2008-06-05

Opinionsbildning


Det är märkligt att det är så tyst om övervakningsstaten från kulturskaparna. De, om några, borde väl ogilla och frukta den?

För skrevs böcker och gjordes filmer som Bradburys Farenheit 451, Orwells 1984 och Gilliams Brazil.

I dag gör Michael Moore filmer som Farenheit 911 – där han genom att vara dumkul, fuska med fakta, klippa sönder citat och ta saker ur sitt sammanhang formar många människors världsbild. Och det sker på ett sätt som kan låta vissa makthavare ta sig en makt som utan tvekan kommer att minska människors frihet.

Naomi Klein skriver böcker som Chockdoktrinen. Genom att misshandla citat, vara selektiv med sanningen, odla konspirationsteorier och med ett rent oärligt anslag får hon vänstern att falla i trance. I Klein har den funnit någon som kan hjälpa till att marknadsföra en politisk agenda som ofelbart kommer att leda till mer övervakning och styrning von oben.

Och eftersom dagens politik är reaktionsdriven snarare än driven av ideologi – så får sådana tveksamma verk inflytande över politiken.

Mot detta står människor som Johan Norberg. Han är en av den moderna liberalismens stora hjältar. Men frågan är om hans sakliga stil och alla fakta verkligen intresserar folk som hellre vill ha underhållning och konspirationsteorier? Norbergs 550-sidiga bok När människan skapade världen är en formlig guldgruva! Men jag anar att det kanske skulle ha större effekt att mata folk med alla bokens fakta med sked istället för med brandslang...

Eller varför inte välja en skönlitterär form? Ayn Rands böcker har sina sidor, men de lyckas fortfarande skaka om folk och får många att ifrågasätta hela sin verklighetsbild.

Eller kanske som film? Marin Borgs dokumentär 1200 miljarder har förmodligen gjort mer nytta för folks förståelse av skatteproblematiken än vad en hel hord klonade Bo Lundgrenar någonsin skulle kunna göra.

Vad jag försöker säga är att det torra och sakliga har sina förtjänster. Men det är först när den liberala agendan väcker känslor som det börjar hända saker.

(Att misshandla fakta på samma sätt som Moore och Klein är dock fortfarande under vår värdighet. ;-)

Friheten behöver fler Bradbury, Rand, Orwell, Borgs och Gilliam. Och fler Norberg. Och de behövs nu!

Börja skapa!

40 kommentarer:

 1. bah, har förvisso bara läst rands atlas shrugged, men jag förstod inte det speciella med den, speciellt inte om man är för individens frihet. Att säga att vissa människor är mer värda än andra är fascism. Sen om dessa kallar sig vita, svarta eller "entrepenörer" spelar ingen roll. Min liberalism handlar iaf om alla människors lika värde.

  SvaraRadera
 2. och HAX, skulle du vilja se att vi återgår till att styras av ideologier? Den senaste perioden med ideologistyre ledde väl, om jag inte misstar mig, till det där världskriget 1939-45?

  SvaraRadera
 3. för att inte tala om kalla kriget. Ovanligt att höra en, som jag uppfattar som libertarian, att vara nostalgisk kring den gamla goda tiden.

  SvaraRadera
 4. Jakob: Vänligen uppge din exakta definition av liberalismen.

  Min definition är för kännedom: frihet från andra människors tvång.

  SvaraRadera
 5. Nej, vi behöver en frihetlig revolution, vi behöver Ron Pauls anda: http://fas.motpol.nu/?p=802

  SvaraRadera
 6. "Att säga att vissa människor är mer värda än andra är fascism."

  Det har gått 90 sekunder efter bilolyckan. Du ligger på asfalten och ser aortablodet forsa ur dig. Två personer står bredvid dig - A är bäst i världen på att skapa whow i organisationer, B är traumakirurg. Anser Jakob att A är mer, mindre eller lika mycket värd som B i detta ögonblick? Seså, du har 15 sekunder på dig.

  Alla människor (och med "människor" avser jag även utomjordingar, upliftade delfiner och artificella intelligenser) har samma rättigheter - men de är tamejfaen inte lika mycket värda. Jakob är naturligtvis fri att åtala NHL och miljontals tittare för att Peter Forsberg får så mycket högre lön än genomsnitts-hockeyspelaren.

  SvaraRadera
 7. att foppa, en av mina stora idoler, får mer stålar än andra för det han gör har jag inga direkta synpunkter på. Men att mäta någons mänskliga värde beroende på vad han har för inkomst tycker jag låter fullständigt horribelt. Foppa tjänar mer stålar än vad jag gör, men han är inte mer värd för det.
  Vad gäller olycksscenariot så antar jag att du vill att jag ska säga att jag vill ha hjälp av traumakirurgen? Ja, och vad säger det? Inte att han är mer värd än någon annan iaf.
  Till den betydligt intressantare frågan om liberalismen. Ja, där finns nog lika många definitioner som människor. Men den grundläggande delen som jag uppfattat det är avsmak inför dogmatik a la kyrka/kung, rationalitet, tolerans för dissidens ja listan kan göras väldigt lång. Det faktum att ordet liberal betyder så olika saker gör att det är en ganska verkanslös ettikett. Så en exakt definition kan givetvis inte ges även om jag personligen inspirerats mycket av JS Mills texter, främst från den senare delen av hans liv. Kan dock inte förlåta hans förfäktande av Englands imperialvälde. Men ingen är väl ofelbar.

  SvaraRadera
 8. Personer som hävdar att alla människor har lika värde har vaga begrepp om verkligheten och liberalismen. En perons värde är subjektivt men personens kvaliteér i form av yrkeskunnande, social kompetens, blodsband etc. är definitivt faktorer som spelar in.

  Endast folkpartister påstår något annat.

  SvaraRadera
 9. "Min definition är för kännedom: frihet från andra människors tvång."

  Då vet vi alltså att det finns minst en anonym postare på den här bloggen som bekänner sig till den definitionen. Men vi kan nog vara säkra på att det finns några fler, så att det finns en förändrar inte mycket ;)

  SvaraRadera
 10. Det vore ju syndigt av mig att inte påpeka det faktum att jag och min medförfattare Niklas Elert ju faktiskt skriver ett liberalt verk: Germania. I höst kommer boken ut, men redan nu finnes prototypversionen av de första tolv kapitlen att läsa eller lyssna till. Germania är en episk, liberal, svart komedi. Vi tror att humor är ett sällsynt effektivt vapen att få upp ögonen på folk. Jag ber om ursäkt för denna reklamliknande kommentar, men jag kunde inte låta bli, och ansåg att det tillförde lite i ämnet. Kulturen är en kommandohöjd som liberaler måste inta!

  SvaraRadera
 11. Jag har haft liknande tankar själv. Det var det som fick mig att start upp aktivistnätverket befriarna (www.befriarna.net). Men det har visat sig att nästan inga är villiga att själv göra någonting. Folk har massvis med idéer om vad andra borde göra, men ingen vill göra det själv.

  Sedan börjar jag iofs undra hur mycket vits det egentligen finns med att kämpa för frihet inom Sverige, eller EU överhuvudtaget. New Hampshire verkar mer och mer vara enda stället där frihet har en chans. Det är bara USA's immigrationslagar som hindrar mig från att flytta dig.

  Kolla bara på Ridley Report till exempel. http://www.youtube.com/ridleyreport

  För det första är själva youtube-kanalen i sig ett exempel på aktivism. Dave Ridley ägnar massvis med tid nästan varje dag åt att intervjua och filma osv. Det händer så mycket libertarianska aktiviteter i New Hampshire att Dave Ridley har någon ny aktivitet att filma och dokumentera 2-3 gånger i veckan. Jag rekomenderar starkt en titt igenom hans youtube-kanal. Man förstår direkt att New Hampshire är "the place to be" om man vill kämpa för frihet.

  SvaraRadera
 12. Att misshandla fakta på samma sätt som Moore och Klein är dock fortfarande under vår värdighet

  Att ikonförklara en sciencefiction författare som hävdar att det finns en enda sanning samt att den går aytt verifiera vetenskapligt är det uppenbarligen inte.

  Jag tror knappast att vare Gilliam eller Orwell skulle köpa det.


  Eller hur?

  SvaraRadera
 13. Alltså måste ni göra något åt glappet.

  SvaraRadera
 14. "Sedan börjar jag iofs undra hur mycket vits det egentligen finns med att kämpa för frihet inom Sverige, eller EU överhuvudtaget."

  Good point. Det är bättre odds på lotterier än att försöka förändra saker på politisk.

  Däremot verkar det sjukt lätt att göra politisk karriär men det är ett annat ämne.

  SvaraRadera
 15. I ett någorlunda fritt samhälle är 99% av alla kulturskapare upptagna med att skapa (...tada!...); Kultur!
  Inte med att driva en politisk agenda eller bilda opinion.
  Så skall det givetvis vara också (ur ett liberalt perspektiv).

  Sedan är det såklart upp till (liberala) opinionsbildare att vara lite mer kreativa. Vill man spela in en film om skattemiljarder eller FRA-spaning så är det nog till att göra det själv. Du är ju en utmärkt filmfotograf, Hax, så vad hindrar dig?

  SvaraRadera
 16. swedish libertarian:
  om frihet definieras som mer eller mindre frånvaro av statligt ingripande så finns det bättre ställen än N.H. Det finns otalig landmassa i världen där stater inte har någon koll och således inte kan inskränka din frihet. Colombias djungler, delar av Sibirien osv. Jag har varit i N.H och där såg jag både kommunaltrafik och poliser så det jag skulle rekommendera andra ställen för en frihetsälskare som du!

  SvaraRadera
 17. anonym:
  "frihet från andra människors tvång."

  vad menas med det egentligen? vilka definitioner lägger du i begreppet "tvång"?

  SvaraRadera
 18. Micke for president

  Han verkar ha svar på alla frågor.
  Han kan tillbakavisa alla irrläror.
  Han verkar ha läst alla teoriböcker.

  Jämför med Nordkoreas statschef, 18 hole in one vid första golfrundan.
  Micke är nog snart lika vass.

  I hopp om en bättring för landet, genom att Micke blir statschef,
  tecknar jag ödmjukast
  Bo Bengtsson/Johanneshov

  SvaraRadera
 19. missade ditt lilla instick, micke. Klipskt.
  Vill gärna höra en replik från någon manad.

  SvaraRadera
 20. Micke: Min katt kunde slicka sin egen stjärt. Men hon hade vett nog att inte kalla den Jakob.

  SvaraRadera
 21. "Glappet" existerar främst i hans huvud, och det varken går eller behövs göras nåt åt det ...

  SvaraRadera
 22. sakligt och vuxet argumenterat. Jag tror även micke ser sig som slagen.

  SvaraRadera
 23. Micke/
  Det är en viss skillnad på att skriva en roman som har vissa koppligar till verkligheten och att göra en dokumentär som knappt har några kopplingar till verkligheten.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Det är en viss skillnad på att skriva en roman som har vissa koppligar till verkligheten och att göra en dokumentär som knappt har några kopplingar till verkligheten.


  Nej naturligvis har den inte några kopplingar till verkligheten.

  Den har ju romanförfattaren gett sina lärjungar tolkningföreräde till.

  SvaraRadera
 26. "Glappet" existerar främst i hans huvud, och det varken går eller behövs göras nåt åt det ...

  Nej glappet existerar bl.a i ditt huvud och det är det glappet som får dig att vara frihetsfantom samtidigt som du med janussjälen sinnesjukförklarar Jan Myrdal därför att han har fel åsikt.

  SvaraRadera
 27. Noll rätt kan man ka på många olika sätt. På flera samtidigt faktiskt ...

  SvaraRadera
 28. Jakob: Du får mig att tänka på ett citat av komikern Mitch Hedberg. "I did a radio interview for XM Radio. Nobody heard it, come on, who has XM Radio? They said you can swear on XM radio. No shit, 'cause nobody can hear it. You can swear in the woods, too!"

  Det är klart att man kan göra vad man vill ute i skogen där ingen ser en. Jag vill inte bo ute i skogen, jag vill bo i ett frihetligt samhälle bland andra människor. New Hampshire är enda stället i världen där det finns en frihetsrörelse på gång - I samband med Free State Project håller frihetsälskande människor från hela USA på att flytta till New Hampshire. Resten av landet kommer ha färre och färre frihetliga människor i samband med att fler flyttar till New Hampshire.

  New Hampshire är ett ställe där det begås aktiviteter hela tiden. Demonstrationer, civil olydnad, 2 libertarianska papperstidningar, två stycken libertarianska radioprogram varav ett är ett lokalt program och den andra är nationell, 2 stycken lokala libertarianska talkshows, någon har öppnat en libertariansk bokaffär, en har öppnat en libertariansk krog där gäster får bära vapen. Listan är hur lång som helst. Det finns en gräsrotsrörelse för frihet i New Hampshire, och för mig verkar det mer och mer tydligt att New Hampshire är stället man som libertarian borde satsa på. Som sagt, titta bara på Ridley Report.

  SvaraRadera
 29. Henrik skriver: "Vad jag försöker säga är att det torra och sakliga har sina förtjänster. Men det är först när den liberala agendan väcker känslor som det börjar hända saker. (...) Börja skapa!"

  Men det finns faktiskt en god satiriker som rätt länge varit kreativ i liberal anda, nämligen Kalle Strokirk.

  Kolla t.ex. denna sajt: http://www.muf.se/index.php?use=pages&page_id=102
  Klicka sedan på länken "Ni kan även ladda ner hela serieboken "Farväl till vänstern - del 1" i PDF-format här."

  Läs och njut av tecknad vuxenserie med saftig humor!

  SvaraRadera
 30. Micke/
  Menar du alltså att allt är lika sant och att vetenskap är lönlöst?

  SvaraRadera
 31. Menar du alltså att allt är lika sant


  Ja om man utgår från att alla individer själva skapar sina egna sanningar så är det en möjlighet sålänge individen vägt tyngre än kollektivet. Jag har svårt att se varför jag skulle låta Rand skapa sanningen åt mig om jag inte låter Påven göra det.
  och att vetenskap är lönlöst?

  Nej vetenskap är inte lönlöst men det står dig fritt att hävda att växthuseffekten är skitsnack.

  SvaraRadera
 32. Vänta ett par år, eller fler, så lång tid det kan ta, så kanske du får läsa undertecknad som publicerad poet med frihetlig agenda.

  SvaraRadera
 33. Micke/
  Ja då kan man helt enkelt inte diskutera med dig, eftersom allt är lika sant så blir det fullständigt meninglöst. Och jag förstår faktiskt inte ens varför du kommenterar på denna blogg, om nu allt är lika sant så bör väl, i konsekvensens namn, det som står här (och i Mein Kampf) räknas dit?

  SvaraRadera 34. Och jag förstår faktiskt inte ens varför du kommenterar på denna blogg, om nu allt är lika sant så bör väl, i konsekvensens namn, det som står här (och i Mein Kampf) räknas dit?  Det är faktiskt så att det finns dom som anser att Stalins version av verkligheten är sanningen.Ett tag var dom ganska många.

  Det finns också dom som anser att Markoolio har den rätta versionen.

  Rand delar dock med Stalin förställningen att deras egen version är den universiella och allmängiltiga.

  Du kanske gillar sånt.Vad vet jag.

  Då är det din sanning.

  Inte min.

  SvaraRadera
 35. Och så finns det de som anser att det inte fonns en verklighet alls (de kallas postmodernister) hör du till dem?

  SvaraRadera
 36. Och så finns det de som anser att det inte fonns en verklighet Och så finns det de som anser att det inte fonns en verklighet alls (de kallas postmodernister)

  Knappast men även om det gjorde så .....vadå?

  hör du till dem?

  Nej jag hör till min fru och mina barn.
  Det räcker i min verklighet.

  SvaraRadera
 37. Micke skriver om Stalin, Markolio och Rand.

  För min del får folk gärna bli saliga på sin tro. De är ytterst välkomna att propagera för Markolioismen eller vad det nu kan vara. Gränsen går där de försöker tvinga på andra sina idéer / lösningar / nojor.

  Det trodde jag att Micke hade kopplat att jag tycker, efter all tid han tillbringat på denna blogg... ;-)

  SvaraRadera
 38. Gränsen går där de försöker tvinga på andra sina idéer / lösningar / nojor.

  Visst och därför är det viktigt att visa att det idesystem som Rand har ytterst har som syfte att få alla att anamma ideen att det finns en objektiv sanning.

  Att någon i så fall måste definiera denna objektiva sanning och att det automatiskt innebär förtryck om det tillämpas fullt ut i en stat borde bekymra liberaler.

  Och....nej jag tror ärligt talat att du skulle må lika illa under ett system där det finns en "objektiv" sanning som du gör i "sosseri sanningen" så vad det gäller dig är jag inte bekymrad.

  SvaraRadera
 39. Atlas Shrugged ska bli film, vilket ju låter toppen. I huvudrollerna Angelina Jolie och Brad Pitt... vilket gör mig orolig.

  http://www.imdb.com/title/tt0480239/

  SvaraRadera
 40. Micke/
  Du eränner alltså inte existensen av en objektiv sanning? Du tycker alltså att allas verklighetsbild är lika sann? Då är blad lila, jag är en bananfluga, Hitler var god och du har begått det slutgiltiga intellektuella självmordet. Det är inte lönt att diskutera med dig och i framtiden kommer jag att undvika detta.
  God middag.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.