2008-05-04

Sådant här gör mig nervös


Socialdemokraterna har under lång tid sett lagstiftningen som ett direkt partipolitiskt redskap. Lagar har stiftats utan annan grund än att göra en åsikt till tvingande lag. Rättsordningen har åsidosatts och de som har har hävdat rättsstatens och rättssäkerhetens principer har utmålats som haverister och fulats ut ur debatten.

Och nu beter sig borgerligheten på precis samma sätt.

Europaportalen pågår just nu en debatt mellan jurister och riksdagsledamoten Ingvar Svensson (kd) – som tydligen får agera debatttorped åt hela riksdagsmajoriteten.

Debatten handlar om det nya EU-fördraget och frågan är om riksdagen kan klubba det som vilken dussinlag som helst – eller om ett godkännande av fördraget skall behandlas som en grundlagsfråga. (Vilket bland annat kräver två beslut, med ett riksdagsval emellan.)

Till exempel kan makten över straffrätten inte överföras ens från riksdagen till regeringen med mindre än en grundlagsändring. Då borde den, i rimlighetens namn, inte heller kunna överföras från riksdagen till EU med mindre än att frågan behandlas som ett grundlagsärende.

För att komma runt detta hänvisar politikerna till de speciella lagar och regler som sattes i sjön i samband med Sveriges EU-inträde. (Då ändrade man reglerna under spelets gång, för att underlätta frågans formella gång.)

En stor majoritet i den svenska riksdagen verkar vara beredd att göra karottunderlägg av rättsordningen kring grundlagsändringar, vantolka sakfrågor så att de kan bluffas igenom när ingen tittar – och strunta i alla formella juridiska invändningar. Någon konstitutionsdomstol som kan upprätthålla våra grundlagar och spelreglerna har vi över huvud taget inte. Politikerna gör precis som de själva vill.

Detta gör mig nervös. Politikerna tycks mena att de kan sätta sig över de mest grundläggande spelreglerna i vårt land, om de bara känner för det. I dag EU-fördraget. Vem vet vad det kan handla om nästa gång? Detta är verkligen, verkligen inte bra. Och i media och den allmänna debatten tycks ingen fatta (eller vara intresserad av) hur anmärkningsvärt detta är.

Har Sverige blivit en bananrepublik?

Europaportalen»

10 kommentarer:

  1. "Har Sverige blivit en bananrepublik?"

    Vaddå "blivit"?

    SvaraRadera
  2. Det här får bli en variant på den/de kommentarer jag skrev i Henriks förra inlägg till kommentaren av peter angående varför ingen bryr sig längre och varför det inte förs någon debatt överhuvudtaget.

    Min tolkning är att detta ligger så högt över allas huvuden att de inte orkar bry sig helt enkelt, för de fattar inte vad rör sig om.

    Å skulle nu nåt fåtal ändå fatta, som rätt många som kommenterar emellanåt på den här bloggen gör, så är det ändå inte tillräckligt många för att gunga båten till uppmärksamhet.

    Inte ens de som har till jobb att granska sådant här fattar vad det rör sig om eftersom de aldrig fått lära sig det på sina utbildningar, dessutom är det för jobbigt att leka undersökande journalist när man är en 9-5-journalist med hundar, ungar och husvagn och sommarstuga och egen fritid och när man till råga på allt kanske gillar EU.

    I Sverge skrivs på löpsedlarna när skandaler är ett faktum (det räcker inte med en slev i grytan som Josefsson) så att SVT sen kan ha ett Debattprogram med Josefsson o visa sin upprördhet och sitt samhällsengagemang över hur det kunde bli så här.

    Vi lever ju i en tid där folk röstar på politiker för att de verkligen tror att de vill medborgarnas bästa hela tiden eftersom de ju sitter i parlamentet på folkets mandat, så tror väl de flesta när de hör om det här oxå.

    /LD

    SvaraRadera
  3. Sverige blev en banarepublik senast 1974.

    SvaraRadera
  4. Lingonrpublik?

    SvaraRadera
  5. Sverige är en bananrepublik sedan länge och EU förvandlas mer o mer till ett nytt USSR.
    Vi som i vår enfald trodde på en federation i huvudsak byggd på de 4 fundamenten fri rörelse av människor, kapital, varor och tjänster är blåsta på allt.
    Det enda vi fått är ännu ett lager av politiker, överstatlighet och än mer förmynderi.

    Lägg ner hela skiten, det kommer ändå att gå åt helvete med socialistisk dominans inom unionen. EU sackar efter hela tiden och blir aldrig den ekonomiska stormakt som de så stolt annonserat med genom Lissabonstrategin. Europa är ordentligt på dekis och ingen tycks bry sig om förfallet. Snart är EU ett enda gigantisk vuxendagis med klassisk AMS-politik som det enda på dagordningen.

    SvaraRadera
  6. Arthur har rätt

    Den grundlagsrevision som gjordes 1974 eliminerade den tidigare verksamma maktdelningen. Då blev sittande majoritet enväldig. Vi fick "Majoritetens Diktatur".

    Eftersom Grundlagen då blev värdelös, har inga domstolar eller andra institutioner refererat till den. Ingen har har haft anledning att tala om den. Den har blivit en "Icke-fråga" i politik, media och akademi.

    Den är i princip bortglömd.

    Det går knappt att hitta en riksdagsledamot utanför Grundlagsutredningen som har egna åsikter om grundlagen. Området är för stort och för svårt för enskilda.

    Särskilt allvarligt är att grundlagens främsta funktion är att skydda medborgarna mot maktövergrepp av politikerna, men samtidigt är det just politiker som nu sitter och pratar ihop sig om nya formuleringar.

    Således kan de inte vara de bästa representanterna för medborgarnas intressen. I sådana fall borde man kunna lita på media. Men de är ännu mer okunniga än politikerna. Media talar mycket sällan om grundlagen.

    Medborgarrättsrörelsen är en av de få organisationer, som enbart representerar medborgare och dessutom är kunnig på området och driver en aktiv debatt, bl.a. med krav på en författningsdomstol, se

    http://medborgarratt.wordpress.com/

    Kom gärna till seminariet på Berns nu på tisdag. Din närvaro blir ett stöd för en bättre grundlag i landet.

    Sture Åström

    SvaraRadera
  7. Jag skulle gärna komma men jag har tyvärr förhinder på tisdag fram till niotiden. Jag är förresten medlem i MRR.

    SvaraRadera
  8. Enväldig representativ demokrati.

    SvaraRadera
  9. Sture Åström!

    Medborgarrättsrörelsen hade gett ett mer seriöst intryck om man någon gång hade lyckats se elefanten som står mitt i vardagsrummet, nämligen EU.

    Sveriges konstitution lämnar mycket i övrigt att önska och 1974 års kompromiss var ingen bra lösning, men det som hänt sedan 1994 är ännu värre.

    Avtal med/om EU (Amsterdam och Nice) har slutits stick i stäv mot vår grundlag och grundlagsändringar (2002) har genomförts i trots mot Regeringsformen.

    SvaraRadera
  10. Klart vi inte kan bry oss om att våra politiker håller på så här. Gynning har ju opererat läpparna och Brolle gjort en kupp på körslaget, detta är så mycket viktigare när man är person som tillhör de icke tänkande......
    Tröttsamt det är att vara omgiven av så många sossiga (även moderater) idioter.....

    Som de säger i New Hampshire om jag inte missminner mig:
    LIVE FREE OR DIE!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.