer, detta liksom polisräder på 15 åriga fildelare bara visar samma sak."

  Que? hur skall du ha det Milton?

  SvaraRadera
 39. Protestlista upprättad i norge.

  http://opprop.no/opprop.php?id=riksson

  SvaraRadera
 40. Fruktansvärt!

  SvaraRadera
 41. Fruktansvärt!

  SvaraRadera
 42. Idiotstat. Sånt här suger. Se på vad som skadar andra människor, lägg mer tid på sådana brott... idioter... >_<

  SvaraRadera
 43. Hej alla vänner och ovänner.

  Jag är tillbaka hemma igen från fängelset och det var bokstavligen på håret att jag skulle tagit mig levande därifrån. Det finns ingen sjukvård alls som fungerar och det tog mig nästan 6 månader att få uppmärksammat att jag hade en infektion i både mage och blindtarm som efter drygt en månads vistelse på fängelset visade sig som kraftigt ödem i benen samt magsmärtor som totalt ignorerades. Det är en lång historia som jag ska försöka återgälda i en bok men jag vill göra människor uppmärksamma på att det just nu sitter bevisligen oskyldiga i fängelse. Jag satt på samma avdelning som en annan tjej, Lena; dömd på indicier och grundval för mord. Hon har haft besök av polisen som sagt sig hittat dem oskyldiga (2 st som dock befinner sig i andra länder)och sagt till henne att ta kontakt med advokat och begära resning då en domstol måste fria henne. Men hon stöter genast på problem då pllitarna inte låter henne ringa advokat, vilket annars ska vara en rättighet som varje intern SKA ha. Undanflykter och ursäkter om vart annat gör att hon riskerar hamna på isoleringen då hon håller på att bryta ihop psykiskt. I december har Lena suttit oskyldig i 3 år utan chans till upprättelse.
  Vad är detta för något? Har du väl hamnat innanför staketen så upphör alla dina rättigheter som människa.
  Det är helt fruktansvärt.
  Jag, Lena och en intagen till kommer senare i höst höras i radions kanal p4 Örebro då en journalist(Päivi Kotka)gjorde ett flertal intervjuer med oss om förhållandena på fängelset, syn på straff och eventuell vård.
  Tack för all eran uppmärksamhet. Det finns fler som behöver den.
  Tack
  M.V.H
  Susanne Eriksson

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.