2008-06-05

De här forskarna lär inte bli populära...


Ny brittisk forskning tyder på att det finns ett rätt bra botemedel mot depression: Gå tillbaks till jobbet!

Att gå från sjukskrivning tillbaks till arbetet stärker självkänslan och erbjuder nödvändig struktur och rutiner enligt en artikel i tidskriften Occupational Medicine. Men det bygger på att medarbetarna har lite fingertoppskänsla och är en smula flexibla.

Länk»

18 kommentarer:

 1. Eller en fungerande arbetsmarknad kanske?

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma i det forskarna säger. Var själv långtidssjukskriven för depression för ett antal år sedan. Den bästa behandlingen jag fick var att gå tillbaka till jobbet med en förstående chef som inte ställde några prestationskrav i början.

  Hela tillvaron tappar struktur och ordning om man bara går hemma och det blir bara svårare och svårare att komma tillbaka.

  /Johan

  SvaraRadera
 3. Gå hemma och tycka synd om sig själv dagarna i ända lär ju inte bota någon.

  Några veckor, kanske månader, om du varit med om något tragiskt kan nog behövas. Efter det är det förmodligen bästa att börja om med livet.

  Ge recept på fri arbetstid då vissa dagar kan kännas piss, men passivisera inte totalt. Man behöver medmänniskor som stöttar, inte TV-Shop 24/7.

  SvaraRadera
 4. jag skulle säga att vi behöver ett samhälle som sätter människan och de mänskliga rättigheterna före andra, krassa, intressen.

  SvaraRadera
 5. Vad är ett "krasst intresse"?

  SvaraRadera
 6. Det är en egenskap som är en av förutsättningarna för att vara t.ex företagare.
  Den går inte alltid ihop med andra egenskaper och intressen hos andra...hur konstigt det än kan låta.

  SvaraRadera
 7. Känslan, av att en viss känd figur här på HAX kommentarsforum lagt sig till med ytterligare en signatur, blir bara starkare.

  ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 8. Som kommentar till näkob, f'låt jakob:

  Navelskådning och bidragskrävande introspektiv verksamhet har det här samhället haft alldeles för länge nu och vi ser alla vartåt det barkar.

  Det du förmodligen kallar krassa intressen är sånt som de flesta verkar vilja syssla med.

  Sånt stör självgoda alternativmänniskor vars verklighet förmodligen till stor del bekostas av de med de krassa intressena.

  Gräv där du står, så förändrar du världen!

  Glöm nu inte bort att fira minnet av vår svenska byråkrat-kung Gustav Wasas trontillträde denna dag 1523, eller att vi fick en ny regeringsform 1809 eller 1974 års dito.

  Som ni märker är det riktigt stolta och sexiga traditioner vi firar. Det är en överhetens Nationaldag, vilken anledning du än väljer av de ovan nämnda.

  Jag tänker fira först den dag vi får inskrivet i konstitutionen nånting mer jordnära om medborgarnas rättigheter gentemot Staten.


  /LD

  SvaraRadera
 9. Känslan, av att en viss känd figur här på HAX kommentarsforum lagt sig till med ytterligare en signatur, blir bara starkare.


  Jaså? Då tycker jag att du bör vänja dig vid iden att det sannolikt går 1 nyliberal eller mindre på 100 personer och att det rimligen bör avspegla sig minst en gång i veckan på en blogg med den spridning som Hax blogg har.
  Jag ska inte behöva posta med olika signaturer för att ordna det eller hur?

  SvaraRadera
 10. Jag tänker fira först den dag vi får inskrivet i konstitutionen nånting mer jordnära om medborgarnas rättigheter gentemot Staten


  Jag tänker fira idag så får nationalisterna lite mindre att fira så kan ju du ägna dan åt hårklyverier.

  SvaraRadera
 11. Det här har ju varit känt ganska länge, men de här forskarna har kanske utvärderat det på ett sätt som ger rönen ett visst nyhetsvärde. Det är väl känt att en sjukskrivning vid depression kan skada mer än den gör nytta. Det sagt så måste alternativt till en sjukskrivning vara terapi eller åtminstone noggranna uppföljningar.

  Metoden kallas för beteendeaktivering och ingår ofta i kognitiv beteendeterapi. För att komma ur en depression behövs positiva förstärkningseffekter, och problemet är ett deprimerade personer ofta isolerar sig och går miste om dessa positiva förstärkningseffekter.

  Nu är det nog inte så enkelt som att bara kasta ut patienter i arbetslivet igen. Beroende på hur allvarlig depressionen är måste olika former av terapi kombineras.

  Men ökad aktivitet och motion är generellt sett väldigt effektiva för att handskas med depressioner.

  En "bra" arbetsplats med bra chefer och förstående kollegor kan säkert hjälpa och skapa ett socialt umgänge för en deprimerad person. Men i vissa fall kan det säkert vara destruktivt och skadligt att hamna på en "dålig" arbetsplats.

  Depression har ju kommit lite i mode att diskutera den senaste tiden. Jag tycker det är väldigt bra att tabuet kring depression sakta försvinner, men jag upplever också att debatten till viss del är på väg att spåra ur. Det känns framförallt som två sidor; å ena sidan de som påstår att depression är en folksjukdom och att enorma resurser måste tilldelas för att bekämpa depressioner; å andra sidan finns de som börja tala om svaga människor, simulanter och en "skyll dig själv, ryck upp dig"-mentalitet.

  Jag har lite svårt att förstå varför det här har potential att bli en höger-vänster-fråga? Eller hur det kan handla om vänsterns/högerns människosyn. Depression är en klinisk sjukdom med väldefinerade tillstånd och diagnoser, och med tydliga behandlingsformer.

  Visst finns det mycket flum, skamkänslor och överdrifter kring depressioner och till viss del inom KBT, men ansvarsfulla läkare, bra terapi och förstående medmänniskor hjälper nog med än en missriktad debatt.

  SvaraRadera
 12. Vi hör till den procent av historiens alla människor som har det bäst. Det är värt att fira!

  SvaraRadera
 13. Ja, än så länge är då f-n hårklyverier intressantare än snömos och (troll)eri i diverse bloggforum.

  Uppskattar att du har KOLL på min blogg. :-)

  Återkom gärna oftare, vem vet, nåt sjunker väl in till slut. ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 14. Har du nån blogg där man kan ta del av dina tankar och hårklyverier, micke?


  ;-)

  /LD

  SvaraRadera
 15. jojjo: jag tycker du ska skaffa dig lite bredare perspektiv i din statsvetenskapliga historiekunskap: http://luxd.wordpress.com/2006/11/
  18/livet-med-den-storsta-av-alla-
  logner/


  /LD

  SvaraRadera
 16. Uppskattar att du har KOLL på min blogg. :-)


  Jag har ingen koll på "din" blogg.
  Men lägg gärna upp en länk så ska jag skriva där under 14 olika signaturer.
  Vi hör till den procent av historiens alla människor som har det bäst. Det är värt att fira!


  Du har inte fattat.
  Vi lever under det värsta jävla förtryck som nånsin har skådats.
  "Sosseriet"

  LD tar det där med dig sedan.
  Det är inte bra att vara liberal och säga fel på den där punkten.

  SvaraRadera
 17. Asså en? skrivkurs. med betoning, på@ interpunktion...skulle! (allt) vara - på sin: plats\micke#

  Men det är väl jobbigt att både tänka, skriva och korrekturläsa på samma gång?  /LD

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.