2008-03-28

Koranfilmen – Fitna – bortplockad

Den holländske parlamentledamoten Geert Wilders har som bekant gjort en film om våldsinriktad islamism och dess grunder i koranen, Fitna. I en bloggpost nedan länkar jag till den.

I filmen framförde Wilders en del relevant kritik. Men han landade också själv fel – genom att försöka brännmärka alla muslimer, som kollektiv.

Filmen distribuerades via nätet, på LiveLeak.com. Därifrån är den nu bortplockad, eftersom de som arbetar med siten uppger sig ha fått allvarliga hot.

Om hoten kommer från militanta islamister – då har de bara åstadkommit en sak: Att bevisa att de verkligen utgör det hot mot vår yttrandefrihet och vårt öppna samhälle som deras kritiker påstår att de gör.

Frågan är om dessa islamister i så fall inte gett filmen ännu mer uppmärksamhet nu.

(Det är naturligtvis även möjligt att bortplockandet av filmen är ett PR-stunt från Wilders eller LiveLeak.com. Eller att främlingsfientliga krafter ligger bakom hoten, i samma syfte. I så fall är det min gissning att vi kommer att få veta det, förr eller senare.)

Men internet är dynamiskt. Lika snabbt som filmen försvann, lika snabbt dök den upp på olika fildelningssiter. Så just nu är det fildelarna som ser till att försvara yttrandefriheten, oavsett vad de tycker om filmens innehåll. (Och möjligen för de militanta islamisterna just nu även upp fildelning på den långa lista över saker som de hatar.)

Ett informationskrig pågår och fortsättning lär följa...

Se LiveLeak.coms förklaring till varför filmen togs bort.

Länkar till filmen på The Pirate Bay.

DN

16 kommentarer:

  1. Det finns även på youtube-åtminstonde än så länge.

    Del 1

    Del 2

    SvaraRadera
  2. Filmen kan även ses på Google länk

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Wilders "landade också själv fel – genom att försöka brännmärka alla muslimer, som kollektiv." Protest. Men han citerar Koranen! -- En undran: Kommer någon i media, utanför blogosfären, försvara Wilders och hans rätt att ställa samman klipp om praktiserad jihad? Eller viker alla ner sig, och säger som Jinge (komm) att "Den ohöljda rasismen mot muslimer och Islam håller på att breda ut sig på ett sätt som helt klart är jämförbart med judehatet som föregick Förintelsen." Av någon anledning kommer jag att tänka på att Stalin aldrig trodde på rapporterna om att vännen och bundsförvanten Hitler skulle angripa Sovjet, 1941.

    SvaraRadera
  5. LiveLeak hotas inte av islamisterna när det är dessa själva som stolt laddar upp jihadfilmer av halshuggningar, mord, terrordåd, korancitat och predikningar. Då tjänar LiveLeak tydligen deras syften.

    LiveLeak hotas däremot av islamisterna när Geert Wilders visar samma material. Då är LiveLeak tydligen islamofobt.

    Jag har läst koranen (det vidrigaste jag har läst, med tanke på att den än idag ses som ett okränkbart, icke förhandlingsbart rättesnöre) och minns inte att det stod något om upphovsrättsbrott. Vilken sura påbjuder att LiveLeakfolket skall halshuggas när de låter visa islamisternas egna propaganda ur ett annat perspektiv?

    SvaraRadera
  6. DN (oberoende syndikalistisk) talar konsekvent om "hatfilmen".

    SvaraRadera
  7. Det finns inte mycket i denna film att bli uppretad pa. Det summerar korrekt situationen. Inte heller ser jag att den anklagar gemene muslim. Bekraftelsen av att filmens huvudbudskap ar med sanningen overrensstammande kommer i form av hot mot webb-hotellet och i form av europeiska unionens dhimmireaktion.

    SvaraRadera
  8. För att förtydliga: Problemet ligger i graferna som visar antal muslimer i holland och hur det har växt med åren.

    Om filmen bara handlade om de islamistiska galningarna så hade denna graf inte varit med i filmen. Däri ligger fellandningen.

    SvaraRadera
  9. David säger: "Problemet ligger i graferna som visar antal muslimer i holland och hur det har växt med åren." -- Du bör tänka på att redaktörerna i våra fina media aldrig umgås med muslimer. De bor inte i Norra Botkyrka eller Rinkeby. Möjligen känner de någon formellt muslimsk läkare eller teknologie doktor som en gång flydde från Iran undan Khomeini. -- Därför kan ett påpekande som detta, i graferna, vara nyttigt.

    Fast det finns faktiskt ett problem med graferna. På 70-talet bodde jag i Norra Botkyrka. Turkarna var största nation där, arbetskraftsinvandrare och muslimer. Och det var inga problem med det. Om någon störde i huset var det en svenne. Turkarna försvann tidigt på morgonen och kom tillbaka sent på kvällen, från sitt andra (eller tredje) arbete. Men idag är läget annorlunda... -- Och detta: Jag såg nyligen ett foto av skolflickor i Gaza anno 1965 -- söta, välklädda, västliga. Men idag ser det annorlunda ut...

    Så när man visar grafer med antalet muslimer 1965, 1985, 2005 syns bara utsidan av förändringen. Islam 2008 är någonting annorlunda än islam 1958.

    SvaraRadera
  10. Tänk vad en 15 minuters lång propagandafilm visade. Det tog bara två dagar och en peroxidblonderad avvikare fick rätt. Det finns grupper som vill mörda när någon utnyttjar sin rätt att kritisera en religion och västeuropeiska politiker är villiga att avskaffa yttrandefrihet.

    SvaraRadera
  11. Ett inte obetydligt problem i sammanhanget med islams radikalisering är saudi-arabiens vidlyftiga ekonomiska bidrag till muslimska församlingar runt om i världen. T ex så är bygget av den nya moskeen vid ramberget i gbg till stor del finansierad av sådana bidrag. Likaså har en hel del av de moskeer som förstördes i samband med väpnade konflikter på balkan under 90-talet byggts upp med hjälp av saudiska medel.

    I saudi-arabien är den förhärskande religösa inriktningen wahhabism - vilket är en fundamentalistisk inriktning av islam med mycket stark bokstavstolkning av koranen. Det finns starka kopplingar mellan wahhabism och politisk islamism.

    Straffsystemet i saudi-arabien är ett bra exempel på detta där det är vanligt förekommande med piskrapp, avhuggning av kroppsdelar och dödsstraff. Homosexualitet, otrohet inom äktenskap och sex före äktenskap är alla belagda med hårda straff - vanligtvis hundratals piskrapp.

    Jag är inte säker på att jag känner mig bekväm med att en sådan tolkning av islam gör landvinningar i vårt land via ekonomiska bidrag.

    SvaraRadera
  12. Saudierna bygger inte bara upp förstörda moskéer, de förstör moskéer. Alla spår av Balkans ottomanska arv ska utplånas och ersättas av den sanna saudiska läran. Byggnader som i Sverige skulle vara K-märkta demoleras och ersätts med ny-arabiska motsvarigheter. Samma sak i Mecka.

    SvaraRadera
  13. Wilders "landade också själv fel – genom att försöka brännmärka alla muslimer, som kollektiv."

    I den här intervjun säger han att han bara är emot extremistisk islam, och inte muslimer generellt:

    Youtube-video

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.