2008-08-07

FRA: Reinfeldts dimridåer

I dag har statsminister Fredrik Reinfeldt försökt spinna till det lite. Vissa media har gått på det och skriver att han öppnar för förändringar av FRA-lagen. Det är fel.

Reinfeldt tänker inte riva upp eller ändra FRA-avlyssningen. Han kan däremot tänka sig att låta riksdagen hänga på lite mer tingel-tangel för att det skall se ut som om man gjort något.

Men det förändrar inget i sak. FRA-lagen innebär automatiserad massavlyssning av hela svenska folket.

Hur det fungerar beskrivs rätt bra i denna bild från stoppaFRAlagen.nu...

Det hela beskrivs även bra här och här. Och mycket kunnigt och kompetent här.

Media om Reinfeldts pseudo-utspel: SR Ekot | SvD | DN

20 kommentarer:

 1. Fast i rutan 'Raderas' borde det väl stå 'Borde raderas (enl lagen)'

  Sen vet vi inte om där finns några rutor till det det kanske står:

  'Raderas senare (vid behov)'

  'Läses manuellt senare'

  'Bör raderas (senare) men kan vara bra att ha'

  'Sparas i väntan på bättre sökbegrepp'

  osv

  SvaraRadera
 2. Läckan på FRA måste identifieras och åtalas!

  SvaraRadera
 3. Det du säger är naturligtvis riktigt i sak. Den logiska implikationen är total misstro mot juridiken som sådan.

  Ett stort problem med kritiken är att den inte anlägger det relevanta helhetsperspektivet med an avvägning av integritets- och säkerhetsintresset.

  SvaraRadera
 4. Grundvalen för den fria regeringen är misstron. Tack vare den kan vi i författningen ta med garantiföreskrifter som binder dem åt vilka vi är förpliktade att anförtro makten.

  - Thomas Jefferson

  SvaraRadera
 5. Kan vi aldrig få en statsminister med en iq högre än en fiskpinne? Någon som lyssnar på folket och bryr sig om oss?
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 6. kraxpelax: Alla kritiker jag har läst har gjort en avvägning och kommit fram till istort sett samma sak, nämligen att just spegligen av all (gränsöverskidande) trafik till FRA är att gå för långt och att de negativa effekterna av lagen med råge överträffar de positiva.

  Den "gränsen" verkar inte vara förhandlingsbar för dessa kritiker, mig själv inkluderad.

  SvaraRadera
 7. Moderaterna (och övriga i alliansen) är rätt tysta egentligen. För mig finns idag inget alternativ till alliansen (där moderaterna legat mig närmast om hjärtat - jag har till och med varit medlem i Bromma). Det är med sorg jag ser mig *tvingad* att rösta på ett missnöjesparti i nästa val. Det finns kanske en och annan insatt moderat som förstår min frustration över att demokratiska kärnvärderingar monteras ner men inte tillräckligt många för att jag ska våga lägga min röst på m. Jag vågar alltså inte rösta på dessa personer efter beslutet i riksdagen den 18:e som visar hur lite personröster är värda i viktiga frågor.

  Det är med sorg jag lämnar moderaterna och min röst kommer falla på pp - det är för kort tid kvar att etablera någon alternativ. Moderaterna fick chansen denna sommaren att visa att de inte var en samling lydiga ja-sägande gubbar och kärringar men har på ett skrämmande sätt bevisat motsatsen. Rick, du företräder det största partiet, sett till folkligt stöd just nu! Och hör upp allesammans, om någon från de etablerade partierna försöker hänga med Rick så ljuger de - de kommer liksom Fegerley tvärvända då det gäller. Förresten, skulle även bli lycklig om t.ex. Per Ström skulle kandidera för pp till nästa val.

  SvaraRadera
 8. FRA = Fredrik Reinfeldts Avgång

  SvaraRadera
 9. I rapport http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=739620 torsdag 21:30 sades:

  "Reinfeldt tänker inte gå kritikerna tillmötes och riva upp lagen. Nåt' som 14 moderata kommunpolitiker krävde så sent som i måndags"
  Ja, nu är det RIKSDAGEN som stiftar lagar - inte statsministern. Vi har inte diktatur - ännu!

  Reinfeldt talar lite senare om den civila myndigheten - FRA...
  Om nu FRA enbart ska syssla med "försvarsunderrättelseverksamhet" - Vore det då inte vara lika bra att OMDEFINIERA myndigheten till en MILITÄR myndighet.
  Så att vi slipper litet av det jamsandet om FRA som en civil myndighet. Dom får bestämma sig:

  är FRA en civil myndighet som sysslar med enbart "militär försvarsunderrättelseverksamhet" ?
  eller
  är FRA en militär myndighet som sysslar med civil underrättelseverksamhet?

  Vilket är det?

  SvaraRadera
 10. Lydiga hunden viftar på svansen för husse; Fegerley skrev om "Regeringsmognad" i sin blogg http://federley.blogspot.com/2008/08/regeringsmognad.html:
  "...med löfte om fortsatt arbete i en tiläggspropp o den kommande integritetsproppen ..."

  Men väx upp Federley! Om han hade haft uns av erfarenheter finns ingenting som heter "jorå, jobba på ett halvår så ska du få löneökning", eller "lita på oss ställer vi FRA-regleringen till rätta i nästa propp". Hade Federley velat få till en bra reglering av FRA hade han gjort det medan han hade chansen. Alla hans löften är ju helt tomma! Det är så jävla fräckt att tro att alliansens (fd?) väljare är helt dumma i huvudet och går på tomma löften en gång till.

  Federley bör knipa käft om löften och visa att han menar någonting genom att agera. Först när han sett till att få bukt med regleringen av FRA kan han be om folkets nåd. Inte innan genom tomma löften!

  SvaraRadera
 11. @jonas n 07 augusti, 2008 19:20

  Såvitt jag har förstått av generaldirektören på FRA borde det väl stå "raderas, men raderas inte, utan arkiveras enligt arkivlagen"

  SvaraRadera
 12. fredrik;
  Att du lämnar moderaterna har du min fulla förståelse för. Men att det sker till förmån för Piratpartiet förstår jag inte alls. Hjälp mig förstå?

  /JohanH

  SvaraRadera
 13. Om jag var FRA och skulle hitta terrorister så skulle jag spana efter beteendemönster, d.v.s. vilka sajter besöks, vilka newsgrupper prenumereras på, vilka mailkontakter används, etc. Genom att sammanställa den typen av information kan man nog få fram en hel del intressant.

  Problemet är bara att gemensamt för all sån analys är att mycket av materialet måste lagras någonstans medan analysen pågår och sådan lagring får ju egentligen inte göras om inte de som utsätts för analysen misstänks utgöra hot mot rikets säkerhet.

  Det är där kärnan till hela problematiken ligger. Oavsett analysmetod så är det just analysen som gör urvalet. Den appliceras inte på ett urval vilket förespråkarna vill låta påskina.

  SvaraRadera
 14. JohanH:
  "Att du lämnar moderaterna har du min fulla förståelse för. Men att det sker till förmån för Piratpartiet förstår jag inte alls. Hjälp mig förstå?"

  Jag anser FRA-lagen var droppen bland redan utförda och kommande regleringar/övervakning av bl.a. internet så jag bara måste markera att jag vill inte leva i sådant Sverige. En röst på pp visar tydligt vad jag står i enstaka frågor - alltså hellre att starkt visa min ståndpunkt i dessa frågor än att rösta blankt för då framkommer inte alls vad jag är missnöjd med.

  Jag vet att steget är enormt från m men jag måste faktiskt visa mitt missnöje - pp smäller högre i riksdagen än sofflocket. Samtidigt är jag så in i helvete förbannad på att den "nya moderata" vägen klipps av vid nästa riksdagsval pga FRA-lagen. Tror egentligen Reinfeldt hade kunnat visa sin nya politik om han fått några år till på sig. Men tyvärr inte på bekostnad av möjlighet till mina 1010010101...

  Jag är faktiskt beredd få tillbaka sossarna igen. Hu! Men litar inte ett smack på att de är bättre än m. Tvärt om skulle Bodström & co köra på ännu hårdare. Men då skulle jag kunna fortsätta hävda att jag är moderat och skylla på Bodström.

  m har hittills retat upp
  1. gammelmoderater (t.ex. försvaret läggs ner)
  2. småföretagare (som bl.a. tvingas gå med i a-kassa trots att de aldrig kommer få ett öre om det blir dåliga tider)
  3. de unga och liberala moderaterna (FRA-lagen)
  4. "nya moderaterna" (för vad hände med det nya?)

  SvaraRadera
 15. fredrik:
  Förstår dig och delar i mångt och mycket det du upplever. Alliansen har floppat i många viktiga frågor med FRA-frågan som grädden på moset. Vem har inte glömt den fortsatta nedrustningen, Littorins mysinställning till konfliktreglerna kring blockaden av salladsbaren i Göteborg, den bibehållna fastighetsskatten, tankarna om att tvångsansluta alla till a-kassan mm mm?

  Men vill jag ha ett Piratparti i riksdagen? Nja, ungefär lika mycket som att jag vill se Sd där, absolut inte alltså.
  Pp håller fanan högt i fra-debatten men är om möjligt ännu stolligare än de andra. Kollar man deras inställning i de försvinnande fåtal frågor de tar ställning till tycker jag det luktar "Allt åt alla" - anarki och kommunistfasoner alltså.
  Uppfinnare, innovatörer, entreprenörer, artister, musikproducenter mfl får fly landet om Pp's program blir verklighet. Vet inte om gamla moderater skulle trivas i ett sådant parti.

  Jag tycker det är olyckligt att Pp, vänsternissar och liknande är tongivande i fra-motståndet. Den positionen vore given för allianspartierna. Bisarrt nog är det precis tvärtom i verkligheten och man undrar nästan när man skall vakna upp ur mardrömmen.

  En röst på Pp kan betyda vad som helst; t.ex att man är en hängiven fil"delare".

  Själv går jag omkring och hoppas på att Alliansen skall braka samman av det nyväckta fra-motståndet i både m och fp.
  Har inga som helst sympatier för s men de är bättre skickade att föra sossepolitik, när Alliansen gör det blir man bara förbannad. Sahlin kommer dessutom bli en ännu större katastrof på statsministerposten -> läge för lite humor.
  Det kommer dessutom kännas bättre att opponera mot oppositionen än mot den egna Alliansen.

  /JohanH, blankröstare 2010

  SvaraRadera
 16. Fredrik,

  De nya moderaterna är väl det vi fick? Den idag drivna allianspolitiken kan ju knappast vara en nyhet. Det framgick ju klart och tydligt redan innan valet att alliansen avsåg att flytta det politiska landskapet till vänster för att vinna makten. Fredrik Reinfeldt framhöll ju t.o.m. att han ansåg att de moderata kärnväljare skulle hålla käften, eller dra för fan i våld. Vi (mig inräknat) var bara för korkade för att inse att de menade allvar.

  Så frågan är nu vart vänstern skall ta vägen när alliansen ockuperat mittfältet? Kommer de att radikaliseras varefter alliansen följer efter? Nästa val blir intressant.

  /Rickard

  P.S. Det blir sofflocket för min del, i kombination med krypskytte på Internet. Inte för att jag tror att jag kan göra så stor skada, men det lite kan man bidra med. D.S.

  SvaraRadera
 17. Alexandersson: "Men det förändrar inget i sak. FRA-lagen innebär automatiserad massavlyssning av hela svenska folket."

  Här är en nykomling till "bloggsörjan" som inte håller med:

  http://globalsakerhet.blogspot.com/

  SvaraRadera
 18. Litet sådär allmänt undrar jag vad FRA har gjort för att förhindra den nuvarande krisen Georgien - Ryssland? Det får väl anses vara en "regional kris i vårt närområde" och en av anledningarna till att FRA och dess övervakning är så viktig?

  SvaraRadera
 19. Fradrik R försökte i lunchekot dra fördel av Georgienkrisen för att motivera FRA-lagen. Han sa aldrig varför gängse signalspaning och normalt underrättelsearbete inte är tillräckligt; han förklarade inte varför den civil-militära hybriden FRA behöver få kontroll över hela kabelkommunikationen. Men han kaxade sig mot journalisten så inget tyder på att han tänker backa i Waxholm.

  SvaraRadera
 20. Johan:
  Har man ändå bestämt sig för att blankrösta tycker jag man ska ta sig en titt på Direktdemokraterna. Ett direktdemokratiskt parti som fungerar som direktlänk mellan medborgarna och makten, dvs de tycker alltid som du i alla frågor.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.