2008-07-21

FRA103: Gammelmedia surar?

Det är lite märkligt att gammelmedia inte har ägnat någon direkt uppmärksamhet åt att FRA-listan med de 103 avlyssnade svenskarna nu är publicerad. Eller märkligt och märkligt. Jag förstår om de är sura. Listan har funnits på var och varannan redaktion. De har inte riktigt vetat vad de skulle göra med den. Och nu är den ute.

Expressen hade en grej i fredags. Den plockades i helgen bort från deras speciella FRA-site, där de sammanställer allt de i övrigt har skrivit om FRA. (Artikeln finns dock kvar om man har direktlänken.) I övrigt har jag sett att lokalradion i Östergötland har nämnt publiceringen och att lokaltidningarna där har skrivit mindre artiklar om att östgötar varit avlyssnade av FRA. Men inget mer.

Mig gör det i och för sig inget. För min del tycker jag bara att det är kul om folk upptäcker att det är bland bloggarna man får söka de intressanta nyheterna. Fredag, lördag, söndag hade denna blogg drygt 16.000 träffar, alla som läser via RSS oräknade. Inte illa, med tanke på att besökssiffrorna brukar störtdyka efter lunch på fredagar och inte återhämta sig igen förrän framåt söndag kväll. Och bland kollegorna i bloggosfären är det fullt påställ. Minst 34 bloggar länkar till listan.

Är det så att det är bloggosfären som kommer att få ta de kniviga publicistiska besluten, när gammelmedia tvekar?

Håller bloggarna på att bli en oumbärligg informationskanal för alla som vill hålla sig ajour med vad som verkligen händer?

Hur som helst. Dagens publicering av själva anmälan till Datainspektionen som åtföljde FRA-listan kan de knappast ignorera. I den avslöjas att det handlar om spaningsuppslag som FRA lämnat till Säpo – och som Säpo avfärdat som trams, utan att det har hindrat FRA från att sända hemliga polisen ännu mer tramsmaterial om samma personer.

Och pungsparken mot Försvarets Underrättelsenämnd borde få det att vattnas i munnen på varje FRA-kritisk ledarskribent.

Så det kommer nog. Kanske är det så enkelt att tidpunkten för min publicering – någon timma innan lunch en fredag i mitten av juli – gjorde att hängmattan och jordgubbarna var mer lockande för många journalister. Men nu är det en ny arbetsvecka! ;-)

10 kommentarer:

 1. Jag nämnde faktiskt förekomsten av listan i min ledare i lördags, men jag kommer inte ta upp anmälan de närmaste dagarna i alla fall. Risken är att det blir overflow på FRA-artiklar, vilket innebär att folk slutar läsa.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst på om FUN. Så här skriver integritetsskyddskommittén om hur tillsynen fungerat hos FRA fram till idag:

  "Försvarets radioanstalts signalspaning [kan]
  till stor del utföras utan några som helst författningsenliga begränsningar, både med avseende på vilka uppdragsgivarna kan vara och vilka sökbegrepp och andra parametrar som skall styra verksamheten. Särskilt betänklig är från denna synpunkt den signalspaning som bedrivs vid sidan av försvarsunderrättelseverksamheten.
  När sådan signalspaning utförs till exempel i brottsbekämpande syfte på uppdrag av Säkerhetspolisen omfattas den inte heller av reglerna för Försvarets underrättelsenämnds tillsyn.

  Alltså: FUN har inte haft någon skyldighet att granska FRA-spaning som skett på uppdrag av RKP, Säpo och Tullverket. Är det någon del av verksamheten som förtjänar grundlig kontroll så är det väl just den! Man häpnar.

  /Jocke

  SvaraRadera
 3. Angående att bloggar är en mer betydande nyhetskanal visar sig definitivt i hur jag besöker tidningssajter... jag går uteslutande via länkar i bloggar till de intressanta artiklarna, nästan aldrig via tidningens förstasida.

  SvaraRadera
 4. butcher bird,

  samma här. Jag har slutat att prenumerera på dagstidningar och läser först mina fem favotitbliggar, varav detta är en.
  För min del har bloggläsandet ersatt dagstidningarna.

  SvaraRadera
 5. Denna och de två kommande veckorna är den djupaste svackan i den stora sommartorkan. Det är nu det avgörs om det går att hålla liv i frågan över sommaren. Det börjar kännas som om gammelmedia håller på att tackla av så smått.

  SvaraRadera
 6. FRA har kommit med ett nytt pressmeddelande, med anledning av listan med de 103 svenskarna.

  SvaraRadera
 7. Även Östra Småland har gjort en artikel om den av de 103 som kommer ifrån Oskarshamn, och fp har fått kommenterat det så smått.

  Så, lite fart är det fortfarande i frågan.

  SvaraRadera
 8. Senaste nytt om de 103 svenskarna finns i Expressen.

  SvaraRadera
 9. Registreringen av de 103 svenskarna väcker frågor om FRA:s arbetsmetoder. På myndighetens hemsida kan man läsa om hur inhämtningen går till:

  "Spaningen fungerar så att man i realtid filtrerar information med hjälp av sökbegrepp. De är ganska komplexa och kan bestå av olika nummer, namn, sammansättningar av ord och olika signaltekniska egenskaper. Ingvar Åkesson beskriver dem som krokar som sänks ner i en flod. En del fiskar får man dra upp, men de allra flesta är otillåten fångst som för alltid försvinner med strömmen.
  -Tricket är att agna krokarna så att bara de tillåtna fiskarna fastnar, en teknik som FRA har finslipat i drygt 30 år, konstaterar Ingvar Åkesson"


  Hur stämmer nu detta för inhämtningen av det material som rör de 103 svenskarna? Ingvar Åkesson har medgivit att det handlat om överskottsinformation, som

  a) inte raderats
  b) rapporterats vidare till uppdragsgivaren

  Vart tog metkrokarna vägen?

  I Expressenartikeln, som är baserad på källor med insyn i spaningen, beskrivs underrättelseoperationen som "massiv informationsinsamling".

  När man dessutom tar del av de spaningsuppslag som FRA fört vidare till Säpo, måste man fråga sig hur det står till med analysförmågan hos FRA:s personal.

  De läckor som förekommit har hittills gett en diametralt motsatt bild av FRA än den Ingvar Åkesson basunerat ut.

  Metaforen med metkrokar gäller uppenbarligen inte heller FRA:s massinhämtning av trafikdata som SVT rapporterat om. Där finns det också ett internt FRA-dokument som visar att Åkesson konsekvent vilseleder befolkningen. Bör han vara kvar som generaldirektör?

  /Jocke

  SvaraRadera
 10. Nu har tydligen en person på 103-listan gjort en anmälan till JK.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.