2008-04-28

Lukasjenko tvingar studenter till radioaktivt smittade områden


Vitrysslands president, Aleksandr Lukasjenko, vill återbefolka området längs landets gräns mot Ukraina. Det vill säga det område som blev obeboeligt – och som fortfarande är riskfyllt att bo i – efter kärnkraftskatastrofen i Tjernolyl. (Tjernobyl ligger på andra sidan gränsen, i Ukraina.)

Ett led i detta återbefolkningsprogram är att tvinga studenter som går ut universitetet att flytta till och arbeta i området. Om de inte går med på detta rivs deras examensbevis och de får själva betala vad deras studier har kostat.

Lukasjenko är en sådan skurk. Inte nog med att han är en diktator som brutalt förtrycker all opposition. Han behandlar dessutom sina medborgare i allmänhet som rättslösa slavar. Revolutionen kan inte komma snart nog.

Aftonbladet | IHT | Fox News

28 kommentarer:

  1. Jag undrar när vänstern kommer att börja försvara honom.

    SvaraRadera
  2. Ledsen att göra dig besviken, men någon revolution kommer antagligen inte att komma den närmaste framtiden. Luka åtnjuter i runda slängar ett 40-procentigt stöd i fria opinionsmätningar, dvs gjorda av fria institut baserade i Vilnius. Förtroendet för oppositionen är så lågt att det i princip inte är värt att nämnas.

    För att sedan kommentera lite på artikeln så har hennes tvångsarbete ingenting att göra med att hon deltog i lördagens demonstrationer mot det nya kärnraftverket som planeras i landet, en demonstration som sammanföll med 22-årsdagen för Tjernbylkatastrofen. Det är helt enkelt så det fungerar i Vitryssland. Har du fått din utbildning betald så kan (och förmodligen kommer) du också bli ålagd att arbeta några år för staten. Samma system gällde i Sovjet och även i dagens Kina. Det kan man ha sina åsikter om, men knappast den värsta formen av förtryck. I t ex Sydafrika gör många företag samma sak, en deal helt enkelt. Studenten är fri att ta den eller betala själv.

    När det sedan kommer till den berörda staden i fråga kan vilket apskaft som helst ta fram en karta och se att t ex Homel (som är en av residensstäderna och avsevärt mycket större) ligger betydligt närmare Tjernobyl än Buda-Kasjaljova. Radioaktivt avfall behöver nödvändigtvis inte ta hänsyn till geografin utan färdas på lite olika sätt, men det förefaller svårt för mig att tro att "hennes" stad skulle vara särskilt mycket mer drabbad än ex Homel.

    Det intressanta med Vitryssland är att det inom några år förmodligen kommer bli vår nästa tillväxtsmarknad i Europa. I dagsläget pågår stora reformprojekt i den vitryska ekonomin, som härstammar ur nya ekonomiska strukturer sen ryssarna börjat panga upp gas- och oljepriser på löpande band. Häri ligger också den stora möjligheten att få till någon politisk förändring då en befolkning mindre beroende av staten och statliga bolag (alla större i dagsläget) också har råd att driva någon slags politisk kamp.

    För övrigt uppmanar jag alla att åka till Vitryssland och själva ta sig en span på hur saker och ting är. Jämför sedan med jämförbara länder som Ukraina eller Moldavien så inser nog de flesta ganska fort varför det ändå finns ett stöd för en stundtals tossig president. Med allt ovanstående sagt vill jag understryka att jag inte är någon fan av Lukasjenka och att det är tröttsamt att känna sig som det varenda gång man försöker nyansera bilden av vårt östeuropeiska närområde. Detsamma gäller för Putin och Ryssland.

    SvaraRadera
  3. Vitryssen.

    "Samma system gällde i Sovjet och även i dagens Kina"

    Det känns ju bra att veta det. Jag skall berätta det för Kasja om jag träffar henne så kanske hon gaskar upp sig.

    SvaraRadera
  4. vitryssen,

    det där påminner mig om en diskussion jag hade med en företrädare för svensk-kubanska vänskapsförbundet. Hon sa då att man kan visst lämna Kuba bara man betalar tillbaka kostnaden för den utbildning man har fått. (Detta givetvis är en omöjlighet för vanliga kubaner)
    Det är inte OK om staten är den ende tillhandahållaren av utbildning att man tvingas arbeta för staten. Med privata företag är det en annan sak. Du behäver inte arbeta för dem så den jämförelsen faller platt till marken. Med andra ord anser jag att du har helt fel på den punkten så man kan definitivt ha åsikter om det.

    SvaraRadera
  5. Intressant diskussion :) Jag tänkte försöka få in lite perspektiv i frågan om det är okej :)

    Om det är sant som det står i artikeln, att hon fick veta att hon skulle flyttas först efter att hon påbörjat studierna, så är det givetvis skurkaktigt.

    Men att skriva upp sig för en tvåårig förpliktelse mot att någon annan betalar dina universitetsstudier förekommer i alla länder. På KTH kan du få fina stipendier om du väljer vissa inriktningar, men då får du exempelvis jobba på ett bergverk i Norrland några år.

    När jag pluggade i USA fick många av mina kursare utbildningen betald/återbetald av armén mot att de åkte till Irak. Irak är bra mycket farligare än Tjernobyl.

    Risken av att jobba två år i närheten av Tjernobyl är knappast mätbar. Det är snarare principen att ändra förutsättningarna för studierna i efterhand jag kan vända mig emot.

    Sen är återbefolkningsprogramet av Tjernobyl något som FN inte bara uppmuntrar, utan till och med uppmanar till; se exempelvis http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7105273.stm

    I Sverige tvingar vi ju män att göra lumpen. Och då menar jag verkligen tvingar som i: "du hamnar i fängelse om du inte gör lumpen"-tvingar. Att göra lumpen är garanterat mycket farligare än att bo 10 mil från Tjernobyl under två år.

    Lukashenko är en diktator och Vitryssland är väldigt ofritt; det råder ingen tvekan om det. Jag blir bara lite förundrad över de reflexmässiga reaktionerna när Tjernobyl dyker upp på tal :)

    SvaraRadera
  6. Jonas v,

    Staten är inte den enda tillhandahållaren av utbildning och det finns många vitryssar som betalar för sin utbildning. Ergo, det här är inget konstigt och hon råkade ha oturen att vara bland de 20-25% som skickas till Homelregionen i sydöstra Vitryssland. Sen om det beror på att hon deltog i demonstrationen eller inte vet nog varken hon eller vi. Antagligen förhåller det sig inte så då demonstrationen var lugn, inget bråk med polisen och det var mellan 1000-2000 människor som deltog i den. De hade med andra ord ingen aning vilka som var där och vilka som inte var det. Vidare känner jag inte igen tjejens namn bland de mer kända oppositionella i landet, vilket också borde innebära att staten har föga aning om att hon bedriver oppositionell verksamhet. Om hon nu gör det utöver deltagandet i en lugn aktion, som inte vållat något särskilt huvudbry hos den vitryska regimen?

    I övrigt uppmanar jag dig att tänka till angående vad jag faktiskt skrev gällande privata företag. Om du skriver ett kontrakt med dem där du binder dig att jobba för dem x antal år om de betalar din utbildning så är du _inte_ fri att göra vad du vill efter utbildningen.

    SvaraRadera
  7. Mittåt!

    Skilj på frivilliga avtal och tvång (som dessutom slår retroaktivt).

    SvaraRadera
  8. På KTH kan du få fina stipendier om du väljer vissa inriktningar, men då får du exempelvis jobba på ett bergverk i Norrland några år.

    Det där stämmer inte. Jag går själv på stipendie, och det är ett grundkrav att stipendier ges utan krav på motprestation, dvs. de är en gåva (visst du måste motivera vad du vill göra, men sen när du väl fått stipendiet kan du göra vad du vill). Annars handlar det om ersättning för arbete och ska skattas som allting annat.

    SvaraRadera
  9. vitryssen,

    du behöver inte ingå kontraktet med ett företag. Dessutom brukar det finnas klausuler om man väljer att ensidigt bryta kontraktet.
    ´
    I övrigt uppmanar jag dig att följa HAX uppmaning ovan.

    SvaraRadera
  10. 29 april, 2008 09:19 : Har du fått din utbildning betald så kan (och förmodligen kommer) du också bli ålagd att arbeta några år för staten. Samma system gällde i Sovjet….
    ……………………………..
    29 april, 2008 14:47 : Staten är inte den enda tillhandahållaren av utbildning och det finns många vitryssar som betalar för sin utbildning….


    F’låt, men vad menar du? I gamla kommunistiska länder var det omöjligt med utbildning vid sidan om den statliga. Begränsar staten individens möjlighet till utbildning och bjuder bara på sin egen, har staten ingen moralisk rätt att kräva någon motprestation.

    SvaraRadera
  11. Jonas v, HAX, mfl,

    Likaså behöver du inte ingå kontraktet med universitetet i Vitryssland. Ok, nu tar vi allt en gång till här så att vi reder ut tänkbara missförstånd:

    - Det finns fler sätt att utbilda sig på än att gå på ett statligt universitet i Vitryssland (t ex det svenska centret i Minsk, som delfinansieras av SI). De statliga universiteten är dock väldigt dominanta när det kommer till var studenterna får sin utbildning.

    - De statliga universiteten kan du antingen betala för att gå på och därigenom vara fri från krav när du avslutat din utbildning.

    - Du kan också få din utbildning betald av staten och då finns det en möjlighet (vilken jag vill beskriva som överhängande) att du måste arbeta för staten efter utbildningen.

    - Detta ger följande: Studenter som betalar för sig behöver _inte_ jobba för staten efteråt. Studenter vars studietid pröjsas av staten kommer antagligen få jobba av sin skuld.

    - Ingen är alltså tvingad att låta staten betala ens utbildning, varför man inte kan säga att det här är ett hemskt diktatoriskt förtryck. Utan det är ett avtal som studenten ingår med staten.

    - Om det är så att det här återbetalningsarbetet inte gällde i första läget utan var en liten paragraf som dök upp efter ett eller två är det givevis illa som fan av den vitryska staten.

    - I ansvarstagandet och förnuftets namn kan man dock alltid peka på att den här tjejen borde vetat vem hon slöt ett avtal med, detta i synnerhet om hon nu har bedrivt oppositionell verksamhet i VR. Hur mycket hade du litat på ett avtal med t ex Hells Angels?

    - Likaså kan man mena att hon kommit lindrigt undan då hon är kvar på sin utbildning och faktiskt kommer få ett jobb när hon kommer ut. De flesta oppositionella relegeras från universiteten och får söka lyckan på annat håll, inte sällan med EU:s hjälp.

    - Det föreligger i allra högsta grad olika uppfattningar om hur farliga de här regionerna är att leva i. Den staden som hon ska flyttas till ligger ca 3 mil från Homel där det bor nästan 500 000 människor. Det är knappast så att de här människorna inte kan flytta någon annanstans om de vill.

    - Med allt ovanstående sagt så vill jag återigen poängtera att jag tycker att den vitryska statens agerande är fel, men antagligen har jag levt för länge i det här landet nu för att höja på ögonbrynen särskilt mycket.

    - En sista notis som jag tycker är lite intressant är varifrån nyheten kommer och hur den behandlats här i Vitryssland. Den här tjejen figurerar inte i vitrysk oppositionell media, som annars skriver om ALLA sådana här fall. Men hon dyker dock upp i svenska Aftonbladet, amerikanska Fox News och ytterligare en tidning (som dessutom ljög om antalet deltagande i demonstrationen). Hon visas med en tår längs kinden för att verkligen sälja in bilden om hur polisen i Vitryssland i praktiken tvingar folk att äta kärnavfall till lunch varje dag och presidenten gör allt för att förpesta tillvaron för alla. Jag vet inte...varningsklockorna gick igång helt enkelt. Undra när jag ska lära mig skriva korta inlägg?

    SvaraRadera
  12. Robert: Ok, my bad. Tack för rättelsen. Jag trodde att överenskommelsen var att man väljer en inriktning på Bergs, får en summa pengar, och samtidigt skriver upp sig på att jobba ett visst antal år. Annars måste man betala tillbaka pengarna. Men du har säkert rätt.

    Jag gick på ett stipendie när jag var utomlands där det förväntades av mig att jag skrev en reserapport i efterhand. Men det kanske inte var ett formellt krav.

    Fast erasmuspengarna betalas ju ut i en andra omgång som kräver en rapport. Dock är första summan din hur som.

    Jag måste ha missuppfattat en del :)

    SvaraRadera
  13. Vad jag förstått har Kasja Markouskaja tidigare gripits för regimkritisk verksamhet så det är nog högst troligt att Lukatjenkos anhang vet vem hon är.

    FÖr säkerhets skull har även vitryska KGB titigare passat på att gripa ett gäng svenska MUFare på besök hos oppositionspartiet BPF.

    SvaraRadera
  14. 1). De i Vitryssland som betalar för sin utbildning vid statliga universitet gör det för det mesta för att slippa intagningsprovet. Utbildning för alla andra är skattefinansierad, alltså finansierad av landets medborgare på förhand. Därför är kravet att den som utbildar sig måste bli statens träl i efterhand är absurd. Inte heller skriver man på någon sådan kontrakt vid intagning (i alla fall inte gjorde på min tid).

    2). Det fanns administrativa föreskrifter om tvånget att ta statliga jobb efter utbildningen ("raspredelenije"="[arbets]fördelning") men det avskaffades efter Sovjets fall som odemokratiska. När den lukashistiska diktaturen etablerades började man tala om att återskapa tvånget och det är antagligen vad som hände. Det handlar om lagstiftad tvång som gäller även dem som redan pluggar, inte om ett kontrakt som man skriver på förhand.

    SvaraRadera
  15. Ungeför som i dom länder där affärismen styr och företagen består utbildningen för vilket man betalar med ett kontrakt och 100 procent lojalitet.

    Man kan ha olika herrar i olika länder.

    Varken det ena eller det andra äre frihet.

    SvaraRadera
  16. My name is Luka
    I live on the second floor
    I live upstairs from you
    Yes, I think you've seen me before
    If you hear something late at night
    Some kind of trouble
    Some kind of fight
    Just don't ask me what it was
    Just don't ask me what it was
    Just don't ask me what it was

    SvaraRadera
  17. det slår retroaktivt och radioaktivt!
    det är ju två diktatorsgrepp på en gång, det går ju faktiskt inte..

    SvaraRadera
  18. "Ungeför som i dom länder där affärismen styr och företagen består utbildningen för vilket man betalar med ett kontrakt och 100 procent lojalitet.

    Man kan ha olika herrar i olika länder.

    Varken det ena eller det andra äre frihet."

    Micke fortsätter med sin Whataboutism.

    Dvs en person som lever i en diktatur är lika förtryckt som en anställd.

    Eller en person som blir tvingad av staten att arbeta i livsfarliga arbetsmiljöer blir behandlad på samma sätt som en anställd som frivilligt arbetar en tid på ett företag under förmånliga villkor för att få sin utbildning betald.

    Är det ingen annan som finner det ganska vidrigt att Micke alltid rusar till diktaturernas försvar med sin relativism?

    SvaraRadera
  19. Varför skulle någon vara förvånad över att Micke försvarar Lukatjenko?

    Baba är ju kommunistdiktator så det vore väl mer förvånande om Micke inte stött honom?

    SvaraRadera
  20. Är det ingen annan som finner det ganska vidrigt att Micke alltid rusar till diktaturernas försvar med sin relativism


    Det tror jag inte eftersom dom allra flesta har en hjärna att göra bedömningar med och inte den ruttna kålrotsstuvning som du använder för att tänka med.

    Eller vad tror du?

    SvaraRadera
  21. "Det tror jag inte eftersom dom allra flesta har en hjärna att göra bedömningar med och inte den ruttna kålrotsstuvning som du använder för att tänka med.

    Eller vad tror du?"

    Fantastiska argument, Micke. Du är och förblir diktaturernas stövelslickare.

    SvaraRadera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  23. Fantastiska argument, Micke.

    Visst att hävda att jag alltid försvarar diktaturer ju ett oerhört bra argument.

    Det uttrycker tydligt och klart nivån på din intelligens.

    SvaraRadera
  24. "Visst att hävda att jag alltid försvarar diktaturer ju ett oerhört bra argument."

    Det är ju det du gör.

    SvaraRadera
  25. Det är ju det du gör.

    Har du slutat slå din fru?

    SvaraRadera
  26. "Har du slutat slå din fru?"

    va???

    SvaraRadera
  27. Det är ett talestätt som illusterar när folk gör påståenden av den karaktär som "herr Företagarhjälte" ägnar sig åt.

    Till skillnad från honom påstår jag inte på allvar att han är skyldig till den skit jag "anklagar" honom för.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.