2008-08-08

FRA och EU, del 2


Jösses!

Jag har nu rotat lite mer i EU-projektet "Freedom, Security, Privacy - European Home Affairs in an Open World" – och jag pendlar mellan att vara klentrogen och upprörd. Det som Tyskland, Frankrike, Sverige, Portugal, Tjeckien och Slovenien lagt fram inom ramen för EU:s "Future Group" är inget annat än att bygga upp en helt ny, gemensam europeisk byråkratiskt apparat – säkerhetsbyråkratin.

Säkerhetsbyråkratin kan motiveras med diffusa hot, är skyddad mot insyn, slipper närgången kritisk granskning – och den kan bli ett mycket "användbart" verktyg för de politiska makthavarna.

I säkerhetsbyråkratins gemensamma verktygslåda för EU finns inte bara möjligheten att byta information länderna emellan. Det uppmuntras och har fått namnet "konvergensprincipen". Den bulgariska säkerhetstjänsten kan få del av FRA:s spaningsresultat, fransmännen kan begära ut uppgifter från den svenska teledatalagringen – och Sverige kan få ut uppgifter om svenskar som svenska staten inte riktigt vågar spionera på själv, men som andra länder kan avlyssna åt oss.

De sex länderna i EU:s "framtidsgrupp" är de som haft eller skall ha ordförandeskapet 2007-2009. Sverige är det sista av de sex länderna som svingar klubban. Då skall säcken vara ihopknuten, eller knytas ihop, vad gäller den nya säkerhetsbyråkratin.

Denna uppgift faller alltså på statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu börjar jag förstå varför han vill vara "bäst i klassen" på övervakningsområdet. Plötsligt blir hans tjurskalliga försvar av FRA-avlyssningen lite mer begripligt. Och mer obehagligt.

Länkar:
Irish Times»
The Guardian»
The Daily Telegraph
Svart Måndag»

19 kommentarer:

 1. Man kan inte emigrera till USA eller något annat EU-land. Börjar faktiskt känna sympti med både Putin och ledare i arabländerna...

  SvaraRadera
 2. Det är nog bra om du fortsätter att rota lite i det där.

  SvaraRadera
 3. Någon som tvivlar på att vi kommer att få se mer av detta:
  http://www.marketwatch.com/news/story/german-tax-fraud-raids-trigger-eu/story.aspx?guid={800B9C55-7174-4470-8193-DFD5E3DA2983}

  Fast i framtiden så tycks det som att EU vill se till att man inte kommer att behöva betala massor av pengar till sliskiga yuppies som informatörer utan istället kan man
  monitorera bankernas krypterade trafik till privat personer för att få ett hum om omfattningen av konton i utlandet samt vem man ska bussa skatteverket på......

  Skatteflykt anses säkert som ett hot mot rikets säkerhet.....

  Ni ska se snart så kommer pentium buggen att verka normal när skatte verket direkt i transaktionen via aktiv FRA intervention (fas 2)drar skatt i realtid... banken informerar om 100kr överfört men du ser bara 70kr därför att skatteverket har redan på samma sätt som arbetsgivaravgiten dragit 30kr.....innnan dator kommunikation hamnar i din dator....nåja, så lång kan det inte gå men man undrar ju över vad det hoppas få för förmågor.....


  Dan

  SvaraRadera
 4. Ett av de outtalande argumenten för FRA-lagen har varit att de svenska myndigheterna och politikerna är goda, okorrumperade och välmenande. Hur kan någon tro att vår överhet kan göra något annat än att osjälviskt tjäna det svenska samhället?

  När man ser alla dessa försök att smita undan offentlig debatt och smyga på oss lagar som FRA-lagen, ACTA och EUs nya säkerhetsapparat håller inte detta argumentet längre.

  Våra svenska politiker gör allt vad de kan för att föra oss bakom ljuset.

  /Putte

  SvaraRadera
 5. @putte 08:58

  Ja, detverkar faktiskt som om regeringen gör det Putte :)

  @HAX - Snälla, kan du inte publicera så mycket som möjligt om tänkt organisation och instruktion för den där säkerhetsbyråkratin. Som det är nu har vi bara en hint om den. Det måste väl gå att få fram mer detaljer?

  SvaraRadera
 6. HAX, hur hänger detta ihop med det som pratas om här, månntro?

  http://scabernestor.blogg.se/2008/august/vara-uppgifter-saljs-till-usa.html

  SvaraRadera
 7. Du rotar på, härligt! Jomenvisst, konvergens och integration. Den europeiska ogenomskinligheten drar in över Sverige.

  Behöver vi inte en folklig, spontan underrättelsetjänst, som tar reda på vad Dom Där Uppe har i kikaren? Det gör vi minst sagt!

  Spana på, beakta signalerna, utveckla sökbegreppen! Låt Google bli folkets underrättelseredskap.

  SvaraRadera
 8. Sug på den här HAX :

  The Director of National Intelligence Mike McConnell and The Council on Foreign Relations has made public a twenty eight page document called ‘Vision 2015’ which outlines a plan to integrate the entire United States intelligence network into a global intelligence community.


  http://blacklistednews.com/news-963-0-5-5--.html#Glo1

  SvaraRadera
 9. Kolla in Denna kommentar på Johan Linanders blogg som skrevs för över 1 år sedan angående hur systemet kan användas i samarbete med andra länders osäkerhetstjänster..

  SvaraRadera
 10. Det här cyberwar centret som NATO bygger upp i Tallin bör ju också vara klart relaterat. Det är ju en helgjuten bundis till FRA. Tänk va kåt de skall vara över att kunna glida över the baltiska pölen och frottera sig med dem, mäta pittar, stordatorer och så. Militärer brukar ju gilla sånt, till skillnad från poliser som inte jämför sina kanoner utan är mer pragmatiska och samarbetar om konkreta saker som när någon buse råkat slippa över någon gräns - De har ju ett jobb att sköta.

  SvaraRadera
 11. Med andra ord dukar man för upplägget.

  Danmark är demokratiskt och vågar inte bugga en medborgare, istället så lämnar man över hans ip-uppgifter till FRA och helt plötsligt är han buggad i alla fall, fast i ett annat land så han kan inte anmäla händelsen till någon, klart att alla säkerhetstjänster drägglar.

  Men historien har ju lärt oss att folk inte begår fler brott bara för det är riskfritt... Eller vänta nu, hade vi inte ett ordspråk som löd "det är tillfället som gör tjuven"

  SvaraRadera
 12. "Svenska för invandrare" har länge varit en universallösning för att lösa många problem. Nu är det hög tid att införa den obligatoriska utbildningen "Demokrati för politiket".
  Kapitel 1A: Det är de folkvalda som ska kunna granskas av folket. Det är inte folket som ska granska av de folkvalda.

  SvaraRadera
 13. Svårt att veta............Undrar.

  Alltså vi måste onekligen hitta nya förslag på ständiga omskrivningar av lagen tills vi får den dit vi vill.
  Dags att välja ut "sin politiker" och bombardera denne/a med nya förslag.

  Dessutom måste vi nog börja provocera med att använda ord i alla mail som går ut ur landet (dit hör även hotmail) som påminner om rysk maffia: Någon kommer åka dit, och då vet vi lite mer. Samtididgt känns det väldigt barnsligt, våra politiker borde lyssna på oss utan tjuvknep..

  SvaraRadera
 14. @ Mikael Nilsson.

  Jag är faktiskt inte helt säker på om det är samma avtal vi skriver om, jag har bett "svensk myndighetskontroll" ta en titt på fallet.

  Men jag skulle tippa på att EU-bloggen och HAX hittat samma avtal ungefär samtidigt och skrivit om det ur olika synvinklar.

  SvaraRadera
 15. Nu ligger Ryssland och Georgien närmast i krig med varandra. FRA skall inte spana på kommunikation från konflikten eftersom ingen av kontrahenterna är brottsmisstänkt och vad fan har Sverige för nytta av att veta vad slöddret därborta i öst har för sig.
  /Sann liberal

  SvaraRadera
 16. Nu är FRA inte enbart en svensk fråga utan en komponent i det gränsöverskridande övervakningssystem av liberala småbarn som just nu diskuteras i EU-kommisionen.
  Bäva månde de knappt röståldersmyndiga brats och stekare som översvämmat bloggosfären med okunniga kommentarer.

  SvaraRadera
 17. HAX´ revolt mot övervakning av EU-medborgare är enbart en dunst av haschdimma.
  UK är det mest kameraövervakade landet i Europa, tätt följd av Frankrike.
  Sverige kommer att gå samma väg beroende på den oreglerade invandringen av muslimer.
  FRA är bara början på det övervakningssamhälle som islamsk extremism gjort nödvändig.
  Så kära liberaler vänd ert motsånd mot övervakning mot den islamska världen. Utan muslimsk terrorism och Kosovoalbansk, muslimsk Heroinhantering-minimalt behov av signalspaning.

  SvaraRadera
 18. Någon nämnde det uppblossande kriget mellan Ryssand och Georgien och det är ett bra exempel. Uppenbarligen togs USA på sängen, trots att de står nära Georgiens regering och naturligtvis har utomordentligt god signalspaning. Detta borde också vara ett utmärkt fall för traditionell svensk signalspaning (av den typ som är tillåten nu innan den nya Orwellska varianten träder i kraft). Allt är ju hemligstämplat så vi kommer ju aldrig att få veta om FRA upptäckte någon intressant information om konflikten i förväg, men det är ingen vågad gissning att de blev lika överraskade som amerikanerna över händelseutvecklingen. Hade det gått bättre om de fått spana i kabel? Det kan ju ingen veta säkert, men enligt min uppfattning är det rätt naivt att tro att de skulle ha upptäckt nåt ens då, utöver vad de kunnat se på TV, när inte ens amerikanerna tycks ha gjort det.

  Svensk kabelspaning är nog ett önskemål från USA, och kn säkert användas för att inskränka vår frihet, men mest av allt är det ett sätt för FRA att framstå som viktiga och att slippa banta organisationen i takt med att deras kalla krigs-verksamhet blivit obsolet.

  SvaraRadera
 19. Nu dyker Sverigdemokraterna och FRA-vännerna upp igen. Det borde betyda att denna bloggpost är viktig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.