2008-07-14

Kritisk massa


Demokrati tycks ha utbrutit i konungariket Sverige.

Bloggare och andra medborgarjournalister i nya media drar allt oftare ner byxorna på politiker, byråkrater, självutnämnda förståsigpåare och gammelmedia. Allt som görs och sägs granskas kritiskt. Alltid finns det några som kan ge makthavarna smisk på fingrarna. Sedan sprider sig informationen på internet. De som har nya pusselbitar att bidra med gör det. Man skulle närmast kunna tala om en organisk process...

Det ligger en väldig kraft i detta.

Och på sistone har folk börjat ge sig ut och protestera mot en allt mer kontrollerande stat. FRA-protesterna har skakat regeringen och de politiska partierna. Något liknande har vi inte sett på mycket länge i vårt land. Och ändå är detta bara upptakten. Vänta tills fler får klart för sig vilka konsekvenser Thomas Bodströms teledatalagring kommer att få. Den bör kunna väcka minst lika starka protester. Eller förslaget om att myndigheterna snart kan få placera spionprogram i våra datorer. Detta för att nu bara ta några exempel.

För bara ett halvår sedan var integritetsfrågorna iskalla. I dag är de glödheta. Detta visar att även svenska folket har något slags "tipping point" där det visar att det fått nog och där väldiga krafter frigörs.

Det finns många som ogillar detta, som vill stänga debatten, som vill låta låta politiken sköta sitt i ro och som gärna skulle vilja ha kontroll över det som sker. Men de är chanslösa.

Det som nu sker är demokrati. Inte den tråkiga och stela varianten där 51 procent av riksdagsledamöterna kan ta sig rätt att bestämma över allt och alla. Vad vi ser är istället medborgare som tar tillbaka makten, debatten och initiativet från politikerna. Demokratin har inte varit mer vital i vårt land på väldigt länge.

Detta kommer att förändra Sverige.

8 kommentarer:

  1. Men det räcker inte på långa vägar HAX. Sittfläsken i riksdagen bara väntar på att stormen skall rida ut och allt bli till det normala, d v s att den politiska adeln gör som den vill oavsett partifärg och vad menigheten vill och tycker. Vi är ju en samlad korkade idioter som inte begriper vårt eget bästa.

    Är det inte märkligt, att med några få undantag när, är samtliga riksdagsmän sprugna ur facken/SAP och partiorganisationer. Knappast en jävel har erfarenhet från näringsliv och hederligt arbete.

    Dessa stollar är satta att styra vårt land. Är det så konstigt egentligen att allt "skiter ut sig"?

    SvaraRadera
  2. exakt:

    http://periodista.se/FRA03_04.pdf

    as seen here:
    http://kartor.eniro.se/query?&what=map_adr&mop=aq&searchInMap=2&mapstate=9;11.935116;57.414969;a;11.932147;57.416294;11.938085;57.413644;881;742&mapcomp=;;;R%F6rvik;;;43992;ONSALA;;;;;11.933107907799988;57.4170177932852;0;0;;KUNGSBACKA;maps_place.58812.21;0

    SvaraRadera
  3. Usch, så besvärligt när motborgarna vill vara med och bestämma. Hur ska vi nu införa dessa lagar som begränsar deras rättigheter?

    SvaraRadera
  4. Just nu är ett bra tillfälle att lobba för att spärren på personkryss tas bort, så att vi får en chans att kryssa in oss med ryggrad. Får vi bort den spärren kan valet 2010 bli riktigt intressant. Flera har varit inne på det tidigare här i kommentarerna, en helt partilös lista. Jag tror dock att det enda genomförbara är att få bort personkrysspärren i de befintliga partierna.
    Dags att återigen skicka mail och ringa alla kontakter. :)

    SvaraRadera
  5. hugo: På kandidatlistorna[1] i finska val skall uppges "yrke eller syssla". Ett sånt system även i Sverige kanske skulle få folk att tänka efter åtminstone en aning.

    Synd att ni inte har ett personval värt namnet.

    [1] en numrerad lista över alla valbara kanditater, den hänger bl.a. i röstningsbåsen

    SvaraRadera
  6. Det är i stunder som dessa Maktens demokratikänsla verkligen visar sig.

    Kommer de att låta undersåtarna peka på och utnyttja rätten i själva grundtanken med ordet demokratis innebörd eller kommer de att rida på sina paragrafer och stela formalia om hur sakerna skall skötas?

    SvaraRadera
  7. “To paraphrase a famous statement of Dos Passos (”all right, we are two nations”): every country is really two nations, not one. From one nation–the people interacting voluntarily, in families, churches, science, culture, the market economy and all blessings flow. The “second nation”– the State — produces nothing; it acts as a parasitic blight upon the first, productive nation: taxing, looting, inflating, controlling, propagandizing, murdering.”

    ………………………………………..

    – Murray N. Rothbard

    SvaraRadera
  8. Angående de köpvillkor du inte fick någon information om angående välfärdsstatens fördelningspolitik.

    Government subsidy:
    Money paid by the government to cripples on the condition that they do not seek therapy.

    ----------
    - Devils Dictionary X

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.