2008-04-08

Så kallad harmonisering

Frankrike tänker driva frågan om en enhetlig bolagsskat i hela EU.

Man kan undra vad det är för vits med fri rörlighet om allt skall vara precis likadant överallt.

Länk»

12 kommentarer:

  1. Det är väl bra att man hindrar stater med låg välfärdsverksamhet från att locka bort företag från stater med hög välfärdsverksamhet? Att staterna slipper konkurrera om vem som kan rusta ned sig själv mest.

    SvaraRadera
  2. En lagstadgad kartell för stater alltså. Perfekt för alla som vill inskränka indivders frihet ännu mer utan att riskera brain drain och företagsflytt.

    aewheros: Du verkar tro att välfärd är något som måste ske tvångsvägen och av staten. Att bolagsskatter (eller skatter i allmänhet) är låga behöver inte betyda att man har bra välfärdssystem. Snarare finns det mycket som talar för att vi kan få bättre välfärdstjänster om vi får hjälp av marknadskrafter och genom att finansieringen bygger på frivillighet.

    SvaraRadera
  3. Det här handlar inte alls om nivån på bolagsskatten, utan om regelverken. Varierande lagstiftning utgör definitivt ett hinder på den inre marknaden. Det är inte bara svårt att jämföra skattenivån i olika länder, nationella regler används dessutom i protektionistiskt syfte.

    SvaraRadera
  4. Har aldrig fattat varför vänstern är så mot EU. Om marknadsekonomin blir allt mer globaliserad så måste ni ju rimligtvis tycka att staten måste få instrument av samma omfattning för att hindra den.

    Det finns redan miniminivåer på moms och EU direktiv hur maximalt lång en arbetsvecka får vara. Det här är bara en fortsättning.

    SvaraRadera
  5. Anonym 06:38:

    Optimist.

    Britterna, irländarna, Estland, Litauen och Slovakien hävdar - mycket riktigt - att detta är första steget mot en harmonisering av skattenivåerna. Vilket skulle sabba deras konkurrenskraftigt låga nivåer.

    Anders Borg borde också vara orolig. Av rakt motsatt skäl.

    Förslaget har för övrigt flyttats fram i tiden, för att inte "störa" den irländska folkomröstningen. Irländarna kan nämligen antas vara petiga och vilja försvara sin ekonomiska framgångssaga.

    Och tro inte för ett ögonblick att EU kommer att låta bli att använda de vapen man sätter i händerna på dess politiker och byråkrater.

    http://euobserver.com/9/25938?rss_rk=1

    SvaraRadera
  6. Sanningen är att Frankrike och däribland Sverige är livrädda för de länder som är i färd med att införa platt och låg skatt med rätt till skattefri aktieutdelning efter bolagsskatt.
    Det är mycket enkelt att flytta ut verksamheten samt ändå röra sig fritt inom EU och lura Anders Borg på duktigt med pengar. Detta gäller i princip alla aktiebolag, stora som små.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Hax

    Pessimist.

    Det finns alltid anledning att misstänka fransoserna för att ha dunkla eller dolda avsikter, men det är faktiskt inte möjligt att harmonisera mer än regelverket för bolagsbeskattningen. Sina skattesatser kommer de enskilda medlemsländer att försvara till sista blodsdroppen.

    En harmonisering av regelverket och grunden för bolagsbeskattningen är nödvändig för att mindre företag enkelt ska kunna etablera verksamhet i andra länder än de egna.

    SvaraRadera
  9. Vaddå inte möjligt? Det finns inga gränser för vilka dumheter staten kan hitta på. Om EU-byråkraterna tror att en EU-skatt på 99% är bra, ja då kommer de att införa den.

    SvaraRadera
  10. Det finns ett enkelt svar: Vi får väl se...

    SvaraRadera
  11. Driver man ett litet företag har man svårt att tro att de svenska företagsskattereglerna är relativt enkla och obyrokratiska, men det är de om man jämför med utlandet. Det Anders Borg är orolig för, och som vi andra också borde skrämmas av, är tanken på att införa alla de idiotregler som finns i de kontinentala bolagsskattesystemen. Att ha samma skattebas för hela EU kommer:
    (1) hindra stora bolag från att skatteplannera vilket gör att skattekonkurrensen minskar något.
    (2) förenkla något för det fåtal små företag som vill etablera sig i andra EU-länder.
    (3) öka byråkratin och konstnaderna för det stora antal småföretag som bara verkar i Sverige (och de andra länderna med relativt enkla system).
    Det minskar även det institutionella trycket på länder med idiotiska regler att förenkla sina system och det är även - givetvis - ett första steg mot gemensamma skattenivåer.

    SvaraRadera
  12. Irländarna tar inte saken helt och hållet med fattning:

    http://blogs.telegraph.co.uk/politics/danielhannan/april08/franceboostsireland.htm

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.