2008-07-24

FRA-dokumenten: Vilka slutsatser kan vi dra?

Dokumentet i bloggposten nedan kanske, eller kanske inte, visar att FRA spanade i kabel redan 1996. En annan möjlighet är – som ett antal kommentatorer påpekar – att det kan handla om trafik från den ryska ambassaden i Stockholm.

Vi vet inte.

Vad vi däremot vet – bortom allt rimligt tvivel – är följande...

FRA samlar in information om helt vanliga svenskar.

Denna information är ofta rent trams, ointressant för rikets säkerhet och meningslös för mottagaren. (Som i detta fall lär vara Säpo.)

Information som FRA samlar läcker, direkt eller indirekt.

Dessa tre fakta är, i sig, allvarliga nog för att säga nej till FRA-avlyssningen.

13 kommentarer:

  1. Eftersom personerna hänvisas till med namn, födelsedatum och passnummer är det inte helt orimligt att anta att uppgifterna kommer från visumansökningar och/eller tillhörande inbjudningsbrev. Jag tycker väl att det borde gå över telenätet, men det är faktiskt möjligt att det skickats över någon form av radiofax (används frekvent för t.ex. väderkartor).

    SvaraRadera
  2. HAX:

    Jag är ledsen att jag spelar djävulens advokat, men jag hoppas att det kanske förfinar argumenten och leder diskussion åt ett konstruktivt håll. I all välmening alltså :) Jag är emot FRA-lagen lika mycket som du är - och jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb!

    Ärligt talat tror jag det är svårt att dra slutsatser om just dessa två fall - rapporten och listan du publicerade. Jag utgår som sagt ifrån att det är information ur visumansökningar från ryska konsulatet.

    Det är sådant jag varit införstådd med att stater sysslat med varje gång jag reser. Man får bita sig i tungan och genomgå förnedringen i visumansökningarna och inresekontrollerna i Ryssland (eller USA för den del). Och att informationen sprids är nedrigt, men tyvärr ett nödvändigt ont man får acceptera för att kunna resa.

    Men det är allvarligt att just FRA kartlagt svenskar som söker visum och skickar informationen till vidare till SÄPO.

    Men genom att ha sökt visum till Ryssland har jag per definition gett staten - ryska staten - tillåtelse att registrera mig. Det är, förutom weekendresor till Viborg, ganska obehagligt att resa till Ryssland som det är.

    Jag är övertygad om att Sverige byter information om in- och utresande i landet med andra stater; till exempel USA och Schengenländer.

    På något sätt utgår jag ifrån att jag hamnar i något register så snart jag reser. Jag trodde ärligt talat att Sverige hade ett avtal med Ryssland och att de inte var "tvungna" att spana för att få reda på vilka svenskar som åker dit.

    Om staten ska hålla reda på vart svenskar resor är det nog snarare en fråga för UD och inte FRA/SÄPO.

    Jag tycker det är obehagligt att jag själv förmodligen dykt upp i FRA:s papper några gånger.

    Jag tycker också att det är obehagligt att dessa listor dyker upp på nätet nu tolv år senare. Ingen betvivlar att dessa listor är autentiska, och jag ser inte längre nödvändigheten i att sprida personuppgifter, anställningsförhållanden och arbetsuppgifter. Visst kan det vara intressant att avgöra om man själv hamnat i ett register, men jag vet redan att minst en stat registrerat uppgifterna i och med visumansökan.

    Vidare med konspirationerna:
    Om man tittar på dokumentet du länkar till så verkar det förekomma löpnummer i slutet på styckena (XX-YYY). Första två siffrorna verkar ange månad, och de tre sista verkar räkna upp varje visumansökan. Dock verkar man redan ha vaskat en del innan man sammanställt den slutgiltiga rapporten. Det är stora hopp mellan mars och april månad t.ex. Så det är kanske en sammanställning över de "intressantare" fallen. Men lika illa för det...

    Keep up the good work!

    //ttt

    SvaraRadera
  3. I och för sig kan man dra en tvärsäker slutsats:

    - Svenska myndigheter och tjänstemän kan inte hålla tätt.

    DET är ett starkt argument mot FRA-lagen (som HAX har varit duktig på att använda).

    Om dessa (hemliga) listor kommer ut tolv år senare, vilken annan, känsligare, information riskerar även den att spridas?

    //ttt

    SvaraRadera
  4. Dagens depression:
    Fler människor tror på att utomjordingar besökt jorden än det finns människor som är emot FRA-lagen.

    Enligt Aftonbladet förvisso, men ändå.
    http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,34707,00.html
    http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive//00671/grafik_671819w.gif

    SvaraRadera
  5. Mr Profit!

    Intressant analys ;)

    Fast det kom en senare opinionsundersökning efter det där, som säger att 57% ville riva upp lagen, och drygt 30% ville ha kvar den.

    SvaraRadera
  6. Frågan är ju vad en opinionsundersökning skulle ge för svar på frågan: Vill du kasta ut utomjordingarna?

    :-)

    SvaraRadera
  7. Har man en skåpbil med rätt utrystning kan man avlysnna en vanligt dataskärm (dvs CRT) på avstånd (för att de skickar ut strålning..). Du kan få ser vad de ser på skärmen helt enkelt - och det är klart en form av signal spaning i etern.

    Tror det blir mycket svårare eller omöjligt med LCD skärmar... en anledning att skulle vilja spana på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  8. -> HAX
    Ajabaja! Inte gräva i FRA:s sopcontainer för pappersåtervinning...
    ;-)

    SvaraRadera
  9. Tänk om det egentligen är utomjordingarna som signalspaningen är till för... Scary

    Kanske att jag inte är allvarlig nu, men man vet ju aldrig.

    SvaraRadera
  10. Mary,

    Klart att du är allvarlig. Du är ju en sån där "foliehatt" som inte vill ha FRA! ;)

    SvaraRadera
  11. -> Mary
    Nope, jag tvivlar starkt på det. Jag vill minnas att p.g.a. de elektromagnetiska flödena runt jorden på våra breddgrader så är radiospaning mot världsrymden från Sverige mindre lämpat än att ha antennen i närheten av ekvatorn. Det finns säkert någon radiokunnig fysiker eller radioastronom som kan förklara detta bättre än jag.

    SvaraRadera
  12. Mary:
    "Tänk om det egentligen är utomjordingarna som signalspaningen är till för... Scary"

    Aldrig hört talas om SETI?
    Där kan snacka om signalspaning!

    SvaraRadera
  13. Ett fundamentalt försvarargument för FRA-lagen från regering och Åkesson är att det överhuvudtaget inte råder någon som helst risk att uppgifter kommer på drift eller missbrukas (det vill säga risken för läckage är exakt 0).

    Detta antagandet är helt fundamentalt - fanns det en risk att uppgifter läckte skulle det ju vara ett oerhört problem att ha massavlyssning/scanning av all vår elektroniska kommunikation - det medger till och med de som är mest för lagen. Om det fanns personer på FRA som på något sätt skulle kunna komma att bryta mot regler eller instruktioner rasar hela FRA-lagscaset ihop som ett korthus.

    Detta case är dock svårt att driva hem när det uppenbarligen finns hemliga FRA-uppgifter i cirkulation - bland annat på HAX blogg.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.